×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{item.title}}
{{item.custom_attributes.author}}
{{item.price}} {{item.discounted_price}}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ
31/01/2017
ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ
Συζήτηση με αφορμή το εμβληματικό βιβλίο του Guy Debord που παραμένει δυναμικά επίκαιρο μετά την πρώτη έκδοσή του.

ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017, στις 8 μ.μ.

στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν
σε μια συζήτηση με αφορμή το εμβληματικό βιβλίο του Guy Debord
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ

που παραμένει δυναμικά επίκαιρο μισό αιώνα μετά την πρώτη έκδοσή του.

Θα μιλήσουν
ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνος Χαραλάμπους,
ο συγγραφέας-μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοροπούλης.


«Οφείλει κανείς να διαβάσει αυτό το βιβλίο έχοντας κατά νου ότι γράφτηκε συνειδητά με την πρόθεση να βλάψει την κοινωνία του θεάματος. Δεν είπα ποτέ τίποτα το εξωφρενικό».
Guy Debord

Λίγα είναι τα βιβλία κοινωνικής κριτικής που κατόρθωσαν να αλλάξουν άρδην τον τρόπο  με τον οποίο –τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι επικριτές της– αντιμετώπιζαν μια ολόκληρη εποχή, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και την ιστορική κίνηση στο πλαίσιό της. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι Η κοινωνία του θεάματος του Guy Debord. Ουσιαστικά πρόκειται για το αποκορύφωμα και την εμπρηστικών διαστάσεων πύκνωση μιας επαναστατικής διεργασίας που εκκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και σκοπούσε στη ριζική αναθεμελίωση του επαναστατικού προτάγματος. Είναι γνωστό ότι ο συγγραφέας της Κοινωνίας προχώρησε στην οργάνωση της Καταστασιακής Διεθνούς (Internationale Situationniste), ενός διεθνούς φορέα επεξεργασίας και διάδοσης ανατρεπτικών ιδεών, αρχής γενομένης από εκείνην της υπέρβασης της τέχνης, και κατόπιν αυτήν της πραγμάτωσης της φιλοσοφίας. Πρόκειται για το ρεύμα ιδεών και δράσεων που οδήγησε στο ξέσπασμα του Μάη του ’68.

Φέτος κλείνουν 50 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου, τον Νοέμβριο του 1967 στο Παρίσι –εκατό χρόνια μετά το Κεφάλαιο του Μαρξ–, ενώ στην Ελλάδα πρωτοκυκλοφόρησε το 1972 και έκτοτε έχουν γίνει τέσσερις ακόμα μεταφράσεις, γεγονός που αποδεικνύει τον εμβληματικό του χαρακτήρα και τη διαχρονικότητά του. Με αφορμή την πέμπτη μετάφρασή του από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη που βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στις προθήκες των βιβλιοπωλείων από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ο μεταφραστής συνομιλεί για το βιβλίο με τον πρύτανη της ΑΣΚΤ Πάνο Χαραλάμπους και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κοροπούλη.

Στο βιβλίο ο Debord εκθέτει συνεκτικά τους τρόπους λειτουργίας της σύγχρονης κοινωνίας όπως διαμορφώνεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 και γιγαντώνεται, παροξυσμικά και παρανοϊκά, έως τις μέρες μας. Το βιβλίο συνέβαλε στην πυροδότηση μια γενικευμένης εξέγερσης που θέλησε να αμφισβητήσει ακριβώς ό,τι περιέγραφε ο Debord ως ύστατη φάση της καπιταλιστικής κοινωνίας – είναι η φάση όπου πλέον, και μετά τη διολίσθηση του είναι σε έχειν, το έχειν διολισθαίνει σε φαίνεσθαι, όπου σύνολη η ζωή των κοινωνιών στις οποίες δεσπόζουν οι σύγχρονες συνθήκες παραγωγής εκδηλώνεται ως μία τεράστια συσσώρευση θεαμάτων, όπου ό,τι αποτελούσε κάποτε άμεσο βίωμα έχει απομακρυνθεί και εκπέσει σε αναπαράσταση. Ο Debord ορίζει το θέαμα ως το κεφάλαιο που έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό συσσώρευσης, ώστε να μετατρέπεται σε εικόνα. Στόχος του είναι να προικίσει το επαναστατικό ρεύμα των καιρών του με μία γενική θεωρία που να εξηγεί σε βάθος την κατεστημένη κοινωνία ή όπως λέει κι ο ίδιος να δίνει την εντύπωση ότι προσφέρει μια ικανοποιητική θεωρία.

Μισό αιώνα μετά την πρώτη του έκδοση, αυτό το μοναδικό βιβλίο παραμένει δυναμικά επίκαιρο. Όπως γράφει ο Debord: «Το θέαμα δεν μπορεί να εννοηθεί ως κατάχρηση ενός κόσμου της όρασης, ως το προϊόν των τεχνικών μαζικής διάχυσης εικόνων. Είναι μάλλον μια Weltanschauung [κοσμοθεώρηση] που έγινε πραγματική, που εκφράστηκε υλικά. Είναι μια θεώρηση του κόσμου που έγινε αντικειμενική».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Guy Debord (1931-1994) ήταν γάλλος συγγραφέας και κινηματογραφιστής. Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατό του το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το αρχείο του Debord «εθνικό θησαυρό» της Γαλλίας και τον ίδιο «έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους φιλοσόφους». Με το έργο και τον βίο του έχει επηρεάσει σχεδόν όλα τα σημαντικά πρωτοποριακά κινήματα της εποχής μας. Όλα τα έργα του Debord είναι ελεγείες, εγκώμια και πανηγυρικοί του τρόπου ζωής που ακολούθησε αυτός και οι φίλοι του. Οι ταινίες του αφηγούνται τις περιπέτειες ενός κλειστού κύκλου μυημένων σε ένα είδος ποιητικής ακολασίας, τα βιβλία του διηγούνται τις περιπέτειες της διαλεκτικής που οδηγεί, εμπράκτως πάντα, στην άρνηση ενός ολόκληρου συστήματος παρακμασμένων αξιών.

Διαβάστε ΕΔΩ τι γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης για τον Debord και επισκεφθείτε τη σελίδα που έφτιαξε για το βιβλίο.