×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
Ο ΛΥΡΑΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΡΑΪΔΕΣ: ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ
24/04/2018
Ο ΛΥΡΑΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΡΑΪΔΕΣ: ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ
Μια σειρά με ιστορίες και θρύλους από τη νεοελληνική παράδοση

Tο νέο βιβλίο της σειράς Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας για παιδιά από 4 ετών με τίτλο Ο λυράρης και οι νεράιδες κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Στη σειρά κυκλοφορούν ήδη Οι Μοίρες, Το Πετροκάραβο, Η Ελιά και Η Γοργόνα.

Η Αγγελική Δαρλάση στα βιβλία της σειράς εμπνέεται από τους θρύλους, τα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής παράδοσης και γράφει με τον δικό της τρόπο ιστορίες με νεράιδες και ξωτικά, δράκους και φίδια, γοργόνες, νάνους και μάγισσες, πόρτες που κρύβουν θησαυρούς, τέρατα και γενναίους ήρωες. Τα κείμενά της, γραμμένα σε παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις προφορικές παραδόσεις, πλαισιώνουν οι εικόνες της Θέντας Μιμηλάκη, της Σάντρας Ελευθερίου, της Αιμιλίας Κονταίου, της Ίριδας Σαμαρτζή και του Βασίλη Γρίβα.


Η συγκεκριμένη σειρά με θρύλους και ιστορίες από τη νεοελληνική παράδοση μας καλεί να θυμηθούμε και να γοητευτούμε ξανά από τα λόγια αλλοτινών καιρών, λόγια που παρηγορούσαν, συντρόφευαν, λόγια που προσπαθούσαν να εξηγήσουν όσα φόβιζαν ή μάγευαν κάποτε τους ανθρώπους. Ιστορίες βασισμένες στις παραδόσεις μας, που περνούσαν προφορικά από γενιά σε γενιά, για να τις διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά σήμερα που δεν αφηγούμαστε όπως άλλοτε. Η συγγραφέας άντλησε το υλικό ως επί το πλείστον από τα βιβλία με το λαογραφικό υλικό του Νικολάου Πολίτη, αλλά και από ιστορίες που θυμάται «να λένε οι μεγάλοι».

Τα βιβλία της σειράς απευθύνονται σε παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού και μπορούν να αξιοποιηθούν στην τάξη στο πλαίσιο της Φιλαναγνωσίας. Η ανάγνωση αυτών των κειμένων, παράλληλα με την ανάπτυξη της φαντασίας και την καλλιέργεια της γραπτής έκφρασης (διδασκαλία της Γλώσσας), μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για συζήτηση γύρω από τις διαχρονικές αξίες που αυτά καλλιεργούν και να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο της παράδοσης και των προφορικών αφηγήσεων. Τα βιβλία της σειράς μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν για δραματοποίηση στην τάξη, ενώ η εικονογράφηση των βιβλίων μπορεί να δώσει την αφορμή για συζήτηση ή δραστηριότητες.

Ο λυράρης και οι νεράιδες ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ
Αγγελική Δαρλάση

εικόνες: Βασίλης Γρίβας

Ο λυράρης που ήθελε να μάθει καλά την τέχνη του πήγαινε τα μεσάνυχτα σ’ ένα σταυροδρόμι και χάραζε έναν κύκλο με μαχαίρι, έμπαινε στη μέση και έπαιζε κακότεχνα. Τότε εμφανίζονταν νεράιδες και προσπαθούσαν να τον πλανέψουν για να βγει έξω απ’ τον κύκλο και να τον πάρουν μαζί τους. Εκείνος, όμως, όσο κι αν προσπαθούσαν οι νεράιδες, δεν έφευγε από τη θέση του κι έτσι τις κατάφερνε να του διδάξουν την τέχνη της λύρας.

Πριν κάποια χρόνια και καιρούς, μικρό μου αγαπημένο,
ζούσαν λυράρηδες άξιοι, δεινοί και ξακουσμένοι,
που λέγαν πως την τέχνη τους τόσο καλά τη μάθαν
από νεράιδες όμορφες, νύχτα δίχως φεγγάρι.

Σε πολλές λαϊκές παραδόσεις, το μεγάλο ταλέντο αποδίδεται σε θεϊκή ή διαβολική παρέμβαση. Ειδικότερα για τη μουσική υπάρχει η αντίληψη για τη θεϊκή καταγωγή της ήδη από την αρχαιοελληνική μυθολογία. Το συγκεκριμένο βιβλίο βασίστηκε στη λαϊκή παράδοση από την Κάτω Μεσαρά της Κρήτης, όπως διασώζεται στο βιβλίο Παραδόσεις του Ν. Πολίτη.

Δείτε παρακάτω τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.


Η Ελιά
Αγγελική Δαρλάση

εικόνες: Αιμιλία Κονταίου






Η Γοργόνα
Αγγελική Δαρλάση

εικόνες: Ίρις Σαμαρτζή






Οι Μοίρες
Αγγελική Δαρλάση

εικόνες: Σάντρα Ελευθερίου






Το πετροκάραβο
Αγγελική Δαρλάση

εικόνες: Θέντα Μιμηλάκη







Τα βιβλία αυτά κυκλοφορούν πλέον και στα αγγλικά. Βρείτε τα ΕΔΩ.
***
Για να σας διευκολύνουμε στην αξιοποίηση των βιβλίων της σειράς κατά τη διδασκαλία σας, ζητήσαμε από τη συγγραφέα να μας εξηγήσει πώς προέκυψε η ιδέα για τη σειρά. Διαβάστε την απάντησή της ΕΔΩ.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε περισσότερα για την Αγγελική Δαρλάση και τα βιβλία της.
***
Φιλοξενήστε στο σχολείο σας την παράσταση «Παραμυθένια λόγια στο μαντίλι», μια δραματοποιημένη αφήγηση με ζωντανή μουσική που πραγματοποιείται από την Ιφιγένεια Κακριδώνη και τη Μαρία Τερζάκη με αφορμή τα βιβλία της σειράς. Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε ΕΔΩ. Πρόκειται για μια παράσταση με ζωντανή μουσική, παραδοσιακά τραγούδια και παιχνίδια, που μας θυμίζει τις ιστορίες που έλεγαν οι παππούδες μας από στόμα σε στόμα, λόγια αλλοτινών εποχών τα οποία, όπως παλιά έτσι και τώρα, παρηγορούν, συντροφεύουν και εξηγούν ό,τι μας φοβίζει. Πρόσθετες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.

Εάν σας ενδιαφέρει να αξιοποιήσετε το βιβλίο στην τάξη σας και να προγραμματίσετε παράλληλα μια συνάντηση με τη συγγραφέα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Δάφνη Βρέλλη στο τηλ. 211 3003500 (εσωτ. 268) ή στο e-mail: paidiko@metaixmio.gr.
 

Σχετικά βιβλία

Εξαντλημένο
10%
ΒΙΒΛΙΟ
11,00€
9,90€
Ο λυράρης και οι νεράιδες
Αγγελική Δαρλάση
Βασίλης Γρίβας
Η σειρά Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας μάς καλεί να θυμηθούμε και να γοητευτούμε ξανά από τα λόγια αλλοτινών καιρών, λόγια που παρηγορούσαν, συντρόφευαν, λόγια που προσπαθούσαν να εξηγήσουν όσα φόβιζαν ή μάγευαν κάποτε τους ανθρώπους. Ιστορίες...
Εξαντλημένο
10%
ΒΙΒΛΙΟ
11,00€
9,90€
Οι Μοίρες
Αγγελική Δαρλάση
Σάντρα Ελευθερίου
Το φανταστικό έχει την ικανότητα να σε ταξιδεύει τόσο μακριά όσο φτάνει ο νους. Και η ελληνική παράδοση μάς χαρίζει πλούσιες υπερβατικές ιστορίες από τα βάθη της. Νεράιδες και ξωτικά, δράκοι και φίδια, γοργόνες, νάνοι και μάγισσες, πόρτες που κρ...
Εξαντλημένο
10%
ΒΙΒΛΙΟ
11,00€
9,90€
Το Πετροκάραβο
Αγγελική Δαρλάση
Θέντα Μιμηλάκη
Στη Χρυσή Λίστα 2018 του βραβευμένου εκπαιδευτικού portal Elniplex Το φανταστικό έχει την ικανότητα να σε ταξιδεύει τόσο μακριά όσο φτάνει ο νους. Και η ελληνική παράδοση μάς χαρίζει πλούσιες υπερβατικές ιστορίες από τα βάθη της. Νεράιδ...
Εξαντλημένο
10%
ΒΙΒΛΙΟ
11,00€
9,90€
Η Ελιά
Αγγελική Δαρλάση
Αιμιλία Κονταίου
Τότε η ελιά καμάρωνε, φούντωνε και χαιρόταν, γλυκό και πιότερο καρπό ήθελε να καρπίζει, να φάνε, να ευχαριστηθούν πολλοί απ’ τις ελιές της· χαρά που τη μοιράζεσαι, χαρά είναι πιο μεγάλη. Η σειρά Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας μάς καλεί ν...