×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ;
27/10/2022
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ;
Ο Philipp Dettmer σας προσκαλεί σε μια περιήγηση μέσα στο φρούριο του ανθρώπινου σώματος και τις άμυνές του. Με τις πολύχρωμες εικόνες και τις ζωντανές περιγραφές, το βιβλίο μετατρέπει ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα σε μια συναρπαστική περιπέτεια.

«Φανταστείτε πως σήμερα ξυπνήσατε λίγο αδιάθετοι. Ο λαιμός σας πονάει ενοχλητικά, η μύτη σας είναι βουλωμένη, έχετε λίγο βήχα. Σε τελική ανάλυση, σκέφτεστε καθώς μπαίνετε για ντους, δεν νιώθετε τόσο άσχημα ώστε να λείψετε από τη δουλειά, και είστε αρκετά δυσαρεστημένοι με τις δυσκολίες που σας φέρνει η ζωή. Κι ενώ σε καμία περίπτωση δεν είστε τίποτα υποχόνδριοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν παραπονιέται. Είναι απασχολημένο με το καθήκον να σας κρατάει ζωντανούς, ώστε να μπορέσετε εσείς να γκρινιάξετε και την επόμενη μέρα. Κι έτσι, ενώ εισβολείς περιφέρονται στο σώμα σας, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες κύτταρά σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα οργανώνει περίπλοκες άμυνες, μεταφέρει μηνύματα σε τεράστιες αποστάσεις, ενεργοποιεί πολύπλοκα αμυντικά δίκτυα και εκμηδενίζει ταχύτατα εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια εχθρούς. Και όλα αυτά όσο εσείς στέκεστε βαρύθυμοι στο ντους».

Σας τρομάξαμε; Ή μήπως κεντρίσαμε το ενδιαφέρον σας για να μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο σώμα σας; Ο Γερμανός Philipp Dettmer, δημιουργός και επικεφαλής του δημοφιλούς επιστημονικού καναλιού στο YouTube Kurzgesagt / In a Nutshell, σκέφτηκε πως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα οργανικά συστήματα στο ανθρώπινο σώμα παραμένει μια ασαφής, μετέωρη οντότητα και οι γνώσεις γύρω από αυτό είναι περιορισμένες. Αυτή ακριβώς η σκέψη αποτέλεσε και την αφορμή για να γράψει το βιβλίο Ανοσοποιητικό: Ένα ταξίδι στο μυστηριώδες σύστημα που σε κρατάει ζωντανό.



Η γνώση που μπορεί να αντλήσει κανείς μέσα από τις σελίδες του είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Για ποιον λόγο; Ιδού η απάντηση:

  • «Όταν γνωρίζετε πώς δουλεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορείτε να καταλάβετε και να εκτιμήσετε τα εμβόλια και πώς αυτά μπορούν να σώσουν τη ζωή τη δική σας αλλά και των παιδιών σας, και να προσεγγίσετε τις ασθένειες και τις αρρώστιες από ένα πολύ διαφορετικό νοητικό πρίσμα και με πολύ λιγότερο φόβο.
  • Γίνεστε λιγότερο ευάλωτοι απέναντι σε κομπογιαννίτες που σας προσφέρουν θαυματουργά γιατροσόφια τα οποία στερούνται κάθε επιστημονικής βάσης.
  • Καταλαβαίνετε καλύτερα ποια είδη φαρμάκων μπορούν να σας βοηθήσουν πραγματικά όταν είστε άρρωστοι.
  • Μαθαίνετε τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είστε σε θέση να προστατεύσετε τα παιδιά σας από επικίνδυνα μικρόβια, ενώ παράλληλα διατηρείτε την ψυχραιμία σας όταν βρομίζουν παίζοντας στον κήπο.
  • Και στο εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο μιας, φερειπείν, παγκόσμιας πανδημίας, αν γνωρίζετε τι προκαλεί ένας ιός και πώς το σώμα σας αντιστέκεται σε αυτόν, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα αυτά που λένε οι ειδήμονες της δημόσιας υγείας».

Και, αλήθεια, πώς ο Dettmer κόλλησε το μικρόβιο να ασχοληθεί με το ανοσοποιητικό; Ο ίδιος μας διευκρινίζει:
«Η αρχή έγινε στο πανεπιστήμιο, όπου μελετούσα σχεδιασμό πληροφορίας και έψαχνα να ασχοληθώ με ένα πρότζεκτ για ένα εξάμηνο, οπότε και θεώρησα πως το ανοσοποιητικό σύστημα θα ήταν καλή ιδέα. […] όσο και αν διάβαζα, τα πράγματα δεν γίνονταν καθόλου απλούστερα. Όσο περισσότερα μάθαινα, τόσο πιο δυσπρόσιτο φαινόταν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς κάθε στρώμα γνώσης έκρυβε από κάτω του όλο και περισσότερους μηχανισμούς, εξαιρέσεις, πολυπλοκότητα.
[…] Όταν διαγνώστηκα με καρκίνο σε ηλικία 32 ετών και χρειάστηκε να υποβληθώ σε μερικές εγχειρήσεις και κατόπιν σε χημειοθεραπεία, η εμμονή μου με την ανοσολογία εντάθηκε κι άλλο. Ένα από τα καθήκοντα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να σκοτώνει τον καρκίνο. Σε αυτή την περίπτωση, είχε αποτύχει παταγωδώς.
Κάπως όμως κατάφερα να μη θυμώσω και να μη στενοχωρηθώ υπερβολικά, γιατί είχα μάθει πόσο δύσκολη ήταν η δουλειά αυτή για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μου, και πόσο σκληρά τα είχε πολεμήσει ο καρκίνος για να τα ξεδοντιάσει. Και, ενώ η χημειοθεραπεία έλιωνε τον καρκίνο, οι σκέψεις μου ταξίδευαν ξανά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μου, που εισέβαλλαν στους όγκους που πέθαιναν και τους κατέτρωγαν από μέσα, το ένα κύτταρο μετά το άλλο».

Και σε τι ακριβώς αποσκοπεί ο συγγραφέας με το βιβλίο αυτό;
«Θέλω το βιβλίο αυτό να μας βοηθήσει όλους να καταλάβουμε καλύτερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παράλληλα να μας διασκεδάσει. Και, μιας και η περιπλοκότητα και η ομορφιά αυτή συνδέονται βαθιά με την υγεία και την επιβίωσή μας, ίσως έτσι συγκρατήσουμε και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες. Και βέβαια, την επόμενη φορά που θα αρρωστήσετε ή θα έχετε νταραβέρια με κάποια ασθένεια, ελπίζω πως θα είστε σε θέση να δείτε το σώμα σας από μια διαφορετική οπτική».

Ο Philipp Dettmer ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν είναι ανοσολόγος, αλλά επιστημονικός εκλαϊκευτής και θαυμαστής του ανοσοποιητικού συστήματος, και παράλληλα παραδέχεται ότι το βιβλίο του δεν θα χαροποιήσει κάθε ανοσολόγο, καθώς «κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές ιδέες και έννοιες γύρω από το ανοσοποιητικό σύστημα, και υπάρχουν πολλές διαφωνίες ανάμεσα στους επιστήμονες που υποστηρίζουν τις ιδέες και τις έννοιες αυτές». Για τον λόγο αυτό τονίζει ότι «το βιβλίο αυτό βασίζεται όσο γίνεται σε συζητήσεις με επιστήμονες, στη σύγχρονη βιβλιογραφία που χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία της ανοσολογίας και σε επιστημονικές εργασίες που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους».

Τέλος, ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει επιγραμματικά τι θα διαβάσουμε στις 408 σελίδες του βιβλίου:
«Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί και ποια είναι τα μικροσκοπικά συστατικά του, που κάνουν όλη τη δουλειά; […] Θα εξερευνήσουμε τι συμβαίνει όταν τραυματιζόμαστε, και πώς το ανοσοποιητικό σύστημα σπεύδει να μας υπερασπιστεί. Ύστερα θα εξερευνήσουμε τα πιο τρωτά μας σημεία και θα δούμε πώς μάχεται το σώμα μας για να μας προστατεύσει από μια σοβαρή λοίμωξη. Και τέλος, θα ρίξουμε μια ματιά σε διαφορετικές διαταραχές του ανοσοποιητικού, όπως οι αλλεργίες και οι αυτοάνοσες παθήσεις, και θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα».
 

Καλώς ήρθατε σε μια διαφορετική γνωριμία με το ίδιο σας το σώμα.

Η περιπέτεια ξεκινάει τώρα!


 

ΥΓ.: Τα αποσπάσματα μέσα σε εισαγωγικά έχουν αντληθεί από τον πρόλογο της έκδοσης, για να σας δώσουν μια πρώτη γεύση από το βιβλίο.

Σχετικά βιβλία

Ανοσοποιητικό: Ένα ταξίδι στο μυστηριώδες σύστημα που σε κρατάει ζωντανό
Philipp Dettmer
Κωστής Πανσέληνος
Philip Laibacher
ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ ΤΩΝ NEW YORK TIMES Ξυπνάτε και νιώθετε ένα γαργαλητό στον λαιμό σας. Το κεφάλι σας πονάει. Νιώθετε κάπως εκνευρισμό καθώς ετοιμάζετε τα παιδιά για το σχολείο και ντύνεστε για τη δουλειά. Εντωμεταξύ, ένας επικός πόλεμος διεξάγεται ...
Ανοσοποιητικό: Ένα ταξίδι στο μυστηριώδες σύστημα που σε κρατάει ζωντανό (ebook/pdf)
Philipp Dettmer
Κωστής Πανσέληνος
Philip Laibacher
ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ ΤΩΝ NEW YORK TIMES Ξυπνάτε και νιώθετε ένα γαργαλητό στον λαιμό σας. Το κεφάλι σας πονάει. Νιώθετε κάπως εκνευρισμό καθώς ετοιμάζετε τα παιδιά για το σχολείο και ντύνεστε για τη δουλειά. Εντωμεταξύ, ένας επικός πόλεμος διεξάγεται ...