×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
S3.gy.digital%2fmetaixmio%2fuploads%2fasset%2fdata%2f6140%2f1920x580 polixwros

Μικρό Πανεπιστήμιο

Μικρό Πανεπιστήμιο

Ένα ΜΙΚΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ στην Ιπποκράτους
Διαλέξεις και ανοιχτός διάλογος με κορυφαίους επιστήμονες

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Ιπποκράτους 118, Αθήνα


Το Μικρό Πανεπιστήμιο της Ιπποκράτους, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό βραδιές προβληματισμού, πνευματικής καλλιέργειας και παραγωγικού διαλόγου. Κορυφαίοι επιστήμονες και διανοούμενοι μιλούν για θέματα που μας απασχολούν σήμερα προσφέροντας το έναυσμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Ο κύκλος διαλέξεων του φετινού φθινοπώρου με τον αστροφυσικό Διονύση Π. Σιμόπουλο έχει τίτλο «Η πορεία μας προς το διάστημα» και αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του Από τα Ψηλαλώνια στο φεγγάρι: Η περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος, στο οποίο ο διακεκριμένος επιστήμονας μας αφηγείται την πορεία μας προς τα άστρα και αναθυμάται σταθμούς της προσωπικής του διαδρομής.

Στις δύο ομιλίες αυτού του κύκλου ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου θα περιγράψει τις διάφορες δραστηριότητες του ανθρώπου στο διάστημα κατά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

  • Από τη φαντασία στην πραγματικότητα (169-1972)  Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στις 7:30 μ.μ.
  • Η μεγάλη περιπέτεια του ανθρώπου (1972-μέλλον)  Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, στις 7:30 μ.μ.

Στην πρώτη ομιλία ο διακεκριμένος αστροφυσικός θα  ξεκινήσει με τις φανταστικές ιστορίες του Λουκιανού πριν από 2.000 χρόνια, αλλά θα επικεντρωθεί στη σύγχρονη εποχή και στο πρόγραμμα «Απόλλων» και κυρίως στην τριετία από το 1969 έως το 1972, όταν ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολούθησε από τις οθόνες των τηλεοράσεων μια από τις μεγαλύτερες εξερευνήσεις της ανθρώπινης ιστορίας με τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης.
Στη δεύτερη ομιλία θα συνεχίσει με την περιγραφή των διαστημικών αποστολών από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, μετά δηλαδή τις αποστολές του προγράμματος «Απόλλων», μέχρι τις μέρες μας, καθώς ο άνθρωπος ετοιμάζεται να επιστρέψει, για πάντα πλέον, στον φυσικό μας δορυφόρο κι ακόμα πιο πέρα.

Από τη φαντασία στην πραγματικότητα (169-1972)
Η πρώτη ομιλία θα ξεκινήσει με τις φανταστικές ιστορίες του Λουκιανού πριν από 2.000 χρόνια, αλλά θα επικεντρωθεί στη σύγχρονη εποχή και στο πρόγραμμα «Απόλλων» και κυρίως στην τριετία από το 1969 έως το 1972, όταν με τη βοήθεια εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων, μηχανικών και τεχνικών, 27 συνολικά αστροναύτες περιφέρθηκαν γύρω από τον φυσικό δορυφόρο της Γης, ενώ 12 απ’ αυτούς περπάτησαν και εξερεύνησαν 6 διαφορετικές περιοχές της επιφάνειας της Σελήνης. Η αρχική έξαψη των εξερευνήσεων αυτών έχει πια περάσει προ πολλού. Κι όμως, εδώ πάνω στη Γη, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν ακόμα και σήμερα τον απέραντο θησαυρό γνώσεων που μας έφεραν οι αστροναύτες του προγράμματος Απόλλων. Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια η επιστημονική μελέτη και το πρόγραμμα Απόλλων μετέτρεψαν τη Σελήνη από ένα άγνωστο, μακρινό ουράνιο σώμα σ’ έναν οικείο πλέον κόσμο.

Η μεγάλη περιπέτεια του ανθρώπου (1972-μέλλον)
Στη δεύτερη ομιλία περιγράφονται, σύντομα αλλά περιεκτικά, οι δραστηριότητες των Διαστημικών Λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, η εκπαίδευση και οι συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο Διάστημα, η εμφάνιση και η εξέλιξη των Διαστημικών Σταθμών (Σαλυούτ, Σκάυλαμπ, Μιρ και Διεθνής Διαστημικός Σταθμός), η προσφορά των απόγονων του Σπούτνικ για την καλυτέρευση της ζωής πάνω στη Γη, οι ανακαλύψεις των τροχιακών μας αστεροσκοπείων για το Σύμπαν και οι περιπέτειες των «πρεσβευτών του ανθρώπου» στους πλανήτες και στους δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος.

«Η προετοιμασία των ομιλιών αυτών ξεκίνησε από την εποχή ακόμη που οι αποστολές του προγράμματος Απόλλων αποτελούσαν πρωτοσέλιδες ειδήσεις στις εφημερίδες ολόκληρου του κόσμου. Κι αυτό γιατί την εποχή εκείνη, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, είχα την τύχη να βρίσκομαι κοντά στις εγκαταστάσεις ελέγχου των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη κι έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να περιγράψω με άρθρα μου σε αθηναϊκή εφημερίδα την προετοιμασία και τα αποτελέσματα των αποστολών αυτών. Οι ομιλίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο τελευταίο μου βιβλίο Από τα Ψηλαλώνια στο φεγγάρι, αλλά και στις παλιές εκείνες ανταποκρίσεις μου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και το Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον. Αντίθετα, η δεύτερη ομιλία επικεντρώνεται στις διαστημικές μας δραστηριότητες στη διάρκεια της χρονικής περιόδου που είχα την τιμή να βρίσκομαι στη διεύθυνση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου».
Δ.Σ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
 
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα), καθώς και τον τίτλο της διάλεξης.
Οι διαλέξεις θα μεταδοθούν ζωντανά και με live streaming από τον ιστότοπό μας www.metaixmio.gr. Μείνετε συντονισμένοι. 
 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ
Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Το πλούσιο επιμορφωτικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 26 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια επιμορφωτικών τηλεοπτικών εκπομπών και πάνω από 250 σενάρια πολυθεαμάτων πλανηταρίου. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία του Είμαστε αστρόσκονη, Η άνοιξη του Σύμπαντος, Από τα Ψηλαλώνια στο φεγγάρι.