×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΧΑΜΙΝΙΑ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ
28/06/2021
ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΧΑΜΙΝΙΑ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ
Η συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα διαβάζει και προτείνει στα παιδιά βιβλία απ’ όλο τον κόσμο. 5η στάση η αιωνίως παγωµένη πόλη του Χόντελντορφ.

Έτοιμοι για απογείωση;
Φορέστε τη ζώνη σας!
5… 4… 3… 2… 1… Πάμε!

ΟΤΟ, ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΧΑΜΙΝΙ

Στο δάσος των χαμένων πραγμάτων
της Ματίλντα Γουντς
Εικόνες: Κάθριν Ονέστα
Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

Σε αυτό το ταξίδι θα πάμε στο Χόντελντορφ. Ένα μέρος που μοιάζει να το έχει ξεχάσει ο ήλιος. Κάνει τόσο κρύο που τα φτερά των πουλιών παγώνουν καθώς πετούν και πέφτουν σαν τις πέτρες από τον ουρανό.
Ο Ότο καταφθάνει εκεί με τη μαμά του που είναι σπουδαία μοδίστρα. Φτιάχνει καταπληκτικά πανωφόρια και θέλει να ανοίξει ένα μαγαζί στην πόλη. Όταν όμως μια μέρα φεύγει για δουλειά, εξαφανίζεται. Ο Ότο ξεκινά μια αγωνιώδη αναζήτηση. Πολύ σύντομα βρίσκεται χωρίς πανωφόρι και χωρίς λεφτά. Είναι απελπισμένος γι’ αυτό και όταν συναντά ένα κορίτσι με μαυρισμένα χέρια που του λέει πως θα τον βοηθήσει, την εμπιστεύεται. Την ακολουθεί στο εργοστάσιο βερνικιού της κυρίας Φέρμπερ. Δεν ήξερε πως αυτό ισοδυναμεί με αιώνια φυλακή… Όμως ένα μικρό κορίτσι, η Νιμ, ίσως και να μην τον αφήσει αβοήθητο.

Αν συναντήσετε ένα χαμίνι, μη φοβηθείτε. Αν το δείτε να κρυώνει, να του προσφέρετε το πανωφόρι σας. Αν το δείτε να πεινάει, να του προσφέρετε ένα μέρος από το φαγητό σας. Θα το εκτιμήσει σίγουρα. Η λέξη χαμίνι προέρχεται από την αραβική λέξη ha-mi-n, που σημαίνει περιπλανιέμαι. Έτσι λοιπόν και στην πόλη Χόντελντορφ υπάρχουν πολλά παιδιά που περιφέρονται χωρίς γονείς και για να καταφέρουν να επιβιώσουν κλέβουν και κοιμούνται πάνω σε σκεπές αγκαλιάζοντας τις ζεστές καμινάδες. Όμως έχουν και κανόνες που πρέπει να ακολουθούν με ευλάβεια για να είναι μέλη της παρέας.
1. Όταν γίνεις χαμίνι, πρέπει να διαλέξεις το δικό σου όνομα. Ένα όνομα που να σου ταιριάζει.
2. Αν μπλέξει ένα χαμίνι, πρέπει πάντα να το βοηθάς.
3. Τα χαμίνια κλέβουν μόνο ό,τι χρειάζονται, κι ούτε δεκάρα ή ψίχουλο παραπάνω.
4. Ένα χαμίνι πρέπει να ζει χωρίς να αφήνει ίχνη.
5. Μπορείς να έχεις μόνο ένα πανωφόρι τη φορά, και δεν μπορείς να πάρεις άλλο μέχρι το παλιό σου να γίνει κουρέλι.

Καθώς διάβαζα το βιβλίο σκεφτόμουν αυτά τα παιδιά σαν τον Ότο, τη Νιμ, τον Μπλινκ, τον Σνοτ που κανείς δεν τα βλέπει. Αλλά ακόμα κι όταν τα δουν, τα διώχνουν μακριά σαν να είναι ενοχλητικά ζωύφια. Όμως τα παιδιά δεν κρατούν κακία. Ακόμα και σε στιγμές δύσκολες, διατηρούν μια ηθική στάση αλλά και μια αξιοπρέπεια που συγκινεί. Η αγάπη, η φιλία, η αυτοθυσία, η αλληλεγγύη είναι λέξεις που για εκείνα έχουν σημασία. Είναι λέξεις που χαρακτηρίζουν τις πράξεις τους. Ένα χαμίνι δεν κλέβει ποτέ την αξιοπρέπεια κάποιου. Άρα δεν πρέπει κι εμείς να του στερούμε τη δική του αξιοπρέπεια.
Μια ιστορία που θυμίζει Ντίκενς σε κάποια σημεία. Άλλωστε και ο Ντίκενς μικρός δούλεψε σε εργοστάσιο βερνικιού, γιατί η οικογένειά του χρωστούσε χρήματα. Είναι όμως και ιστορία φαντασίας με αρουραίους που κλέβουν χρυσές πένες, με ηλιόδρακους, με μάγισσες που έχουν μαγικά φίλτρα, με γίγαντες και γυάλινες σφαίρες που ρουφάνε μαμάδες αλλά και τρομακτικά εργοστάσια.
Μια περιπέτεια που είναι συγκινητική, είναι όμως και αστεία. Είναι τρυφερή και αισιόδοξη. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί!
Καλό ταξίδι!

Ιωάννα Μπαμπέτα
, συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της Ιωάννας Μπαμπέτα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Σχετικά βιβλία

Ότο το μικρό χαμίνι: Στο δάσος των χαμένων πραγμάτων
Matilda Woods
Ειρήνη Παϊδούση
Kathrin Honesta
Στην αιωνίως παγωµένη πόλη του Χόντελντορφ, τα Χαµίνια ζουν στις στέγες κι έχουν αυστηρούς κανόνες: κλέβεις µόνο ό,τι χρειάζεσαι, δεν αφήνεις ίχνη πίσω κι αν κάποιο άλλο Χαµίνι έχει προβλήµατα, πρέπει πάντα να το βοηθάς. Όταν λοιπόν η µητέρα του...