×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ» ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΔΟΞΙΑΔΗ
29/11/2021
«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ» ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΔΟΞΙΑΔΗ
Το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που θα συναρπάσει. Η ιστορία μιας οικογένειας και η Ιστορία μιας χώρας. Η συγγραφέας μας εξομολογείται πώς ξεκίνησαν όλα.

«Ο βασιλιάς της Ασίνης», και πώς τελικά δεν «φράγκεψα»

Το πρώτο μου βιβλίο, γραμμένο στα αγγλικά
, εκδόθηκε πριν σαράντα τόσα χρόνια, όταν ήμουν φοιτήτρια στην Αμερική. Έγραφα αγγλικά γιατί… μου ήταν πιο βολικό. Το περιβάλλον μου ήταν αγγλόφωνο και οι σπουδές και μελέτες μου ήταν στην αγγλική γλώσσα που ήταν έτσι κι αλλιώς η δεύτερη γλώσσα μου ύστερα από τρία χρόνια στην Αυστραλία ως παιδί.
Ήταν μια μικρή ποιητική συλλογή με μυθικο-ελληνικό θέμα. Ο τίτλος, Visions of the King, εμπνευσμένος από το σεφερικό ποίημα «Ο βασιλιάς της Ασίνης». Το κεντρικό ποίημα/διήγημα αποτελούνταν από ονειρικές συναντήσεις και διαλόγους μ’ έναν ιδεατό άντρα, με σκηνικό το Ηραίο του Λουτρακίου. Ο αινιγματικός άγνωστος ήταν ένα θέμα που με γοήτευε, και με ακολούθησε όλη μου τη ζωή.
Έστειλα το βιβλιαράκι στον οικογενειακό φίλο Γιώργο Σαββίδη. Μου απάντησε με τα λόγια του Σεφέρη στη Μαργαρίτα Λυμπεράκη για το πρώτο της μυθιστόρημα στα γαλλικά. «Ρίτα, μη φραγκέψεις!».
Πάντως αυτό ήταν και το τέλος της ποιητικής μου καριέρας. Ακολούθησε γράψιμο βιοποριστικό, πολιτική, ταλαιπωρίες, ευθύνες, μητρότητα, ένας αποτυχημένος γάμος και δεύτερη εξορία στην Αμερική.

Εγκαταστημένη πια στην Ουάσιγκτον με την κόρη μου, και με στρωμένη επαγγελματική απασχόληση, άρχισα πάλι να γράφω…, πάλι αγγλικά.  Ο νους μου βέβαια ήταν πάντα στην Ελλάδα. Οι εικόνες στο κεφάλι μου προέρχονταν από την πόλη μου, την Αθήνα, και το σπίτι μου στην Κέρκυρα όπου είχα αρχίσει να απλώνω ρίζες. Έγραφα μερικά περιγραφικά κομματάκια για να διοχετεύσω κάπου τη νοσταλγία αυτή. Το να αρχίσω ένα μυθιστόρημα μου φαινόταν βουνό.

Τότε συνέβη κάτι αναπάντεχο και λίγο μακάβριο. Ανοίγοντας μια μέρα τις εφημερίδες που μου προμήθευαν φίλοι από την Πρεσβεία, αντίκρισα έναν νεαρό άντρα, που με κοίταζε ήρεμα, με μισόκλειστα μάτια. Ήταν νεκρός. Αυτό ήταν. Είχε γεννηθεί ο δικός μου άγνωστος, και μαζί του η δική μου πρωταγωνίστρια που γρήγορα τον πλαισίωσε με ιστορία και ιστορίες.
Έγραφα ώρες κάθε μέρα και τα βράδια μελετούσα βιβλία που ζητούσα και μου έστελναν από την Ελλάδα. Ύστερα από έναν σχεδόν χρόνο είχα πελαγώσει. Είχα πάνω από χίλιες δακτυλογραφημένες σελίδες, και πολλές ακόμα σκόρπιες, έναν τίτλο, One Story Only, και μια διήγηση αποσπασματική που δεν έλεγε να καταλήξει κάπου. Μια απόπειρα να πάρω επαγγελματική συμβουλή ήταν μοιραία, και μ’ έπεισε να τα παρατήσω.
Το χειρόγραφο κλειδώθηκε στο συρτάρι, κι εγώ, πεπεισμένη ότι δεν ήμουν έτοιμη να γράψω ένα σωστό μυθιστόρημα, επέστρεψα στη δουλειά μου, τον κήπο μου, τις μαγειρικές μου και τα αναγνώσματά μου.

Τριάντα τόσα χρόνια αργότερα, βρέθηκα μόνη στο σπίτι της Κέρκυρας. Είχα αρχίσει να γράφω πάλι ελληνικά, έχοντας ανακαλύψει πόσο εύκολο μου ήταν και πόσο ευχάριστο. Έγραφα μικρά κομμάτια  για τα δύο αγαπημένα μου θέματα, τους κήπους και την μαγειρική. 
Τότε ήρθε ο κορονοϊός, και το λοκντάουν. Είχα καιρό και ησυχία να σκεφτώ, και είχα την κόρη μου να μου θυμίζει την ιστορία που την είχε μαγέψει και να με σπρώχνει να την τελειώσω. Ξεκλείδωσα το συρτάρι και άρχισα να διαβάζω εκείνες τις παλιές σελίδες, συνειδητοποιώντας ότι τόσα χρόνια κουβαλούσα ασυναίσθητα μέσα μου πρόσωπα και ιστορίες.
Κάθισα στο λάπτοπ και άρχισα να γράφω, ήρεμα, άνετα, εύκολα… ελληνικά. 

Καλή Δοξιάδη

Σχετικά βιβλία

Μια ιστορία μόνο: Το σπίτι στα βράχια
Καλή Δοξιάδη
Η Ανθή Βελισσάρη, πετυχημένη δημοσιογράφος στον αγγλόφωνο κόσμο, αφού έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο εξωτερικό, επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της, την Κέρκυρα, την οποία εγκατέλειψε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε ηλικία δεκατεσσάρων...
Μια ιστορία μόνο: Το σπίτι στα βράχια (ebook/ePub)
Καλή Δοξιάδη
Η Ανθή Βελισσάρη, πετυχημένη δημοσιογράφος στον αγγλόφωνο κόσμο, αφού έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο εξωτερικό, επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της, την Κέρκυρα, την οποία εγκατέλειψε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε ηλικία δεκατεσσάρων...