×

Your cart is empty.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Subtotal:
{{order.discounted_cost}}
Promotion Discount:
{{order.promo_discount}}
Coupon Discount:
{{order.extra_discount}}
Shipping Cost:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
TOTAL:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ MY ADDRESSES ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
ΟΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΖΩΕΣ ΤΗΣ ΜΕΪΖΙ ΝΤΕΪ
2018/10/19
ΟΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΖΩΕΣ ΤΗΣ ΜΕΪΖΙ ΝΤΕΪ
Μια συγκινητική ιστορία επιστημονικής φαντασίας του κορυφαίου Κρίστοφερ Ετζ που μεταφράζει η βραβευμένη Αγγελική Δαρλάση. Η ίδια μάς εξομολογείται τους λόγους που το λάτρεψε.

Αρχικά με ξάφνιασε με τη δομή του: μία πρωταγωνίστρια σε δύο διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας; Αμέσως μετά το μυστήριο της ιστορίας της με συνεπήρε. Δεν ήθελα να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου. Κι όσο διάβαζα τόσο ταυτιζόμουν με τη Μέιζι, τόσο αγωνιούσα για την τύχη της, τόσο τη θαύμαζα για όσα αυτό το μικρό κορίτσι-διάνοια γνώριζε, αλλά και τη συμπονούσα για όλα αυτά που βίωνε και δεν μπορούσε να εξηγήσει. Ζούσα μαζί της την παράξενη κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί, κατάσταση κάποτε γοητευτική  και συναρπαστική κι άλλοτε εφιαλτική.

Η Μέιζι σαν μια άλλη Αλίκη βρίσκεται σε έναν παράξενο κόσμο όπου, όπως στη Χώρα των Θαυμάτων, έτσι κι εδώ συμβαίνουν αλλόκοτα πράγματα – άλλοτε διασκεδαστικά και χιουμοριστικά, άλλοτε ενοχλητικά και κάποιες φορές ακόμα κι επικίνδυνα. Όμως αντίθετα με την Αλίκη, η Μέιζι στον παράξενο αυτό κόσμο βρίσκεται απελπιστικά μόνη. Κι αυτή της η μοναξιά σε κάνει να αγωνιάς ακόμα περισσότερο για την τύχη της, αλλά και να τη θαυμάζεις για την αντοχή και την ευστροφία της. Η Μέιζι είναι εν τέλει μια γοητευτική, πανέξυπνη, ευαίσθητη και θαρραλέα, σύγχρονη ηρωίδα που πολύ θα ήθελες να έχεις φίλη σου – όσο «φυτό» κι αν σου μοιάζει ώρες ώρες… τη συγχωρείς και, πλέον, την κατανοείς.

Κι όταν έρχεται το εντελώς αναπάντεχο κι ανατρεπτικό τέλος, συγκινείσαι αλλά για μία ακόμα φορά τη θαυμάζεις και μαζί της θαυμάζεις κι απορείς για τα μυστήρια της ζωής και του σύμπαντος, και παρηγοριέσαι μαζί της από τη δύναμη που μπορεί να προσφέρει η αγάπη. Και παρά την όποια στενοχώρια, τελικά αυτό που σου αφήνει η ιστορία της είναι μια απίστευτη αίσθηση αισιοδοξίας.

Νομίζω πως οι Οι άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι είναι ένα βιβλίο που μπορεί να γοητεύσει όσα παιδιά αγαπούν τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης και δεν είναι συνηθισμένα να διαβάζουν λογοτεχνία. Και νομίζω πως θα γοητευτούν εξίσου όσα αγαπούν να διαβάζουν λογοτεχνία αλλά, όπως κι εγώ ως μαθήτρια, δεν τα πάνε καλά με τα μαθηματικά και τη φυσική. Κι όσα αγαπούν και τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία ε, αυτά κι αν θα το λατρέψουν! Θα γοητεύσει ελπίζω όσους αγαπούν τις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας αλλά κι όσους, όπως εγώ, δεν ενθουσιάζονται και τόσο από αυτές. Γιατί βλέπετε η ιστορία της Μέιζι μιλάει για μαύρες τρύπες, τη λωρίδα του Μέμπιους, τις θεωρίες της βαρύτητας και της σχετικότητας και για τα παράλληλα σύμπαντα, αλλά ταυτόχρονα μιλάει για τη δύναμη της αγάπης, για την ανάγκη του να αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι.

Όσοι έχουν αδέρφια αποκλείεται να μην αναγνωρίσουν κάπου στη σχέση της Μέιζι με την αδερφή της, τη σχέση με τα δικά τους αδέρφια – και να τα συγχωρήσουν κι αγαπήσουν ακόμα περισσότερο. Κι όσοι δεν έχουν αδέρφια ίσως ζηλέψουν ή ανακουφιστούν γι’ αυτό – ανάλογα πώς θα το δει κανείς.

Όταν τέλειωσα την πρώτη ανάγνωση του βιβλίου, ήξερα ότι το είχα αγαπήσει ως αναγνώστρια και το είχα ζηλέψει ως συγγραφέας. Στενοχωρήθηκα που είχε τελειώσει το ταξίδι μου μαζί της. Γι’ αυτό κι αποφάσισα να το μεταφράσω. Για να ζήσω ακόμα καλύτερα και από ακόμα πιο κοντά το ταξίδι της Μέιζι στα μυστήρια του σύμπαντος και της αγάπης. Γιατί βλέπετε είναι σαν η ιστορία της Μέιζι να μου υπενθύμιζε διαρκώς αυτό που είχε πει κάποτε ο Στίβεν Χόκινγκ: «Δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς». Δεν θα σας το κρύψω: το λατρεύω αυτό το βιβλίο.

Καλό σας ταξίδι λοιπόν στις άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι!

Αγγελική Δαρλάση

Related books

Οι άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι
Christopher Edge
Αγγελική Δαρλάση
Στη Χρυσή Λίστα 2019 του βραβευμένου εκπαιδευτικού portal Elniplex Είναι τα δέκατα γενέθλια της Μέιζι, και ανυποµονεί ν’ ανοίξει τα δώρα της, ελπίζοντας να πάρει όλα όσα χρειάζεται για να φτιάξει τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα! Ξυπν...