/s3.gy.digital%2Fmetaixmio%2Fuploads%2Fasset%2Fdata%2F18019%2Fpodcasts_blog.jpg)
Ο ποιητής και δημοσιογράφος Δημήτρης Αθηνάκης επιλέγει και παρουσιάζει νέα βιβλία από τον κατάλογό μας, καθώς και αφιερώματα σε αγαπημένους συγγραφείς.
Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcast «Άκου τις λέξεις» των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, διαβάζουμε, ακούμε και συζητούμε για τα δύο βιβλία της Annie Ernaux που κυκλοφορούν και ανατέμνουν εις βάθος τις σχέσεις της συγγραφέα με τους γονείς της.
Ξεκινώντας από τις δυνατές λέξεις της Annie Ernaux στα βιβλία Ο τόπος και Μια γυναίκα, ο Δημήτρης Αθηνάκης, παρουσιάζοντας το έργο της σπουδαίας Γαλλίδας συγγραφέα, κουβεντιάζει με τη μεταφράστρια των βιβλίων Ρίτα Κολαΐτη, εστιάζοντας στην αυτοβιογραφική αφήγηση της Ernaux, η οποία ταυτόχρονα ―μέσα από τις αφηγήσεις για τον πατέρα (Ο τόπος) και τη μητέρα (Μια γυναίκα) την επαύριο του θανάτου τους― σκιαγραφεί το κοινωνικοπολιτικό συγκείμενο του Μεσοπολέμου στη γαλλική επαρχία. Αλλά και την πάλη των τάξεων και των γενεών...
Ακούμε επίσης τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου, που έγραψε το προλογικό σημείωμα στον Τόπο, να μιλάει για το βιβλίο «που λέει για τους ανθρώπους που μας γέννησαν. Για τη μέγγενη του περιβάλλοντος, το τι σημαίνει να είσαι πατέρας, αλλά και να είσαι κόρη αυτού του πατέρα». Την ίδια στιγμή, μας αναλύει το «ορυκτό βίωμα» της Annie Ernaux.
Η συγγραφέας και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια Μαριαλένα Σπυροπούλου, που έγραψε το προλογικό σημείωμα στο Μια γυναίκα, μας μιλάει για την απώλεια που επιλέγει να «κεντήσει» με λέξεις η Annie Ernaux για τη μητέρα της, «που τη θυμάται με σπαρακτικό τρόπο, γιατί η ζωή της ήταν δύσκολη», αλλά και για το πώς, όπως λέει, η μάχη μητέρας-κόρης επηρέασε τη σεξουαλικότητα της δεύτερης.
Ακολούθησέ μας στο αγαπημένο σου app | ||
![]() |
![]() |
Ακούμε στο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Μια μοναδική εμπειρία ακρόασης με πρωταγωνιστές βιβλία και συγγραφείς