×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ

13ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για το Δημοτικό

13ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για το Δημοτικό

13ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Για τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού

Σεπτέμβριος 2023-Μάιος 2024

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση, και εντέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, πολλοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για τη συγγραφική τους δραστηριότητα.

«H ζωή στο σχολείο»
Το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι μας: αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε όταν πρωτοξεκινάμε το σχολείο, και μπορεί να μας ακούγεται υπερβολικό, αλλά αν αναλογιστούμε τις ώρες της μέρας που αφιερώνουμε σε αυτό, θα συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια που κρύβει η φράση. Το σχολείο δεν μας προσφέρει μόνο πολύτιμες γνώσεις, αλλά συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή μας· είναι ένας χώρος όπου αναπτύσσουμε δεσμούς με τους συμμαθητές μας, τους δασκάλους μας αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό, ανακαλύπτοντας τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μας, τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μας. Δυστυχώς όμως, δεν είναι όλα τα παιδιά του πλανήτη τόσο τυχερά ώστε να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Στον φετινό Μαραθώνιο έχουν επιλεγεί βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που καταπιάνονται με το θέμα του σχολείου. Μέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορες εκφάνσεις της ζωής στο σχολείο, από τη μάθηση και τη μεταλαμπάδευση πολύτιμων γνώσεων μέχρι τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους δασκάλους και τους συμμαθητές, τον σχολικό εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα και την αξία της πολυφωνίας, και τελικά να συνειδητοποιήσουν πόσο ωραία είναι η ζωή στο σχολείο.

Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της φιλαναγνωσίας και υποστηρίζει το έργο του εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στον μαθητή να ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του καθώς και με επίκαιρα ζητήματα του τόπου του και του κόσμου εν γένει.

13ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης: «H ζωή στο σχολείο»

Ποιος μπορεί να πάρει μέρος
Όσα τμήματα όλων των τάξεων του Δημοτικού επιθυμούν, εφόσον δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 5 Νοεμβρίου 2023, συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά τη Φόρμα Συμμετοχής, την οποία θα βρείτε στον ιστότοπό μας.

Γιατί να πάρω μέρος
Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο σε μια σχολική ομάδα. Υποστηρίζει και ενισχύει το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας των μαθητών, εξυπηρετώντας τους στόχους του. Το πρόγραμμα του Μαραθωνίου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά δίνει αφορμή και κίνητρο στον δάσκαλο να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, να καθοδηγήσει τα παιδιά να εξετάσουν το θέμα από πολλές πλευρές, να ερευνήσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο με στόχο να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς.

Πώς θα «τρέξουν» οι μαθητές/τριες στον 13ο Μαραθώνιο
Τα παιδιά κάθε τάξης διαβάζουν συγκεκριμένα βιβλία, απαντούν σε ερωτήσεις και καταπιάνονται με δραστηριότητες.

Τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:

Η δασκάλα με μισεί!
της Σάντρας Ελευθερίου

Η σχολική γιορτή
του Ίνγκο Ζίγκ

Άμπαλη, εγώ;
της Αντιόπης Φραντζή


Τα παιδιά της Β΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:

Μια χαζομάρα και μισή
του Δημήτρη Μπογδάνου

Η εκδίκηση της σοκολάτας
του Γίργκεν Μπανσέρους

Σχολικά και άλλα
(τριχωτά) προβλήματα!

της Άντγιε Στσίλατ


Τα παιδιά της Γ΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:

Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο
της Ελένης Τασοπούλου

Ένα γράμμα για τον αρχηγό
της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

Τρίξι Πικλ:
Η Τιμωρός της Τέχνης

του Όλαφ Φαλάφελ


Τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:

Χάος στο σχολείο
της Ουλρίκε Ράιλανς

Η Μιμή η Νευρική
επιστρέφει στο σχολείο

της Μέγκαν ΜακΝτόναλντ

Ένα παιδί από το πουθενά
της Άλκης Ζέη


Τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:

Κοραλλιογενής ύφαλος
της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

Η ιστορία μιας μουτζούρας
της Μαριέττας Κόντου

Πιζάζ εναντίον καινούριας συμμαθήτριας
της Σόφι Χεν


Τα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία:

Τα χρώματα των παιδιών
της Αλέκας Τρίπου-Μάνου

Η Έλλα στο περιθώριο
της Καθ Χάου

Human Νet
της Κατερίνας Ζωντανού

 

  • Υπάρχουν δύο τρόποι παραλαβής των ερωτηματολογίων:

1. Μπορούμε να σας τα στείλουμε μέσω email στη διεύθυνση που θα δηλώσετε και να τα εκτυπώσετε για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό (ένα για κάθε μαθητή).

2. Αν μας το ζητήσετε, μπορούμε να εκτυπώσουμε για εσάς και να σας στείλουμε τα ερωτηματολόγια (ένα για κάθε μαθητή) που θα χρειαστείτε.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τον τρόπο που επιθυμείτε να παραλάβετε τα ερωτηματολόγια στην αίτηση συμμετοχής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν αποφασίσετε αν θα τα εκτυπώσετε εσείς ή εμείς για εσάς, δείτε ΕΔΩ ένα παράδειγμα από ερωτηματολόγια προηγούμενων ετών.

  • Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα συγκεντρώνονται από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του κάθε τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 14 Απριλίου 2024. Τα έξοδα επιστροφής των ερωτηματολογίων αναλαμβάνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Οδηγίες για την επιστροφή τους θα λάβετε όταν πλησιάζει η ημερομηνία επιστροφής.
  • Τα τμήματα τα οποία θα επιστρέψουν τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα μπουν σε κλήρωση. Η κλήρωση θα αναδείξει τα πέντε (5) τυχερά τμήματα κάθε τάξης από τα οποία θα προκύψουν οι μαθητές που θα κερδίσουν πλούσια δώρα (5 μαθητές από κάθε τάξη του Δημοτικού, συνολικά 30 παιδιά).
  • Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2024. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.
  • Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα μπουν σε κλήρωση, ώστε δέκα (10) από αυτά να παραλάβουν τιμής ένεκεν δεκάδες τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους. Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ αναλαμβάνουν τα έξοδα αποστολής των βιβλίων για τα τυχερά σχολεία εντός Ελλάδας.
  • Όλα τα παιδιά που θα ολοκληρώσουν τον 13ο Μαραθώνιο θα λάβουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση του σχολείου τους ένα αναμνηστικό συμμετοχής, ενώ στους εκπαιδευτικούς που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό θα δοθούν με τον ίδιο τρόπο βεβαιώσεις συμμετοχής.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΔΩΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.

Οι περισσότεροι από τους παραπάνω συγγραφείς, εφόσον το επιτρέπει το πρόγραμμά τους και κατόπιν συνεννόησης με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, προτίθενται να επισκεφθούν κάποια από τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στον 13ο Μαραθώνιο ή να επικοινωνήσουν μαζί τους διαδικτυακά, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος με τα παιδιά.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον 13ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Η ζωή στο σχολείο» μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Προώθησης Παιδικού Βιβλίου (κα Δάφνη Βρέλλη, τηλ.: 6981089945, e-mail: marathonios@metaixmio.gr).

 

Η διδασκαλία είναι κάτι περισσότερο από το να διανέμεις τη γνώση, είναι να εμπνέεις την αλλαγή.
Η μάθηση είναι κάτι περισσότερο από το να αποστηθίζεις δεδομένα, είναι να φτάνεις στην κατανόηση.

Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ανταπόκρισή σας στον 13ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Η ζωή στο σχολείο». Η συμμετοχή σας αποδεικνύει ότι στηρίζετε και προάγετε τη φιλαναγνωσία, παροτρύνοντας τα παιδιά να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο και να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που «τρέχουν» στον 13ο Μαραθώνιο και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Η δεύτερη φάση του Μαραθωνίου θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή των ερωτηματολογίων. Όπως ήδη γνωρίζετε, τα παιδιά θα πρέπει να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις (εκτός από τις δραστηριότητες που αναφέρονται ως προαιρετικές) και οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα ερωτηματολόγια και να τα επιστρέψουν έως τις 12 Απριλίου 2024 (δείτε παρακάτω αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο επιστροφής των ερωτηματολογίων). Οι σωστές απαντήσεις μπαίνουν σε κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Τριάντα (30) συνολικά μαθητές/τριες –πέντε (5) παιδιά από κάθε τάξη (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού)– θα κερδίσουν πλούσια δώρα (για τα οποία θα ενημερωθείτε σύντομα μέσω του διαδικτυακού μας τόπου και με νέα επιστολή). Παράλληλα, θα κληρωθούν δέκα (10) σχολεία που συμμετέχουν στον 13ο Μαραθώνιο και έχουν επιστρέψει τα ερωτηματολόγια των μαθητών τους, ώστε να παραλάβουν τιμής ένεκεν δεκάδες τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ
Σας παρακαλούμε θερμά να διαβάσετε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες και να τις τηρήσετε όσο πιο πιστά μπορείτε για τη διευκόλυνση όλων μας.

Από τις 15 Μαρτίου μπορεί να ξεκινήσει η επιστροφή των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων, με καταληκτική ημερομηνία τη 12η Απριλίου (σύμφωνα με τη σφραγίδα αποστολής). Προσοχή: Δεν θα υπάρξει παράταση στην ημερομηνία επιστροφής των ερωτηματολογίων.
• Τα σχολεία που συμμετέχουν στον Μαραθώνιο με περισσότερα από ένα τμήματα και τάξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα ερωτηματολόγια σε ένα πακέτο.
• Στο συνολικό πακέτο του σχολείου θα υπάρχουν υποφάκελοι με τα ερωτηματολόγια κάθε τμήματος. Σε κάθε υποφάκελο θα πρέπει να αναγράφονται η τάξη και το τμήμα, καθώς και ο αριθμός των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων που εσωκλείονται.
• Η διεύθυνση αποστολής είναι: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Πατίλη 3, 104 42 Αθήνα, τηλ.: 210 5145432. Στο πακέτο θα πρέπει να αναγράφεται: Για τον 13ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Η ζωή στο σχολείο».
• Η επιστροφή των ερωτηματολογίων θα γίνει μέσω της εταιρείας Γενική Ταχυδρομική.
Τα έξοδα αποστολής αναλαμβάνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
• ΕΔΩ θα βρείτε το δίκτυο καταστημάτων της Γενικής Ταχυδρομικής με όλα τα σημεία εξυπηρέτησης στην Ελλάδα ανά περιοχή και τα τηλέφωνά τους. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxydromiki.com μπορείτε να βρείτε μέσω χάρτη σε ποιο κατάστημα ανήκει η περιοχή σας αλλά και το πλησιέστερο κατάστημα στο σχολείο σας, εισάγοντας τη διεύθυνση (οδός, αριθμός, περιοχή).
Επικοινωνήστε με το πλησιέστερο κατάστημα της περιοχής σας για να παραλάβει από το σχολείο σας το πακέτο που θα έχετε ετοιμάσει (να τονίσετε ότι τα έξοδα αποστολής επιβαρύνουν τον παραλήπτη). ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην καταβάλετε κάποιο χρηματικό ποσό για την αποστολή, ακόμα και αν σας ζητηθεί από το κατάστημα που θα σας εξυπηρετήσει. Σε αυτή την περίπτωση, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αμέσως.