×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
Ο ARNE DAHL ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
10/05/2023
Ο ARNE DAHL ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο αρχηγός της Εθνικής των Σουηδών συγγραφέων για λίγες μέρες στην Αθήνα και στο 4ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Γνωρίστε από κοντά έναν από τους καλύτερους στιλίστες του ευρωπαϊκού νουάρ.

O Arne Dahl,
το σουηδικό υπερόπλο της αστυνομικής λογοτεχνίας,
επισκέπτεται την Αθήνα
και συμμετέχει στο 4ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας

 

Ο πιο συναρπαστικός σύγχρονος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας σύμφωνα με τον Ian Rankin θα βρεθεί στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου, καλεσμένος του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, του βιβλιοπωλείου MONOGRAM και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, για να συμμετάσχει στο 4ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Οι φανατικοί αναγνώστες του Σουηδού συγγραφέα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν από τους καλύτερους στιλίστες του ευρωπαϊκού νουάρ, αλλά και να μάθουν από αυτόν τα μυστικά της καθηλωτικής γραφής του.

Οι εκδηλώσεις

Το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών & Πειραιώς 144), στις 6 το απόγευμα, με αφορμή το νέο του βιβλίο Τρία στην πέμπτη -πέμπτο στη σειρά με πρωταγωνιστές τον Σαμ Μπέργερ και τη Μόλι Μπλουμ-, συνομιλεί με τον Νίκο Γεωργιάδη, ειδικό μελετητή της σκανδιναβικής λογοτεχνίας, τον μεταφραστή των βιβλίων του στα ελληνικά Γρηγόρη Κονδύλη και τους συγγραφείς και μεταφραστές Βαγγέλη Γιαννίση και Πέτρο Μάρκαρη.
Την Κυριακή 21 Μαΐου 2023, επίσης στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, στις 12:30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί Masterclass δημιουργικής γραφής (στην αγγλική γλώσσα) από τον Σουηδό συγγραφέα.
 

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο 4ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας που διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Agatha και το βιβλιοπωλείο Monogram, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Mikrokosmos Entertainment Ltd. Η μεγάλη γιορτή της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Αθήνα, που φέρνει κοντά εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και αναγνώστες, θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 25 Μαΐου 2023.



 

Ο συγγραφέας

Ο Arne Dahl –ψευδώνυμο του Γιαν Άρναλντ– κατάφερε να διατηρήσει μυστική την ταυτότητά του για αρκετά χρόνια, αλλά στο έκτο βιβλίο της αστυνομικής σειράς του, στην οποία πρωταγωνιστεί η Ομάδα Άλφα –μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων, ικανότατων αστυνομικών, που παίζουν και τον ρόλο του ήρωα-ντετέκτιβ των βιβλίων του–, το πρόσωπό του αποκαλύφθηκε. Γεννημένος το 1963 εργαζόταν ως κριτικός και δημοσιογράφος, ενώ με το Misterioso καθιερώθηκε διεθνώς ως ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικού στην Ευρώπη. Ήταν επίσης πανεπιστημιακός δάσκαλος και μολονότι στα νιάτα του είχε διαβάσει πολύ αστυνομική λογοτεχνία, στη συνέχεια μάλλον τη σνόμπαρε. Το πρώτο του μυθιστόρημα το έγραψε στα 27 του με το πραγματικό του όνομα και με θέμα εμπνευσμένο από τη σφαγή του 1822 στη Χίο, όμως παρά τις θετικές κριτικές δεν εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή του καριέρα. Ταινίες όπως η Σιωπή των αμνών και το Seven, ωστόσο, τον οδήγησαν εκ νέου στο δημοφιλές λογοτεχνικό είδος. Όταν λοιπόν θέλησε να αναγεννηθεί, αποφάσισε να ξεκινήσει από το μηδέν, επινοώντας ένα alter ego που αντλούσε από τις νουάρ ρίζες του. Αναφέρει ο ίδιος: «Κατ’ εμέ, το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ο ιδεώδης τρόπος για να εντρυφήσεις στη σύγχρονη κοινωνία και τον ανθρώπινο ψυχισμό. Μα, πρωτίστως, είναι φορέας ηδονής, είναι η αναπαραγωγή όλων των υπέροχων προσωπικών μου αναγνωστικών εμπειριών, τα ταξίδια σε κόσμους τους οποίους δεν θέλεις να εγκαταλείψεις ποτέ. Γράφω τα βιβλία που θα ήθελα να διαβάσω».
Ο Dahl, ήδη διάσημος ως ένας από τους ανανεωτές του ευρωπαϊκού νουάρ, διαθέτει μια γραφή με νεύρο και ανατροπές που δίνει μια άλλη γοητεία στις αστυνομικές ιστορίες του. Πρόκειται για έναν αληθινά ανήσυχο συγγραφέα σε σταθερή πρόοδο, που προσπαθεί συνεχώς να ανακαλύψει καινούργια μονοπάτια στη ζούγκλα της αστυνομικής λογοτεχνίας, ώστε να μην καταντούν τα βιβλία του βαρετά και επαναλαμβανόμενα.
 


Η πιο σημαντική ίσως συμβολή του είναι η αποκάλυψη μιας άλλης Σουηδίας, μιας χώρας που κάποτε ήταν πρότυπο για τις περισσότερες ευρωπαϊκές και τώρα μοιάζει να έχει προσβληθεί από μια εκτός ελέγχου εγκληματικότητα. Χρησιμοποιεί τη φόρμα του αστυνομικού μυθιστορήματος με σκοπό να ανοίξει διάλογο με τις εγκάρσιες πληγές της σουηδικής και γενικότερα της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Παράλληλα, προσδοκά να θέσει καυτά πολιτικά ζητήματα, που επηρεάζουν το διαρκώς εναλλασσόμενο κοινωνικό περιβάλλον. Έτσι, πραγματεύεται άμεσα ή έμμεσα διάφορα θέματα αιχμής, από τις άδικες και στημένες από την αστυνομία καταδίκες μέχρι εικόνες της κρίσης που ταλανίζει τη Σουηδία και όχι μόνο, ενώ ορισμένα ζητήματα που τον απασχολούν συχνά εμφανίζονται στα περισσότερα έργα του, όπως ο ρατσισμός, η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, η διαφθορά, η έκπτωση της ηθικής και των κοινωνικών αξιών, η δύναμη της εξουσίας και του χρήματος. Διαβάζοντας τα βιβλία του, μπορούμε να αντιληφθούμε την πολυπλοκότητα και τη δυναμική του κόσμου που μας περιβάλλει. Τέλος, στα βιβλία του θα συναντήσει κανείς άφθονες μουσικές παραπομπές από τον χώρο της τζαζ και του μπλουζ.
 

Τα βιβλία του

Οπαδός της συλλογικότητας, της νοοτροπίας της ομάδας και της υπεροχής της κοινής σκέψης, ο Arne Dahl επιλέγει, στη θέση του κυνικού αλκοολικού ντετέκτιβ, μια κολλεκτίβα αστυνομικών να πρωταγωνιστεί στα βιβλία του.
Η σειρά βιβλίων του στην οποία πρωταγωνιστεί η ομάδα Άλφα αριθμεί σήμερα 10 τίτλους και έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα τρία εκατομμύρια αντίτυπα, χαρίζοντας στον δημιουργό της πάμπολλες διακρίσεις. Τα βιβλία της σειράς έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και σημειώνουν τεράστια επιτυχία.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα εξής: Misterioso, Μίσος και αίμα, Τυχαίο θύμα, Τα μπλουζ της Ευρώπης, Πρελούδιο θανάτου, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (όλα σε μετάφραση του Γρηγόρη Κονδύλη).


Το 2011 ξεκινάει μια δεύτερη σειρά (τετραλογία) όπου πρωταγωνιστεί ένα νέο και μυστικό τμήμα της Europol, η ομάδα Opcop, της οποίας αρχηγός ορίζεται ο Πολ Γελμ (της ομάδας Άλφα), ενώ η σύνθεσή της αντανακλά την πολυμορφία της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας - στους κόλπους της μάλιστα συγκαταλέγεται κι ένας Έλληνας. Το αρχηγείο της είναι στη μικρή Χάγη, ωστόσο η ευθύνη της είναι πανευρωπαϊκή, καθώς διερευνά εγκλήματα που γίνονται εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Στα ελληνικά κυκλοφορούν δύο βιβλία: Κινέζικοι ψίθυροι, Μουσικές καρέκλες.


Τέλος, καταφεύγοντας σε έναν ακόμα στενότερο κύκλο ηρώων, ο Dahl στήνει μια νέα σειρά που διαφέρει από τα προηγούμενα έργα του, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο (τον επιθεωρητή Σαμ Μπέργερ και τη μυστική αστυνομικό Μόλι Μπλουμ). Με γραφή πιο μεστή, πιο στιβαρή, πιο φιλόδοξη, σαν να γράφει αστυνομικό μυθιστόρημα που τείνει να απεκδυθεί τον μανδύα του αστυνομικού, ο Dahl θα μας εκπλήξει και από άποψη πλοκής. Στα ελληνικά πλέον κυκλοφορούν πέντε βιβλία σε αυτή τη σειρά σε μετάφραση Γρηγόρη Κονδύλη: Επτά μείον ένα, Έξι επί δύο, Πέντε συν τρία, Τέσσερα διά τέσσερα, Τρία στην πέμπτη.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συγγραφέα και το έργο του θα βρείτε στον επίσημο ιστότοπό του καθώς και στη σελίδα του στο Facebook και στον λογαριασμό του στο Instagram.
 



Σε ερώτηση του Νίκου Γεωργιάδη
ποια θεωρεί ότι είναι τα βασικά στοιχεία της συγγραφής αστυνομικής λογοτεχνίας,
ο Dahl απαντά:
Είναι οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες που κρατάνε την προσοχή του αναγνώστη
σε ένα βιβλίο […]. Οι χαρακτήρες είναι το συναισθηματικό στοιχείο
των μυθιστορημάτων. Και η πρωτοτυπία της πλοκής είναι αυτό που σε κρατά
σε αγωνία σαν αναγνώστη, που σε κάνει να μην μπορείς να διαβάζεις
με αργό ρυθμό, που σε προετοιμάζει για ανατροπές και εκπλήξεις·
και όλο αυτό πρέπει να σου αρέσει πάρα πολύ. 
Η πλοκή είναι το διανοητικό στοιχείο των μυθιστορημάτων.
 
Διαβάστε ΕΔΩ όλη τη συνέντευξη.
 

Έγραψαν για τον Arne Dahl
«Διεισδυτική πολιτική σκέψη, παιγνιώδης γραφή, ο Arne Dahl είναι ο πιο συναρπαστικός σύγχρονος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας».
Ian Rankin, συγγραφέας
 
«Ίσως ο πιο ταλαντούχος απ’ όλους τους Σκανδιναβούς συγγραφείς».
Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας
 
«Από τους “εκδρομείς” του σκανδικαβικού νουάρ, που τα τελευταία χρόνια έχουν κυριαρχήσει στον χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Arne Dahl χαρακτηρίζεται ως ο πλέον πολυκύμαντος, ο πιο διακειμενικός, ο πιο ποιητικός. Λόγος στακάτος και βίαια απροσδιόριστος. Λόγος ουμανιστικός και όχι λαϊκίστικος».
Νίκος Κουρμουλής, BOOK PRESS
 
«Ο Arne Dahl είναι ένας από τους καλύτερους υφολόγους στο αστυνομικό μυθιστόρημα αυτή τη στιγμή. […] [Ο Dahl] στήνει περίπλοκες, καλομελετημένες ιστορίες με σταθερό χέρι και τις εκτελεί υποδειγματικά προσφέροντάς μας εξαιρετική ψυχαγωγία».
Dagens Nyheter
 
«Αν ο Raymond Chandler ήταν Σουηδός –και ζωντανός βέβαια–, θα ορκιζόμουν πως αυτός κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Arne Dahl. Όχι λόγω των ομοιοτήτων στο στιλ γραφής, αλλά λόγω της “ατμόσφαιρας”… Λόγω του ότι ο Dahl είναι καλός, πραγματικά πολύ καλός. Γρήγορος και στρωτός, σε συγκεκριμένες στιγμές ποιητικός, άγριος και διαρκώς συναρπαστικός».
Dast Magazine (Σουηδία)
 
«Ο καλύτερος συγγραφέας αστυνομικού στη Σουηδία. Δεν υπάρχει άλλος σαν αυτόν, που να δημιουργεί ατμόσφαιρα, ένταση και να ξυπνά τη σκέψη… Η πλοκή του είναι γρήγορη και η γλώσσα του επίσης».
Norra Västerbotten (Σουηδία) 
 
«Ο Dahl καταργεί κάθε γνωστό κλισέ με μια πρόζα τόσο ανάγλυφη, που οι αναγνώστες του αστυνομικού δεν έχουν ξαναδιαβάσει».
Die Zeit (Γερμανία)
 
«Αν γνωρίζετε ήδη τον Henning Mankel, τότε ήρθε η ώρα να διαβάσετε τον Arne Dahl… Ο Dahl είναι ένας εξαιρετικός στιλίστας».
Stern (Γερμανία)
 
«Ο Arne Dahl έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή αστυνομικής λογοτεχνίας, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά διεθνείς δολοπλοκίες, κατασκοπεία, σασπένς και υψηλή λογοτεχνία».
Lars Kepler, συγγραφέας

Σχετικά βιβλία

Διαθέσιμο
EBOOK
10%
ΒΙΒΛΙΟ
18,80€
16,92€
Τρία στην πέμπτη
Arne Dahl
Γρηγόρης Κονδύλης
Ο ΠΑΓΟΣ ΚΡΥΒΕΙ ΜΥΣΤΙΚΑ. ΟΜΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΡΥΦΟ. ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ. Μια ψυχρή άνοιξη φτάνει στο τέλος και το καλοκαίρι φαίνεται πως ξεκινά. Η Ντεζιρέ Ρούσενκβιστ που µόλις έχει αρχίσ...
Διαθέσιμο
EBOOK
ΒΙΒΛΙΟ
11,99€
Τρία στην πέμπτη (ebook/ePub)
Arne Dahl
Γρηγόρης Κονδύλης
Ο ΠΑΓΟΣ ΚΡΥΒΕΙ ΜΥΣΤΙΚΑ. ΟΜΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΡΥΦΟ. ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ. Μια ψυχρή άνοιξη φτάνει στο τέλος και το καλοκαίρι φαίνεται πως ξεκινά. Η Ντεζιρέ Ρούσενκβιστ που µόλις έχει αρχίσ...