×

Your cart is empty.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Subtotal:
{{order.discounted_cost}}
Promotion Discount:
{{order.promo_discount}}
Coupon Discount:
{{order.extra_discount}}
Shipping Cost:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
TOTAL:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ MY ADDRESSES ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
S3.gy.digital%2fmetaixmio%2fuploads%2fasset%2fdata%2f16654%2flesxi noir 1920x580
Noir row 1

Λίγα λόγια για τη Λέσχη Noir

Σχεδόν δύο αιώνες (1841) μετά το πρώτο «αστυνομικό» αφήγημα, την ιστορία του E. A. Poe Οι δολοφονίες της Οδού Μοργκ (περιλαμβάνεται στην ανθολογία 21 ιστορίες και Το κοράκι σε μετάφραση και επιμέλεια της Κατερίνας Σχινά) και περισσότερα από εκατό χρόνια (1886) από τότε που ο Sir Arthur Conan Doyle δημιούργησε τον Σέρλοκ Χολμς, τον πλέον αναγνωρίσιμο χαρακτήρα του είδους, η αστυνομική λογοτεχνία έχει διανύσει μεγάλη απόσταση με πολλούς και ενδιαφέροντες σταθμούς:

• Στον 20ό αιώνα τα βιβλία της Αμερικάνας Patricia Highsmith, της βασίλισσας του σασπένς, που έδωσε στο αστυνομικό μυθιστόρημα καφκική ατμόσφαιρα και ντοστογιεφσκικούς χαρακτήρες, και του Αμερικανού Dashiell Hammett, του γενάρχη του λεγόμενου hard-boiled, δηλαδή σκληρού αστυνομικού μυθιστορήματος με πρωταγωνιστές σκληροτράχηλους ντετέκτιβ που κινούνται στους σκοτεινούς δρόμους των μεγαλουπόλεων στα όρια του υποκόσμου.

• Το μεσογειακό νουάρ εγκαινιάζεται με τις περιπέτειες του ιδιόρρυθμου ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο διά χειρός του Kαταλανού Manuel Vázquez Montalbán. Πένα δηκτική, ο Montalbán και τα βιβλία του αποτελούν μείγμα πολιτικής πλεκτάνης, βαρκελωνέζικης ατμόσφαιρας με άρωμα καταλανικής κουζίνας.

• Από το Ηνωμένο Βασίλειο με δύναμη μας έρχεται η dream team του αστυνομικού! Ο Ιρλανδός Stuart Neville μεταφέρει στο χαρτί τις εμφύλιες συγκρούσεις που μάστιζαν το νησί τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και τις επιπτώσεις τους στις ψυχές των ανθρώπων. Από την Ιρλανδία και η Tana French που με τις υποθέσεις του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου φωτίζει κάθε φορά τη ζωή ενός διαφορετικού πρωταγωνιστή ενώ γράφει ιστορίες που εντυπωσιάζουν με το σασπένς και την απειλή που κρύβουν σε κάθε σελίδα. Ακολουθούν η Βρετανή βασίλισσα των ανατροπών Clare Mackintosh με τα ψυχολογικά θρίλερ που καθηλώνουν και ο Stuart Turton με τους μεταφυσικούς του γρίφους που καλούν τους αναγνώστες να δώσουν λύση στα πιο περίεργα μυστήρια. Και η πεντάδα ολοκληρώνεται με τον Σκοτσέζο Sir Ian Rankin, τον πιο σημαντικό εκπρόσωπο του tartan noir, με έναν από τους πιο ενδιαφέροντες αντιήρωες της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, τον διάσημο επιθεωρητή Τζον Ρέμπους. Η γκόθικ πλευρά του Εδιμβούργου, το σκοτεινό του παρελθόν παντρεύεται με το παρόν και τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

• Το παρελθόν ζωντανεύει και ο Γερμανός Harald Gilbers μέσα από τη σειρά Germania. Το ιστορικό αστυνομικό στην πιο γνήσια εκδοχή του φέρνει στις σελίδες του σήμερα τις αθέατες όψεις της ζωής στο Βερολίνο μετά την πτώση του Τρίτου Ράιχ. Και η σημαντική γυναικεία φωνή του θρίλερ που έρχεται επίσης από τη Γερμανία ακούει στο όνομα Romy Hausmann. Η συγγραφέας που με το πρώτο της μυθιστόρημα Καλό μου παιδί άφησε έντονα το αποτύπωμά της συνεχίζει να καθηλώνει με κάθε νέο της βιβλίο.

• Και φτάνουμε στο σκανδιναβικό αστυνομικό: τον Jo Nesbo από τη Νορβηγία, την Camilla Lackberg από τη Σουηδία και την Yrsa Sigurdardóttir από την Ισλανδία. Με τα αστυνομικά τους μυθιστορήματα, που έχουν πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη, ανατρέπουν τον μύθο του ιδανικού σκανδιναβικού κοινωνικού μοντέλου φωτίζοντας την παθογένεια των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών. Άλλοι δυνατοί εκπρόσωποι της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας είναι ο Arne Dahl, η Susanne Jansson, o Jens Lapidus, η Kristina Ohlsson, ο Hans Rosenfeldt, ο Niklas Natt och Dag από τη Σουηδία, η Karin Fossum από τη Νορβηγία κ.ά.

• Ξεχωριστή περίπτωση η Αμερικάνα Gillian Flynn με τα ψυχολογικά της θρίλερ, που θεωρείται η σημαντικότερη φωνή της αστυνομικής λογοτεχνίας, σπάει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως και κερδίζει διθυραμβικές κριτικές.

• Η Catriona Ward έκανε εντυπωσιακή είσοδο στον χώρο του θρίλερ στην Ελλάδα με το μοναδικό νεογοτθικό μυθιστόρημά της Το τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες το οποίο της χάρισε το τρίτο της βραβείο August Derleth Award for Best Horror Novel στα British Fantasy Awards καθιστώντας τη την πρώτη γυναίκα που έχει καταφέρει ένα τέτοιο επίτευγμα. Με τέτοιες συγγραφείς το μέλλον του θρίλερ προδιαγράφεται λαμπρό!

• Μέρες δόξας γνωρίζει όμως και το εγχώριο αστυνομικό μυθιστόρημα με συγγραφείς που έχουν χαράξει τη δική τους σημαντική πορεία: η Χίλντα Παπαδημητρίου με τον πρωταγωνιστή των βιβλίων της αστυνόμο Χάρη Νικολόπουλο, ο Δημήτρης Σίμος με τη σειρά Σκοτεινά νερά μας βάζει στον κόσμο του αστυνόμου Καπετάνου, αλλά και με τα stand alone θρίλερ του Σώσε με και Πάρε ανάσα, ο Τάσος Παπαναστασίου με τον δικό του πρωταγωνιστή αστυνόμο Απτόσογλου, ο Μάρκος Κρητικός με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Μίλτο Οικονόμου, η Χρύσα Σπυροπούλου με τους δικούς της αστυνόμους Αλέκο Ηλιού και Όλια Γεωργίου, η Τατιάνα Αβέρωφ με τον αστυνόμο Περικλή Γαλάνη και η Μαρλένα Πολιτοπούλου με τον ειδικό ερευνητή της αστυνομίας Παύλο Γ. καθηλώνουν το κοινό και υπόσχονται πολλά για το μέλλον.

Είστε κι εσείς φαν του αστυνομικού; Εάν ναι, γραφτείτε στη Λέσχη Noir των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και επωφεληθείτε από μια σειρά ειδικών προνομίων:

  • Ενημερωθείτε πρώτοι για ό,τι συμβαίνει γύρω από την αστυνομική λογοτεχνία και τους  αγαπημένους σας συγγραφείς.
  • Αποκτήστε συλλεκτικά αντίτυπα με την υπογραφή των συγγραφέων.
  • Απολαύστε ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις που προορίζονται αποκλειστικά μόνο για τα μέλη της Λέσχης.
  • Αποκτήστε προτεραιότητα σε μεγάλα events με ξένους συγγραφείς.
  • Γνωρίστε από κοντά τους συγγραφείς σε αποκλειστικές συναντήσεις.
  • Λάβετε μέρος σε διαδικτυακές συζητήσεις και forums που αφορούν την αστυνομική λογοτεχνία και τους εκπροσώπους της.
  • Λάβετε μέρος σε διαγωνισμούς, επωφεληθείτε από τις εκπτώσεις και τις προσφορές μας που απευθύνονται αποκλειστικά στα μέλη και αφορούν βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά και ταξίδια, κινηματογραφικά και θεατρικά εισιτήρια κ.ά.
     
Γίνε μέλος

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα χρησιμοποιώντας ελληνικούς χαρακτήρες και κεφαλαία γράμματα (όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά). Με τη συμπλήρωση της φόρμας αποδέχεστε να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό για τη Λέσχη.