×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ
19/10/2016
ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ
Γνωρίστε και αξιοποιήστε στην τάξη τη νέα διασκευή της Οδύσσειας από τον Μιχάλη Γκανά

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ η πολυεπίπεδη διασκευή της Οδύσσειας του Μιχάλη Γκανά για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει το έπος του Ομήρου με δικά του λόγια, βάζοντας μέσα στο κείμενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική μας παράδοση. Στίχοι από δημοτικά τραγούδια και από την ποίηση μεγάλων δημιουργών μας –όπως ο Διονύσιος Σολωμός, ο Κ. Π. Καβάφης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νίκος Γκάτσος και ο Μάνος Ελευθερίου– αλλά και σπουδαίων στιχουργών και συνθετών, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, παρεμβάλλονται στην αφήγηση εντελώς φυσικά, σαν να τους είχε γράψει ο Όμηρος, και συνθέτουν ένα διαχρονικό ανάγνωσμα αλλά και ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς. Με κλεφτές ματιές στο πρωτότυπο και χρησιμοποιώντας τέσσερις από τις γνωστές μεταφράσεις της Οδύσσειας –τις έμμετρες του Αργύρη Εφταλιώτη και του Ζήσιμου Σίδερη, του Δ. Ν. Μαρωνίτη, σε απελεύθερο στίχο, όπως τον χαρακτήριζε ο ίδιος, και ενός Ανώνυμου, σε πεζό– ο Μιχάλης Γκανάς παρουσιάζει τη δική του εκδοχή. Η έκδοση συμπληρώνεται με τα καλαίσθητα σκίτσα του Βασίλη Γρίβα, διάσπαρτα μέσα στο κείμενο.

Μια φορά κι έναν καιρό και δυο καιρούς αν θέλετε και τρεις ήταν ένας άντρας πολυμήχανος και κοσμογυρισμένος, που είχε σπουδάσει τους ανθρώπους και τους ήξερε από την καλή κι απ’ την ανάποδη. Αυτός ο άντρας έγινε ξακουστός για τα κατορθώματά του, που τα τραγούδησε ένας μεγάλος Ποιητής, ο Όμηρος! (Ο Όμηρος είναι πατέρας όλων των ποιητών, ο πρώτος ράπερ και προ-προ-προ-παππούς μας.) Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν που πάτησε ή κούρσεψε ή κατέλαβε, όπως θα λέγαμε σήμερα, το ιερό κάστρο της Τροίας.
Το πλήρωσε ακριβά όμως.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, στις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου και μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών ή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας στο επιλογικό σημείωμα του βιβλίου, «το ανάγνωσμα απευθύνεται σε παιδιά που ετοιμάζονται να μπουν στην εφηβεία και σε άλλους που έχουν βγει πρόσφατα ή προ πολλού από αυτήν, χωρίς να έχουν διαβάσει ποτέ ολόκληρη την Οδύσσεια».Το βιβλίο αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού, ενώ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να διαβάσουν οι μαθητές Όμηρο και δεν πρέπει να λείπει από καμία σχολική βιβλιοθήκη.

Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα, από τη ραψωδία χ, στο τέλος της μνηστηροφονίας, όπου ο δημιουργός παντρεύει τον Όμηρο με τον Διονύσιο Σολωμό (οι δύο τελευταίες στροφές είναι από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν).

–Άχρηστοι είστε σίγουρα, ζώντες ή τεθνεώτες.
Αχρείοι και αχόρταγοι, χωρίς αρχές και τσίπα,
κι ένα κακό παράδειγμα για όλους τους πολίτες
γιατί τους κάνατε κι αυτούς σαν τα δικά σας μούτρα.
Μπορείτε να διαλέξετε μόνο τον θάνατό σας:
σαν άντρες να παλέψετε εδώ σώμα με σώμα
ή σαν δειλοί που είσαστε και κακομαθημένοι
στα γόνατα να πέσετε με δάκρυα στα μάτια
τάζοντας τ’ άστρα τ’ ουρανού, λαγούς με πετραχήλια
γιατί ο παράς πιστεύετε όλα τα εξαγοράζει.

Το τι επακολούθησε δεν θα βρεθεί άλλο χέρι
για να το γράψει σε χαρτί, σε πάπυρο, σε πέτρα
ούτε και στόμα να το πει και να το τραγουδήσει
εκτός από του Όμηρου και του μεγάλου Κόντε
Διονυσίου Σολωμού ταγού και μουσηγέτη.

Ακούω κούφια τα ντουφέκια,
ακούω σμίξιμο σπαθιών
Ακούω ξύλα, ακούω πελέκια,
ακούω τρίξιμο δοντιών.

Ω, τι νύχτα ήταν εκείνη
που την τρέμει ο λογισμός
Άλλος ύπνος δεν εγίνη
πάρεξ θάνατου πικρός.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξη του Μιχάλη Γκανά στον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (8/10/2016).

Διαβάστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα του βιβλίου.
Εάν σας ενδιαφέρει να αξιοποιήσετε το βιβλίο στην τάξη σας και να προγραμματίσετε παράλληλα μια συνάντηση με τον συγγραφέα, εφόσον το πρόγραμμά του το επιτρέπει, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Δάφνη Βρέλλη στο τηλ. 211 3003500 (εσωτ. 268) ή στο e-mail: paidiko@metaixmio.gr.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παρακολούθησε Νομικά χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 μέχρι το 2005 εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές και δύο πεζογραφήματα, ενώ έχει μεταφράσει το Άσμα Ασμάτων, τις Νεφέλες και τους Επτά επί Θήβας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς έλληνες συνθέτες.



Διακρίσεις:
1994, Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική σύνθεση Παραλογή
2009, Βραβείο Καβάφη
2011, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του ποιητικού του έργου


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟ

 

Ο Βασίλης Γρίβας γεννήθηκε στη Λαμία. Έχει συνεργαστεί ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων με πολλούς εκδοτικούς οίκους και έχει εικονογραφήσει πάνω από 100 βιβλία σε Ελλάδα και εξωτερικό (Αμερική, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία). Παράλληλα ασχολείται με τη ζωγραφική, συμμετέχοντας σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές. Το 2006 έγραψε και εικονογράφησε ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη λαϊκή παράδοση, το Η Ηλιογέννητη κι ο Κωνσταντής. Το 2014 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το παραμύθι του Zaf the Persian cat, από τον εκδοτικό οίκο Tate Publishing and Enterprises. Επίσης το 2014 έκανε την εικονογράφηση του εφηβικού βιβλίου The cats’ eyes της Jennifer Poulter, που κυκλοφορεί σε Αυστραλία και Αμερική.

Θα βρείτε τo βιβλίο  Ομήρου Οδύσσεια  του Μιχάλη Γκανά στα βιβλιοπωλεία. Μπορείτε επίσης να την παραγγείλετε ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού μας τόπου www.metaixmio.gr.