×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
ΟΙ ΑΙΧΜΕΣ ΤΟΥ 2019 ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
05/02/2020
ΟΙ ΑΙΧΜΕΣ ΤΟΥ 2019 ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας το 2019 και συνοψίσαμε τα πιο σημαντικά που αξίζει να ξαναθυμηθούμε: σημαντικά βιβλία, νέες σειρές και εκδοτικές πρωτοβουλίες, διακρίσεις, εκδηλώσεις που θα μείνουν αξέχαστες, δράσεις φιλαναγνωσίας.

Τα βιβλία της ζωής μας από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Οι αιχμές του 2019 και η δυναμική συνέχεια

 

Αφήνοντας πίσω μας οριστικά το 2019 και υποδεχόμενοι τη νέα χρονιά θα θέλαμε να μοιραστούμε και να ξαναθυμηθούμε μαζί σας ορισμένες πρωτοβουλίες, δράσεις και σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε και τα οποία αφορούν το εκδοτικό μας έργο. Επιπλέον, με αφορμή αυτή την ανασκόπηση θα θέλαμε για μία ακόμα φορά να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, τους αναγνώστες μας, που μας εμπιστευτήκατε και αυτή τη χρονιά διαβάζοντας τους συγγραφείς μας και τα βιβλία τους και μας φέρατε στην κορυφή.

 

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Το 2019 ο κατάλογος των τίτλων μας που περιλαμβάνει περισσότερα από 3.500 βιβλία και 900 ψηφιακά μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Τη χρονιά που πέρασε κυκλοφόρησαν 298 νέα βιβλία. Αναλυτικά, εκδόθηκαν 15 νέοι τίτλοι ελληνικής λογοτεχνίας, 26 μεταφρασμένης λογοτεχνίας, 23 αστυνομικά, 160 παιδικά, 10 βιβλία τσέπης, 27 τίτλοι που ανήκουν στην κατηγορία non fiction, 7 εκπαιδευτικά, 3 αγγλόφωνα βιβλία και 27 λοιποί τίτλοι. Παράλληλα, εκδώσαμε και 93 ηλεκτρονικά βιβλία (e-books).

 

ΝΕΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ – ΝΕΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
Η συγγραφική οικογένεια των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διευρύνθηκε με νέους συγγραφείς. Καλωσορίσαμε την καταξιωμένη Λουκία Δέρβη (Θέα Ακρόπολη), τον πολιτικό επιστήμονα Θανάση Διαμαντόπουλο που κάνει πλέον και λογοτεχνική καριέρα (Ο δικαστής), τον γνωστό δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Στέφανο Τσιτσόπουλο (Ροκ Σταρ), τον Μανώλη Ανδριωτάκη με το πολιτικό του θρίλερ Το δεξί χέρι, την πρωτοεμφανιζόμενη Ελευθερία Κυρίμη (Η θάλασσα στο χιόνι), τον κορυφαίο καθηγητή φιλοσοφίας Αλέξανδρο Νεχαμά (Περί φιλίας), καθώς και τη δημοφιλή food blogger Γωγώ Παπαδιονυσίου, γνωστή ως MamaTsita, η οποία στο πρώτο της βιβλίο μαγειρικής με τίτλο Μαγειρεύω εποχές μας προσφέρει απλόχερα εποχικές συνταγές, ιστορίες και ιδέες από την κουζίνα της.

 


Στον κατάλογό μας προστέθηκαν ακόμα σπουδαίες συγγραφικές φωνές από το εξωτερικό: η βραβευμένη και πολλά υποσχόμενη Valeria Luiselli, το τρομερό παιδί της ισπανόφωνης λογοτεχνίας με καταγωγή από το Μεξικό ταράζει τα νερά με το μυθιστόρημά της Το αρχείο των χαμένων παιδιών που ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Booker, αγγίζοντας ένα από τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την εποχή μας: τη μετανάστευση· ο Ιταλός Luca Ricci, που θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους διηγηματογράφους της χώρας του, με το πρώτο του μυθιστόρημα Το φθινόπωρο- η Φλαμανδή Lize Spit που έκανε μια θαυμάσια αρχή στη συγγραφική της καριέρα με το ευρηματικό μυθιστόρημα Το φτυάρι· η Σουηδή συγγραφέας Carolina Setterwall θεωρείται ο θηλυκός Κνάουσγκορντ και με το βαθιά συγκινητικό της βιβλίο Μακάρι να πάνε όλα καλά το οποίο κυκλοφορεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες σε όλο τον κόσμο φιγουράρει στην κορυφή των μπεστ σέλερ στη Σκανδιναβία· η Jane Harper, το πιο «καυτό» εκδοτικό φαινόμενο που έρχεται από τη μακρινή Αυστραλία, είναι το όνομα που συζητιέται περισσότερο ανάμεσα στους φαν του αστυνομικού, με τα μπεστ σέλερ της Η ξηρασία και Άγρια φύση· ο Σουηδός Niklas Natt och Dag, με το ένα πόδι να πατά γερά στη λογοτεχνική παράδοση και το άλλο στο θρίλερ, έχει δημιουργήσει με το 1793 ένα εντελώς καινούργιο, ρεαλιστικό ιστορικό νουάρ που έχει σαρώσει τα βραβεία στη Σουηδία· η Karin Brynard, μια σημαντική νέα φωνή από την Αφρική, στο καθηλωτικό της θρίλερ Ματωμένη έρημος εξερευνά το συγκρουσιακό παρελθόν της Νότιας Αφρικής· ο Βρετανός Bill Bryson, ένας από τους πιο συναρπαστικούς συγγραφείς του καιρού μας με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, στο νέο του βιβλίο Το σώμα ξεδιπλώνει όλο το αφηγηματικό του ταλέντο και μας ξεναγεί στο ανθρώπινο σώμα και την περιπέτειά του.
 


ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ
Πολλά και σημαντικά βιβλία κυκλοφόρησαν το 2019 από βραβευμένους συγγραφείς, τα οποία αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό και δέχτηκαν ενθουσιώδη σχόλια από τους κριτικούς.
Τον Μάρτιο, τον μήνα των γενεθλίων του, κυκλοφόρησε το κύκνειο άσμα του αξέχαστου Μάνου Ελευθερίου, ένα αλληγορικό και προφητικό μυθιστόρημα που γεφυρώνει την ποίηση με την πεζογραφία. Τίτλος: Άνδρες του αίματος. Επίσης τα νέα μυθιστορήματα του Βασίλη Γκουρογιάννη (Αναψηλάφηση), της Χριστίνας Πουλίδου (Πέρα δώθε), της Πέρσας Κουμούτση (Η επιστροφή), καθώς επίσης και το νέο αστυνομικό του Αντώνη Γκόλτσου (Οδηγός φόνων), μια συλλογή διηγημάτων με προσωπικές ιστορίες που διαπλέκονται με τη μεγάλη Ιστορία από τον Κωνσταντίνο Τζαμιώτη (Σε ποιον ανήκει η κόλαση), καθώς και η αληθινή ιστορία του Ηλία Μαγκλίνη (Είμαι όσα έχω ξεχάσει) που προκάλεσε αίσθηση προστέθηκαν στον κατάλογό μας.

 


Ο Μιχάλης Γκανάς συνεχίζει τις πετυχημένες διασκευές και μετά την Οδύσσεια ξαναγράφει με τον δικό του τρόπο την Ιλιάδα.
Ο Νίκος Βατόπουλος, ορμώμενος από το ενδιαφέρον του για την αρχιτεκτονική ιστορία και τον αστικό ιστό των πόλεων μας προσκαλεί σε μια περιπλάνηση στους Μικρούς δρόμους της Αθήνας, καθώς και σε μια αλλιώτικη βόλτα σε 24 πόλεις της Ελλάδας με το βιβλίο του Όπου και να ταξιδέψω.
Οι 22 νεωτερικές φωνές που ξεχώρισε ο Μανόλης Αναγνωστάκης από τη σύγχρονή του ποιητική παραγωγή κυκλοφορούν για πρώτη φορά σε μια πολύτιμη ανθολόγηση με τίτλο Ο Μανόλης Αναγνωστάκης ανθολογεί η οποία συνοδεύεται από ένα ηχητικό ντοκουμέντο.
Ο Πέτρος Τατσόπουλος με το βιβλίο του Είσαι και φαίνεσαι ανακατεύει την τράπουλα χωρίς φόβο και πάθος και ανασυνθέτει με αιχμηρή ματιά το ομαδικό πορτρέτο μας κοινωνίας με βαθιές παθογένειες.


Στην ξένη πεζογραφία δεν μπορούμε να προσπεράσουμε τη συγκλονιστική συνέχεια του μπεστ σέλερ Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου. Ο χαρισματικός André Aciman με το Έλα να με βρεις μας χαρίζει ένα υπέροχο μυθιστόρημα για τις πολλές όψεις του έρωτα. Αξίζει επίσης να θυμίσουμε τη Φωτεινή πολιτεία, το βραβευμένο με Herralde 2017 μυθιστόρημα του Andrés Barba, του μεγαλύτερου ταλέντου της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας.
Συνεχίζεται και εμπλουτίζεται με νέους τίτλους η σειρά «Μεγάλες αφηγήσεις» που επιμελείται ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και περιλαμβάνει αριστουργήματα της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας. Το 2019 κυκλοφόρησαν το αριστουργηματικό μυθιστόρημα Η ανθρώπινη μοίρα του Αντρέ Μαλρό για τα μεγάλα προβλήματα που βασανίζουν τη συνείδηση του σύγχρονου ανθρώπου και το καυστικό αφήγημα του νομπελίστα Χάινριχ Μπελ Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ που καθηλώνει με την αλήθεια του.

Τη χρονιά που πέρασε, στον κατάλογό μας προστέθηκαν κλασικά έργα από γίγαντες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έργα αξεπέραστα που παραμένουν πάντοτε επίκαιρα και αξίζουν να διαβάζονται ξανά και ξανά. Ενδεικτικά: Η έρημος των Ταρτάρων και Οι επτά αγγελιοφόροι του σπουδαίου Ιταλού Ντίνο Μπουτζάτι, Περί ηρώων και τάφων, το magnum opus του εκπληκτικού Αργεντίνου Ερνέστο Σάμπατο, η συλλογή Ελέφαντας του Ρέιμοντ Κάρβερ, ενός από τους επιδραστικότερους διηγηματογράφους όλων των εποχών, το Γράμμα στον πατέρα, κείμενο-κλειδί για την ερμηνεία του μεγάλου Franz Kafka, Το κόκκινο σήμα του θάρρους από τη θρυλική φυσιογνωμία των αμερικανικών γραμμάτων Stephen Crane, το Οδοιπορικό του 1806 με οδηγό τον περίφημο Γάλλο περιηγητή Σατωβριάνδο κ.ά.


Αστυνομικές περιπέτειες και δυνατά θρίλερ από τα σημαντικότερα ονόματα του είδους
Η δυνατή αστυνομική μας σειρά συνεχίζεται με τις πιο βροντερές φωνές του είδους από όλο τον κόσμο.
Το 2019, ο Νορβηγός Jo Nesbo κάνει δυνατό come back με τη δωδέκατη περιπέτεια του δημοφιλούς ήρωά του. Στο Μαχαίρι οι Nesbomaniacs παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τον αγαπημένο τους Χάρι Χόλε να προσπαθεί να επιβιώσει στη χειρότερη προσωπική του κόλαση. Η βασίλισσα των μπεστ σέλερ Camilla Lackberg αφήνει για λίγο στην άκρη τον Πάτρικ και την Ερίκα και μας συστήνει με Το χρυσό κλουβί, τη Φέι, μια δυναμική ηρωίδα που αποφασίζει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της, ενώ στη νουβέλα της Γυναίκες χωρίς έλεος τρεις γυναίκες εγκλωβισμένες σε γάμους ολέθριους προσπαθούν να ξεφύγουν με κάθε κόστος.
Η σειρά μεγαλώνει συνεχώς με τις πιο δυνατές φωνές του σκανδιναβικού νουάρ, όπως η Yrsa Sigurdardottir (Λύτρωση) από την Ισλανδία, ο Arne Dahl (Έξι επί δύο) από τη Σουηδία και η Lone Theils (Φονικό μονοπάτι) από τη Δανία, αλλά και με νέες αφίξεις από τον Βορρά, όπως ο Σουηδός Niklas Natt och Dag (1793).

Στον κατάλογό μας φιγουράρουν τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους. Ο εμβληματικός Manuel Vazquez Montalban με το Τατουάζ του, η συγγραφική ιδιοφυΐα από τη Σκοτία που ακούει στο όνομα Ian Rankin (Στον οίκο των ψεμάτων), ο βασιλιάς του ιρλανδικού νουάρ Stuart Neville (Δεσμοί αίματος), αλλά και η πιο ενδιαφέρουσα συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας των τελευταίων χρόνων Tana French με το ατμοσφαιρικό, αναπάντεχο μέχρι τέλους Ξένο δέρμα.

Συνεχίζουν την παγκόσμια επιτυχία τους αποδεικνύοντας πως ήρθαν για να μείνουν στον χώρο του μυστηρίου και του θρίλερ η Βρετανίδα, μάστερ των ανατροπών, Clare Mackintosh με το συγκλονιστικό, ψυχολογικό θρίλερ Ξέχασέ με, ο Γερμανός Harald Gilbers με την τριλογία του «Germania» (Οι τελευταίες μέρες), όπου συνδυάζει έξοχα το ιστορικό μυθιστόρημα με το αστυνομικό αφήγημα, καθώς και ο Αργεντίνος Federico Axat με την υπνωτιστική γραφή του (Αμνησία).


Βιβλία τσέπης
Τα ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
pocket πολλαπλασιάζονται και συνεχίζουν να είναι στις πρώτες προτιμήσεις των αναγνωστών μας. Έργα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας, κλασικά βιβλία που άφησαν εποχή και άντεξαν στον χρόνο, συναρπαστικές αστυνομικές περιπέτειες και συγκλονιστικές βιογραφίες και μαρτυρίες μάς ακολουθούν παντού.

Ακόμα το 2019: Ο βραβευμένος Βασίλης Τζανακάρης επανέρχεταο στη Σμύρνη την τραγική περίοδο 1919-1922 με το συγκλονιστικό του χρονικό Σμύρνη 1919-1922: Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου, ενώ ο κορυφαίος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος αφηγείται την προσωπική του διαδρομή, την πορεία μας προς τα άστρα και την περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος μέσα από το αυτοβιογραφικό του βιβλίο Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη προσσελήνωση. H παρακαταθήκη των απόψεων και των ιδεών του διακεκριμένου συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη στο βιβλίο Δικαιοσύνη: Η ουσία της πολτικής. Το βιβλίο 1940-1941: Ο πόλεμος των Ελλήνων του καταξιωμένου ιστορικού Θάνου Μ. Βερέμη εγκαινίασε μια ιστορική σειρά που καταπιάνεται με χρονιές που σημάδεψαν τη νεοελληνική ιστορία. Ολόκληρο το κλασικό ιστορικό έργο του Θουκυδίδη σε μετάφραση του Ελευθέριου Βενιζέλου κυκλοφόρησε σε έναν τόμο.

Κυκλοφόρησαν επίσης το Ένα δικό της δωμάτιο, βιβλίο-ορόσημο για τη γυναικεία χειραφέτηση από την εμβληματική Βιρτζίνια Γουλφ, καθώς επίσης και το Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου, στο οποίο ο διάσημος περιηγητής και συγγραφέας William Dalrymple ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο αποτυπώνοντας μοναδικά τη σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Η σειρά «Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα» της Νορβηγίδας ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου Hedvig Montgomery αποτελεί μια σύγχρονη βίβλο για τους γονείς του 21ου αιώνα. Τα δύο πρώτα βιβλία Η μαγεία να είσαι γονιός, Η εποχή των θαυμάτων κυκλοφόρησαν το 2019 και έπεται συνέχεια.


Νέα σειρά: Οξυγόνο
Περισσότερο «Οξυγόνο» έφερε στον κατάλογό μας το 2019. Γι’ αυτό ευθύνεται η νέα μας σειρά που περιλαμβάνει βιβλία τα οποία πραγματεύονται θέματα σύγχρονου προβληματισμού που απασχολούν όλη την ανθρωπότητα. Βιβλία που έχουν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και συζήτηση στο εξωτερικό από κορυφαίους συγγραφείς με διεθνή απήχηση. Η σειρά έκανε πρεμιέρα με τέσσερις τίτλους: 1. Αόρατες Γυναίκες: Προκαταλήψεις και διακρίσεις σε έναν κόσμο για άντρες της Βρετανίδας δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Caroline Criado-Perez, ένα δυνατό και προκλητικό βιβλίο που αποδεικνύει έμπρακτα γιατί μέχρι σήμερα επιμένουμε να αγνοούμε τον μισό πληθυσμό της γης, 2. Ακατοίκητη Γη του Αμερικανού δημοσιογράφου David Wallace-Wells, ένα μανιφέστο για την κλιματική αλλαγή που θα διαλύσει κάθε εφησυχασμό μας για το μέλλον της Γης, 3. Παγκόσμια Πολιτική Ιστορία του Βέλγου Jonathan Holslag, μια πανοραμική επισκόπηση τριών χιλιετιών ιστορίας, ένα βιβλίο που φωτίζει τις δυνάμεις που διαμόρφωσαν την παγκόσμια πολιτική σκηνή, και 4. Burnout: Πώς θα βγείτε από τον κύκλο του στρες των αδελφών Emily και Amelia Nagoski, ένα ρηξικέλευθο βιβλίο που εξετάζει το στρες ως έμφυλη εμπειρία.


Ο απολαυστικός κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά – συναρπαστικά βιβλία για νέους

Εκδοτικό γεγονός της χρονιάς που πέρασε ήταν αδιαμφισβήτητα το νέο βιβλίο για παιδιά της Άλκης Ζέη. Η σπουδαιότερη εν ζωή συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας της χώρας μας μας σύστησε τον Ίκαρο, Ένα παιδί από το πουθενά. Σε πρώτο πρόσωπο αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα και αφουγκράζεται με τα μάτια και τα αυτιά ενός δεκάχρονου αγοριού τον παλμό και τα προβλήματα της εποχής.

Ο παιδικός μας κατάλογος εμπλουτίζεται ακόμα με νέες παιδικές και εφηβικές σειρές, με εικονογραφημένα παραμύθια, με ιστορίες για μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά, με βιβλία γνώσεων και συμπεριφοράς που διακρίνονται για την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητά τους, με βιβλία που καλλιεργούν το ενδιαφέρον των παιδιών για τις θετικές επιστήμες, με βιβλιοπαιχνίδια και βιβλία με ήχους για τους πολύ μικρούς αναγνώστες, με βιβλία για τις διακοπές και τον ελεύθερο χρόνο.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουμε: 1. τη νέα πρωτοποριακή σειρά «Τεό και Λεονί: Τα φανταστικά ταξίδια» που συνδυάζει την καλή λογοτεχνική ιστορία, το βιβλίο γνώσεων και την τεχνολογία. Οι αναγνώστες από 6 ετών ανακαλύπτουν, από βιβλίο σε βιβλίο, αρχαίους πολιτισμούς και συναντούν σπουδαίες προσωπικότητες που ζωντανεύουν με τη δωρεάν εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, 2. την ανθολογία Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα που απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και υπόσχεται ένα αλλιώτικο ταξίδι στις τέσσερις εποχές του χρόνου μέσα από στίχους σπουδαίων ποιητών και τις αριστουργηματικές εικόνες της Σάντρας Ελευθερίου. Την επιλογή του υλικού έκανε η ποιήτρια και εκπαιδευτικός Μαριγώ Αλεξοπούλου.


Συνεχίζονται και εμπλουτίζονται με νέους τίτλους τα Μυθολογικά και τα Βυζαντινά παραμύθια, οι πετυχημένες σειρές «Μικρές καληνύχτες», «Η πρώτη μου λογοτεχνία» και «Διαβάζω ιστορίες», αλλά και οι αγαπημένες σειρές περιπέτειας και μυστηρίου για επίδοξους μικρούς ντετέκτιβ Ο μικρός δράκος Καρύδας, Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ, Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ, Ακαδημία της οδού Μπέικερ, Αόρατοι Ρεπόρτερ, Τα τελευταία παιδιά στη Γη, Εγώ, η μαμά και τα μυστήρια, Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ. Στο ίδιο πνεύμα, κυκλοφόρησαν νέες παιδικές σειρές λογοτεχνίας, με ιστορικές περιπέτειες που ταξιδεύουν τον αναγνώστη πίσω στον χρόνο: Το μαγικό μολύβι του καθηγητή Πλουμπούμ, Κουρσάροι της περιπέτειας.


Νέες σειρές στην εφηβική και νεανική λογοτεχνία, καθώς και νέοι τίτλοι στις ήδη υπάρχουσες σειρές έκαναν δυναμικά την εμφάνισή τους και υπόσχονται δράση, δυνατό σασπένς, αγωνιώδη πλοκή και εντυπωσιακούς χαρακτήρες: Στον καιρό των μάγων της Κρεσίντα Κάουελ, Το μαγικό αρωματοπωλείο της Άννα Ρούε, Τα χρονικά του Άρανμορ της Κάθριν Ντόιλ, Η Κατ Γουλφ ερευνά της Λόρεν Σεντ Τζον, Οι φανταστικοί Μπράιτστορμ της Βάστι, Χάρντι, Πράκτορας δίχως άδεια του Άντριου Λέιν.


Ψηφιακά βιβλία
Συμβαδίζοντας με τις νέες τεχνολογίες προχωρούμε στην ψηφιοποίηση παλιότερων και νέων ή πρόσφατων τίτλων μας, ξεπερνώντας μέχρι στιγμής τους 900 τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων. Οι αναγνώστες μας έχουν τώρα τη δυνατότητα εύκολα και γρήγορα να βρουν σε μορφή e-book πολλούς από τους παλιότερους τίτλους μας που δεν είναι πλέον διαθέσιμοι σε έντυπη μορφή, αλλά και κάθε νέο μας τίτλο που κυκλοφορεί ταυτόχρονα και σε ψηφιακή μορφή.

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ
Για δεύτερη χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παίζεται από τον Οκτώβριο Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, το κλασικό, βραβευμένο βιβλίο της αειθαλούς Άλκης Ζέη, σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά. Το πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων που μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και φέτος οι μικροί θεατρόφιλοι της Β. Ελλάδας.
Στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο θέατρο Αμαλία, παίζεται από τις αρχές του φθινοπώρου το θρυλικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη Το καπλάνι της βιτρίνας που αποτελεί έργο-σταθμό για την ελληνική παιδική και εφηβική -και όχι μόνο- λογοτεχνία. Τη διασκευή υπογράφει η ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρολόγος Ανδρομάχη Χρυσομάλη.
Ακόμα ένα βιβλίο της Άλκης Ζέη ζωντανεύει φέτος τον χειμώνα (από τον Οκτώβριο 2019) στο θέατρο Άνεσις και αυτό είναι Η μωβ ομπρέλα, σε παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη.
Μετά τον «Μικρό Βορρά» είναι η σειρά του «Μικρού Νότου» να ζωντανέψει την αγαπημένη ιστορία του ραφτάκου. Η ιστορία του Αντώνη Παπαθεοδούλου Ο ραφτάκος των λέξεων, αυτό το τρυφερό και συγκινητικό παραμύθι που κατορθώνει με τον πιο ευαίσθητο τρόπο να μιλήσει στην ψυχή των παιδιών για τη φωτεινή δύναμη της γλώσσας, τη ζεστασιά της αγάπης και της επικοινωνίας, από τον Οκτώβριο του 2019 ζωντανεύει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αλλά και σε σχολεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους, αξιοποιώντας όλες τις τεχνικές του θεάτρου και της διάδρασης.

Στο Φεστιβάλ Βενετίας τον Σεπτέμβριο προβλήθηκε η ταινία Το βαμμένο πουλί σε σκηνοθεσία Βάκλαβ Μαρχούλ. Την ταινία που είναι βασισμένη στο ομότιτλο κλασικό αριστούργημα του Τσέχου συγγραφέα Γιέρζι Κοζίνσκι, το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 1965, προκαλώντας τεράστιο θόρυβο για την ωμότητα με την οποία σκιαγραφεί τη βία και τον παραλογισμό των κοινωνιών της Ανατολικής Ευρώπης στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο, θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε και στις ελληνικές αίθουσες στις αρχές Μαρτίου σε διανομή της Weird Wave.

ΒΡΑΒΕΙΑ
Και αυτή τη χρονιά τα βιβλία και οι συγγραφείς μας γνώρισαν σημαντικές διακρίσεις.


Ο Αλέξης Πανσέληνος τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για τα Ελαφρά ελληνικά τραγούδια του, ένα θραυσματικό και υβριδικό μυθιστόρημα για την αστική μνήμη και τον αυτοπροσδιορισμό έναντι του χρόνου.
Ο Γιώργος Συμπάρδης προσθέτει ακόμα ένα λογοτεχνικό βραβείο στη φαρέτρα του. Το τελευταίο του μυθιστόρημα Αδέλφια αποσπά το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Πρόκειται για την ιστορία δύο αδελφών στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και αρχές του ’60, την ολωσδιόλου διαφορετική πορεία τους προς την ενηλικίωση και τις συνέπειές της αργότερα, τον ισχυρό δεσμό αίματος που τους ενώνει, αλλά και την αντιπαλότητα και τον ακήρυκτο πόλεμο ανάμεσά τους.
Το μυθιστόρημα Γάλα μαγνησίας του Κώστα Ακρίβου βραβεύτηκε από το περιοδικό Δέκατα με το Βραβείο The Athens Prize for Literature 2019, ως το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 2018. Το Γάλα μαγνησίας είναι μια αναδίφηση στη μνήμη, το οποίο θέτει ένα καίριο ερώτημα προς τον αναγνώστη, προς όλους μας: άραγε ελαφραίνει η ενοχή, όταν είναι συλλογική, ή μήπως βαραίνει διπλά;

Οι αναγνώστες, που έχουν αποδείξει έμπρακτα πόσο αγαπούν τον «αθηναιογράφο» Νίκο Βατόπουλο συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις και στους περιπάτους με αφορμή το έργο του, αγκάλιασαν και ψήφισαν το βιβλίο του Περπατώντας στην Αθήνα, μια ενατένιση στην αρχιτεκτονική της πόλης, την ιστορία μιας γειτονιάς, σε όσα έχει υποστεί ο αστικός οικιστικός ιστός, στα ιδιαίτερα σπίτια και την ιστορία που κρύβουν, χαρίζοντάς του την πρώτη θέση στην κατηγορία του ελληνικού non-fiction, στα Βραβεία Public.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ: ΣΤΕΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στην Ιπποκράτους 118 ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ένας χώρος δημιουργίας και προβληματισμού, έκανε για άλλη μια χρονιά δυναμική την παρουσία του με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για όλες τις ηλικίες. Με σεμινάρια για ενηλίκους στα οποία διδάσκουν καταξιωμένοι επιστήμονες με μεγάλη επαγγελματική πείρα, με πρωτότυπα εργαστήρια και εκδηλώσεις για παιδιά, με εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, ημερίδες για εκπαιδευτικούς και γονείς, παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές βραδιές, αφιερώματα σε σπουδαίους συγγραφείς, ενδιαφέρουσες συζητήσεις με αφορμή ένα βιβλίο, σινεφίλ βραδιές, βραδιές με βιβλιόφιλους στην ταράτσα με φόντο τα αστέρια, αλλά και Σχολή Σύγχρονων Γονέων για γονείς με ανησυχίες και για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εφήβους κ.ά. Στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ φιλοξενούνται επίσης εικαστικές εκθέσεις. Τέλος, συνεχίζουν να λειτουργούν με τακτικές μηνιαίες συναντήσεις Λέσχες Ανάγνωσης αστυνομικής λογοτεχνίας, σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, κλασικής λογοτεχνίας για ενηλίκους, καθώς και Λέσχες Ανάγνωσης παιδικής λογοτεχνίας.

 

ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Μας αρέσουν οι αλλαγές, μας αρέσει να ανανεωνόμαστε και να εξελισσόμαστε. Έτσι, στις αρχές του 2019 προχωρήσαμε σε ένα μικρό φρεσκάρισμα στο λογότυπό μας που φανερώνει τον σύγχρονο και δυναμικό χαρακτήρα μας. Υπεύθυνος για το νέο προφίλ μας είναι ο graphic designer Redoine Amzlan.


Ένα νέο, έντυπο περιοδικό
που αντλεί έμπνευση από τον κόσμο του βιβλίου ξεκινήσαμε το 2019 στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για το οποίο λάβαμε τα θετικά και ενθουσιώδη σχόλιά σας. Τις ΑΙΧΜΕΣ, όπως λέγεται το περιοδικό, θα έχετε την ευκαιρία να τις συναντήσετε και να τις διαβάσετε στα βιβλιοπωλεία της περιοχής σας, καθώς επίσης και σε άλλους χώρους πολιτισμού ή και στο αγαπημένο σας βιβλιοφιλικό καφέ. Κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο, το φθινόπωρο και την άνοιξη, και επιχειρεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον σας με πλούσιο και πρωτότυπο υλικό και κεντρικό άξονα το βιβλίο. Γράφουν οι άνθρωποι του εκδοτικού χώρου: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, γραφίστες και φυσικά οι αναγνώστες.


Η δραστήρια Λέσχη Noir έχει φτάσει μέχρι σήμερα τα 9.000 μέλη, ενώ οι συνεργασίες μας και τα ειδικά προνόμια που απολαμβάνουν συνεχώς πληθαίνουν.
Μετά τη θερμή ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού στους τέσσερις προηγούμενους Μαραθώνιους Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας στους οποίους έλαβαν μέρος περισσότεροι από 3.500 αναγνώστες, ο 5ος Μαραθώνιος για την περίοδο 2019-2020 με τίτλο «Οι μυστηριώδεις έξι», που δίνει έμφαση στο έργο έξι κορυφαίων εκπροσώπων του είδους απ’ όλο τον κόσμο, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, λήγει τον Μάρτιο του 2020, απευθύνεται στους φανατικούς αναγνώστες της αστυνομικής λογοτεχνίας που αγαπούν τους συγγραφείς των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και χαρίζει πλούσια δώρα.


Στα τέλη Σεπτέμβρη οργανώσαμε με τον βασιλιά του αστυνομικού που δεν είναι άλλος από τον Νορβηγό Jo Nesbo μια πρωτότυπη συνάντηση με Έλληνες δημοσιογράφους που αγαπούν πολύ τον ίδιο και έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στον δημοφιλή ήρωά του, τον Χάρι Χόλε, όπως και εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Το ραντεβού δόθηκε στην Κάλυμνο, στο νησί που επισκέπτεται κάθε χρόνο, για το αγαπημένο του χόμπι, την αναρρίχηση. Η Μαριλένα Αστραπέλλου, η Τασούλα Επτακοίλη και η Τίνα Μανδηλαρά τον συνέλαβαν επί το έργον και τον φωτογράφισαν να σκαρφαλώνει στους βράχους του νησιού, ενώ είχαν μια φιλική κουβέντα μαζί του.

Μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες των εκδόσεών μας είναι ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού που διοργανώνεται κάθε σχολική χρονιά εδώ και οκτώ χρόνια, μια δράση που ενισχύει και υποστηρίζει το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στα σχολεία. Στον 8ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης (2018-2019) με θέμα «Η βιβλιοθήκη της Άλκης Ζέη» συμμετείχαν περισσότεροι από 17.000 μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου από 450 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου οι οποίοι διάβασαν τα βιβλία της πολυαγαπημένης Άλκης Ζέη και ήρθαν σε επαφή με το σύμπαν των ηρώων της που έχουν μεγαλώσει και συντροφέψει γενιές και γενιές. Στον φετινό 9ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης (2019-2020) με θέμα «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» η συμμετοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς περισσότεροι από 20.000 μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού θα διαβάσουν βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που καταπιάνονται με ζητήματα διαφορετικότητας, περιθωριοποίησης και ρατσισμού σε όλες τις εκφάνσεις τους. Μέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να ευαισθητοποιηθούν για αυτά τα σοβαρά θέματα με στόχο να σέβονται τους γύρω τους για αυτό που είναι. Για πρώτη φορά αυτή τη σχολική χρονιά ο συγκεκριμένος Μαραθώνιος Ανάγνωσης απευθύνεται και σε μαθητές του Νηπιαγωγείου με βιβλία που είναι κατάλληλα για την προσχολική ηλικία μέσα από φύλλα δραστηριοτήτων που έχουν επιμεληθεί έμπειροι νηπιαγωγοί και περιλαμβάνουν ζωγραφική, δραστηριότητες δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής, ερωτήσεις σωστού-λάθους κ.ά. Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς για τη μεγάλη ανταπόκριση που έδειξαν και για τον σεβασμό με τον οποίο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το σημαντικό τους έργο.


Συνεχίζουμε την έκδοση της πολύ πετυχημένης παιδικής μας εφημερίδας με τίτλο «Παιδιά, διάλειμμα!» προσθέτοντας περισσότερη ύλη. Πλούσια σε υλικό με ενδιαφέροντα θέματα αποτελεί πηγή ενημέρωσης, προβληματισμού, δημιουργικής έμπνευσης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά Δημοτικού. Η εφημερίδα, που κυκλοφορεί ανελλιπώς δύο φορές τον χρόνο εδώ και δεκατρία χρόνια, αποστέλλεται σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και φτάνει στα χέρια 80.000 παιδιών σε όλη τη χώρα, αποτελώντας ένα όχημα διαλόγου με τα παιδιά γύρω από τα ενδιαφέροντα και τα προβλήματά τους.




Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ συμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες και σημαντικές Εκθέσεις Βιβλίου (Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, στη Θεσσαλονίκη, Έκθεση Βιβλίου στο Πασαλιμάνι, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης) με δικό τους περίπτερο, ενώ στο πλαίσιο αυτών των φεστιβάλ διοργανώνουν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Έχουν επίσης συνεχή και σταθερή παρουσία στις πιο σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού (Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι, Μπολόνια), παρακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς και τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του βιβλίου, με στόχο να προσφέρουν στον Έλληνα αναγνώστη περισσότερες αναγνωστικές επιλογές και να συμβάλουν στη διάδοση των ιδεών και του πολιτισμού.

Με έντονη, δραστήρια και συνεχή παρουσία στο Διαδίκτυο, υποστηρίζουμε τον διάλογο και επιδιώκουμε την επαφή με τους αναγνώστες, μέσα από τον επίσημο διαδικτυακό μας τόπο www.metaixmio.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, instagram, youtube).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Τη χρονιά που πέρασε διοργανώθηκαν περισσότερες από 550 εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων για ενήλικες και παιδιά στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σε βιβλιοπωλεία και άλλους χώρους εκδηλώσεων, ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 400 επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Μεταξύ των εκδηλώσεων ξεχωρίζουμε:

1.Το μεγάλο αφιέρωμα στον αξέχαστο Μάνο Ελευθερίου που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την ημέρα των γενεθλίων του, στις 12 Μαρτίου. Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα Άνδρες του αίματος, το κύκνειο άσμα του, το οποίο μας εμπιστεύτηκε λίγο πριν από τον θάνατό του, και σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και τη διοργάνωση Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, σπουδαίοι εκπρόσωποι από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων μίλησαν για τη ζωή και το έργο του: ο συνθέτης-στιχουργός Γιώργος Ανδρέου, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Σπύρος Αραβανής, ο ποιητής-σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης και ο συγγραφέας Θανάσης Θ. Νιάρχος. Αποσπάσματα από το έργο του διάβασαν οι ηθοποιοί Νένα Μεντή και Μάνος Καρατζογιάννης, ενώ ακούστηκαν τραγούδια του. Πιο προσωπικά μίλησε ο Γιώργος Νταλάρας, ενώ όλη τη βραδιά συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.


2. Με το πιο θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου, την Άλκη Ζέη αναγνώστες όλων των ηλικιών, από 3 μέχρι πάνω από 90 ετών, που κατέκλυσαν την αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να τιμήσουν τη μεγάλη κυρία των ελληνικών γραμμάτων, την ιέρεια της παιδικής και εφηβικής μας λογοτεχνίας. Αφορμή για τη συνάθροιση αυτή ήταν το νέο της παιδικό μυθιστόρημα με τίτλο Ένα παιδί από το πουθενά. Στην εκδήλωση μίλησαν η βυζαντινολόγος-ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, η καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Βίκυ Πάτσιου, η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Αντιόπη Φραντζή και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας που είχε και τον συντονισμό της βραδιάς.
Την Ελλάδα επισκέφθηκαν και σημαντικοί συγγραφείς από το εξωτερικό για να παρουσιάσουν το έργο τους.
Τη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου επισκέφθηκαν η Clare Mackintosh, το μεγαλύτερο νέο αστέρι της βρετανικής αστυνομικής λογοτεχνίας που κατακτά τις λίστες των ευπώλητων και τις καρδιές των αναγνωστών, η οποία έκανε και μια μικρή στάση στην Αθήνα, ο Γερμανός συγγραφέας Harald Gilbers, που με την τριλογία του «Germania» ρίχνει φως σε μια άγνωστη πλευρά του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς και ο πολυβραβευμένος Γερμανός συγγραφέας και εικονογράφος του διάσημου μικρού δράκου Καρύδα Ίνγκο Ζίγκνερ.

Στο 11ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις» – ΛΕΑ 2019», συμμετείχε με επίκεντρο τα βιβλία του Χέρια μικρά και Φωτεινή πολιτεία που αντανακλούν την πιο σκοτεινή πλευρά της παιδικής ηλικίας ο βραβευμένος Ισπανός Andrés Barba, μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές της γενιάς του που τον συγκρίνουν με τον Κάφκα και τον Μπρούνο Σουλτς.

Ο Γερμανός Γίργκεν Μπανσέρους, ένας από τους διασημότερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας και «πατέρας» του δημοφιλούς ντετέκτιβ Κλουζ, είναι γνωστό πως αγαπά πολύ την Ελλάδα. Αυτή τη φορά αποφάσισε να ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις κι έτσι οι μικροί μας φίλοι και φανατικοί αναγνώστες του από την Πάφο, τη Λευκωσία, το Αγρίνιο, την Πάτρα, τον Πύργο, την Καλαμάτα και την Αθήνα ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή σχολική χρονιά, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν από κοντά και να μάθουν τα πάντα για τα βιβλία του και τον διάσημο ντετέκτιβ του. Αυτό που κρατήσαμε όλοι είναι ότι τον φετινό Μάιο έρχεται η νέα περιπέτεια του Κλουζ που εκτυλίσσεται στην Αθήνα!




Ο Γάλλος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Philippe Lechermeier, που έχει εμπνευστεί τις Πριγκίπισσες άγνωστες και ξεχασμένες και μπαίνει στο μυαλό και την καρδιά των παιδιών με λόγια, εικόνες και ιστορίες, επισκέφτηκε τη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και συγκεκριμένα τα Χανιά, τη Λάρισα και την Αθήνα, καλεσμένος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.




 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ αποχαιρέτησαν τον Ιανουάριο του 2019 τον Χρήστο Αγγελάκο που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, αφού πάλεψε γενναία με την αρρώστια του. Άνθρωπος ταγμένος στη γραφή αλλά και την ανάγνωση μας άφησε παρακαταθήκη δύο εξαιρετικά μυθιστορήματα: Το δάσος των παιδιών, που απέσπασε το 2012 το βραβείο The Athens Prize for Literature του περιοδικού Δέκατα, και Ψεύτικοι δίδυμοι.



ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Στα τέλη του 2019 οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ξεκίνησαν μια συνεργασία με την ένωση μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το Παιδί» που εκπορεύεται από μια κοινή αγάπη: το παιδί. Για ενάμιση μήνα, από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη του έτους, όσοι προτίμησαν και αγόρασαν οποιοδήποτε παιδικό ή εφηβικό βιβλίο από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, συνέβαλαν στην ενίσχυση των δράσεων και των πρωτοβουλιών της Ένωσης που εργάζεται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τον θεσμό της σχολικής βιβλιοθήκης. Το 2019 δώρισαν περισσότερα από 200 βιβλία σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ πραγματοποίησαν επιπλέον 200 δωρεές βιβλίων σε πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους, ιδρύματα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλους εκείνους που θέλουν να διαβάσουν, αλλά είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω προβλημάτων όρασης δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ πρόσφεραν εντελώς δωρεάν βιβλία που ακούγονται ή αλλιώς audio books. Βιβλία γραμμένα από την πένα δημοφιλών συγγραφέων σε μια αφήγηση-ερμηνεία των ίδιων των δημιουργών τους που έχει παράλληλα και αρχειακή αξία.


ΤΟ 2020 ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ
Το 2020 έχει ήδη κάνει ποδαρικό φέρνοντας σημαντικά βιβλία και ονόματα, για αναγνώστες κάθε ηλικίας και για όλα τα γούστα, που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς από εσάς.

Καλωσορίζουμε στη συγγραφική ομάδα των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ τρεις νέους συγγραφείς: τον Μάκη Τσίτα, τον Δημήτρη Σίμο και την Κατερίνα Μαλακατέ. Με μεγάλη χαρά τους υποδεχόμαστε με τα νέα τους βιβλία που θα κυκλοφορήσουν την άνοιξη.
Νέα μυθιστορήματα από την Ευγενία Μπογιάνου, τη Μαριαλένα Σπυροπούλου και τη Βάσια Τζανακάρη, ο πρώτος τόμος με τίτλο Νεγρεπόντε της νέας διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι» από την αγαπημένη συγγραφέα χιλιάδων αναγνωστών Μαίρη Κόντζογλου, το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Γρηγόρη Αζαριάδη, ένα βιβλίο μαρτυρίας με αληθινούς ανθρώπους που αφηγούνται αληθινές ιστορίες από τη βραβευμένη Σοφία Νικολαΐδου, η διλογία Μέρα / Νύχτα του μετρ της αφήγησης Paul Auster, η περίφημη Βαλκανική Τριλογία της Ολίβια Μάνινγκ, το σημαντικότερο λογοτεχνικό έργο της μεταπολεμικής βρετανικής σκηνής, το βραβευμένο Στο σπίτι της Marilynne Robinson, του ζωντανού θρύλου των αμερικανικών γραμμάτων, το εμβληματικό αυτοβιογραφικό αφήγημα Ο τόπος της σπουδαίας Annie Ernaux, το αριστοτεχνικό ντεμπούτο της νικήτριας του βραβείου Plimpton Isabella Hammad με τίτλο Ο Παριζιάνος, το τρυφερό, βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα της Βρετανίδας Clare Mackintosh με τίτλο Μετά το τέλος, εμπνευσμένο από τη δική της προσωπική εμπειρία, το χαμένο αριστούργημα Ένας διαφορετικός τυμπανιστής του παραγνωρισμένου γίγαντα της αμερικάνικης λογοτεχνίας William Melvin Kelley, ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά δοκίμια από τον Σωτήρη Ριζά, τον Λευτέρη Καντζίνο, τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, τον Νίκο Ράπτη και τους Στάθη Καλύβα, Δημήτρη Σωτηρόπουλο και Ευάνθη Χατζηβασιλείου, νέα βιβλία από τον διακεκριμένο αστροφυσικό Διονύση Π. Σιμόπουλο με τα οποία μας ξεναγεί στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή, αλλά και από τον ψυχίατρο, ψυχαναλυτή και οικογενειακό θεραπευτή Νίκο Σιδέρη, δοκίμια σύγχρονου προβληματισμού από κορυφαίους ξένους διανοούμενους, το Υπογαία: Ένα ταξίδι στα βάθη της γης και του χρόνου, το αριστούργημα του πολυβραβευμένου Βρετανού Robert Macfarlane που αφουγκράζεται την ανάσα του σύμπαντος και επιχειρεί μια θαρραλέα κατάβαση στους κάτω κόσμους του πλανήτη, το επαναστατικό Νέα σκοτεινή εποχή: Η τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος του Βρετανού καλλιτέχνη και συγγραφέα James Bridle, το βιβλίο Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα: Περιπέτειες στον 21ο αιώνα του Βρετανού John Higgs που επιχειρεί μια αισιόδοξη χαρτογράφηση του πιθανού μας μέλλοντος, είναι μερικά μόνο από τα νέα βιβλία που έρχονται στα βιβλιοπωλεία μέχρι το καλοκαίρι.

Στην αστυνομική λογοτεχνία η αγωνία χτυπάει κόκκινο με νέες αφίξεις και νέα βιβλία πολυαγαπημένων συγγραφέων: του Σουηδού Niklas Natt och Dag, που άνοιξε με τα βιβλία του νέους δρόμους στο αστυνομικό, του Γερμανού Harald Gilbers που συνεχίζει την τριλογία «Germania χάρη στη μεγάλη της επιτυχία, της Jane Harper από την Αυστραλία που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει για τα βιβλία της. Την αναβίωση ενός από τους εμβληματικότερους χαρακτήρες του μεσογειακού νουάρ, του απολαυστικού Πέπε Καρβάλιο, αναλαμβάνει ο πολυβραβευμένος Καταλανός συγγραφέας Carlos Zanón, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ισπανίας, ενώ δύο νέα, πολύ δυνατά ονόματα εντάσσονται στον κατάλογό μας: η εξαιρετικά δημοφιλής Νοτιοκορεάτισσα You-Jeong Jeong, η διάδοχος του Stephen King στην Κορέα, και ο Βρετανός Stuart Turton με το δυνατό του ντεμπούτο, ένα κλασικό βιβλίο μυστηρίου αλά Αγκάθα Κρίστι ξαναειπωμένο με τον τρόπο της γενιάς του Netflix.
Επισκεφθείτε τον ιστότοπό μας www.metaixmio.gr, για να πάρετε μια γεύση.

Οι παραπάνω δράσεις έγιναν πραγματικότητα με τη συντονισμένη προσπάθεια, τη μεθοδική εργασία και τον επαγγελματισμό όλων όσοι εργάζονται στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ αλλά και με τη βοήθεια και την υποστήριξη ενός έμπειρου επιτελείου εξωτερικών συνεργατών (μεταφραστές, διορθωτές, επιμελητές, γραφίστες, εικονογράφοι, τυπογράφοι, βιβλιοδέτες κ.ά.). Ο εκδοτικός οίκος ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με τη σταθερή και δυναμική του παρουσία στον εκδοτικό χώρο εδώ και 26 χρόνια, κέρδισε την ανταπόκριση και αναγνώριση του κοινού και γρήγορα έφτασε στην κορυφή. Με το βλέμμα στραμμένο στους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, και με κριτήριο την ποιότητα που θα παραμείνει το κοινό χαρακτηριστικό όλων των εκδόσεων και δραστηριοτήτων μας, συνεχίζουμε και τη νέα χρονιά, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, το εκδοτικό μας έργο. Με σεβασμό στον αναγνώστη και προτεραιότητα να γνωρίσουμε ποιος είναι και τι ανάγκες έχει και με κοινό μας στόχο το ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ, μας αρέσει να στοχεύουμε ψηλά. Σε αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε να έχουμε αρωγούς όλους και όλες εσάς. Σας καλούμε λοιπόν σε έναν διάλογο με όλα τα μέσα: Βρείτε μας στο facebook, ακολουθήστε μας στο twitter και στο instagram, σχολιάστε στο site μας, ελάτε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και στις εκδηλώσεις μας. Επιθυμία μας είναι να γνωριστούμε και να ακούσουμε τις ιδέες, τις σκέψεις, τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις, τις ανάγκες, τις ενστάσεις, τις απόψεις σας. Μόνο με εσάς στο πλευρό μας, θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε με πείσμα και επιμονή, αισιοδοξία και πίστη, κέφι και όραμα, και κυρίως αγάπη για το καλό βιβλίο.
Σας ευχαριστούμε για την προσοχή και προτίμησή σας!