×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{item.title}}
{{item.custom_attributes.author}}
{{item.price}} {{item.discounted_price}}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
18/02/2019
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Ενημερωθείτε και αξιοποιήστε στο σχολείο βιβλία που βοηθούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
 
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο τον μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όλους όσοι είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

*** 

«Λέμε όχι στον εκφοβισμό, όχι και στον ρατσισμό»

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ αφουγκράζονται τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και ως εκ τούτου ευαισθητοποιούνται στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού διοργανώνοντας μια καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των μαθητών, την αποδοχή του διαφορετικού άλλου για μια ήρεμη, ομαλή και δημιουργική σχολική ζωή. Η δράση αυτή, που αφορά τους μαθητές του Δημοτικού, έχει ως άμεσο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ό,τι αφορά το πολύ συχνό στις μέρες μας φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, και έμμεσο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και εντέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο αξιόλογων συγγραφέων της παιδικής λογοτεχνίας.

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια θα βρείτε ΕΔΩ.
 
***
 
Δείτε παρακάτω όλα τα βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ που ασχολούνται με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού με λογοτεχνικό ή επιστημονικό τρόπο εξετάζοντας το φαινόμενο άλλοτε από την πλευρά του θύματος, άλλοτε από την πλευρά του θύτη και άλλοτε από τη σκοπιά του παρατηρητή.
 
Βιβλία για εκπαιδευτικούς
 
 
Bullying: Και όμως νικιέται!
του Νίκου Σιδέρη

Ο διακεκριμένος ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και συγγραφέας εξηγεί με απλό αλλά ουσιαστικό τρόπο τους μηχανισμούς του bullying και μιλά για τη σαγήνη που ασκεί στις ψυχές των παιδιών. Προσδιορίζει τη συμπεριφορά του θύτη και του θύματος και παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση στην κατανόηση και την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, με συγκεκριμένες, άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για υλοποίηση στον σχολικό χώρο και στην τάξη. Προτείνοντας στρατηγική και όχι απλή διαχείριση, έχει ως στόχο την αποδόμηση της φαντασιακής αίγλης που χαρακτηρίζει τον θύτη. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης κριτική επισκόπηση της βιβλιογραφίας που ασχολείται με τον εκφοβισμό από την εκπαιδευτικό Δήμητρα Γιαννακοπούλου, καθώς και μια εμπειρική ανάλυση του φαινομένου στο σύγχρονο ελληνικό περιβάλλον από τον εκπαιδευτικό και ερευνητή Παύλο Χαραμή.
 
Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

Βιβλία για παιδιά
 
Από 6 ετών
 
Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα
της Κατερίνας Παπαγαρυφάλλου

Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη

Εκείνος έχει ρόδες για πόδια. Στα όνειρά του είναι ο Τρεχαλητής. Εκείνη τη φωνάζουν όλοι Τίποτα. Στα όνειρά της έχει τα πάντα. Όταν ο Τρεχαλητής και η Τίποτα κοιτάζονται, θα καταλάβουν… Εκείνος ότι οι ρόδες του αμαξίδιού του μπορούν να γίνουν και φτερά. Εκείνη ότι, αν κατακτήσει ένα μικρό κάτι, μπορεί να κάνει τα πάντα. Και τότε θα κάνουν μια καινούρια αρχή με τα δύο Τ ενωμένα.
 
Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
του Δημήτρη Μπογδάνου 

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Ένας δράκος φοβερός και τρομερός καλοπερνούσε τρομοκρατώντας όποιους μπορούσε. Μέχρι που μια μέρα φοβήθηκε κι αυτός…
 
Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.


 
Η φωνή της Ρόζι
της Άλισον Φαλκονάκη 

Εικονογράφηση: Σοφία Γαλή

Η Ρόζι περνάει δύσκολα στο σχολείο. Τα άλλα κορίτσια την πειράζουν, κι εκείνη δε βρίσκει τη δύναμη να αντιδράσει. Μια μέρα όμως βρίσκει ένα πληγωμένο πουλάκι στον δρόμο, και τότε όλα αλλάζουν…
 
Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.


Από 7 ετών
 
της Ιωάννας Μπαμπέτα

Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη

Ο Αχιλλέας δεν είναι απλός ήρωας. Είναι σούπερ ήρωας. Πρώτος στο σχολείο, στο κολύμπι, στο πιάνο, στο καράτε και στο σκάκι. Ό,τι και να κάνει, έχει μάθει να βγαίνει πάντα νικητής. Γίνεται όμως να κερδίζει κανείς πάντα; Μια μέρα, στο σχολείο έρχεται ένα αγόρι που γίνεται ο πιο σημαντικός αντίπαλος του Αχιλλέα στον αγώνα του για πρωτιές. Και παρόλο που ο Αχιλλέας θα τα βρει σκούρα μαζί του, θα μάθει τελικά πολλά για τον εαυτό του και για την αξία της φιλίας και θα κερδίσει την πιο σημαντική μάχη του.
 
Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

 
της Στέργιας Κάββαλου

Εικονογράφηση: Σοφία Γαλή

Ο Κάρολος φοράει γυαλιά, είναι χλωμός και έχει απαίσιο (κατά τη γνώμη του) όνομα. Οι συμμαθητές του τον λένε ασπρουλιάρη και φάντασμα, του πετάνε χώματα, του σπάνε ξανά και ξανά τα γυαλιά. Κι εκείνος δεν μπορεί να αντιδράσει και δεν μπορεί να μιλήσει σε κανέναν. Όταν όμως βρει το κουράγιο να εμπιστευτεί το πρόβλημά του, τότε όλα θα αλλάξουν.
 
Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.


Από 8 ετών
 
της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου 

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Ο Άρης δεν είναι ένα συνηθισμένο τριτάκι στο δημοτικό. Είναι και ο Πρώτος, είναι Αρχηγός, είναι ο Άρης ο Λιοντάρης με τ’ όνομα! Αν, μάλιστα, τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει την αρχηγία του, δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Και τότε αρχίζουν τα κλάματα και τα προβλήματα των συμμαθητών του και τα άγχη και οι πονοκέφαλοι των δασκάλων του…
 
Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
 
Μήπως είμαι βλάκας;
του Σάκη Σερέφα 

Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

Μια πρωτότυπη ιστορία που αντιμετωπίζει το ζήτημα του εκφοβισμού από την πλευρά του θύτη. Ο Φίρλος είναι ένα παιδί που διασκεδάζει ταλαιπωρώντας, εκφοβίζοντας, τρομοκρατώντας και βασανίζοντας τους άλλους. Όμως έρχεται η μέρα που όλα ξεσκεπάζονται, και τότε ο Φίρλος αναγκάζεται για πρώτη φορά να σκεφτεί όσα έκανε...
 
.
 
Σιγά τα αυγά!
του Κώστα Πούλου  

Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος

Ο Μίρκο είναι καινούριος στην τάξη. Προσπαθεί να μάθει καλά τη γλώσσα και να γίνει αποδεκτός, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπίζει τις καθημερινές τρικλοποδιές. Γιατί δεν αργεί να γνωρίσει τον Αλέξανδρο, που είναι ο νταής του σχολείου...
 
Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

 
Η εκδίκηση της σοκολάτας
του Γίργκεν Μπανσέρους  

Εικονογράφηση: Ραλφ Μπούτσκοβ

Ένα πράγμα βασικά προσδοκά ο ντετέκτιβ Κλουζ από το σχολείο: την ησυχία του και μόνο την ησυχία του! Όμως αυτή τη φορά το σούπερ λαγωνικό πρέπει να βρει την άκρη μέσα στην ίδια του την τάξη.
  
Από 9 ετών
 
Άπαιχτοι Ντετέκτιβ: Εξαφανισμένα (υπέροχα) αγόρια
του Θοδωρή Παπαθεοδώρου 

Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση

Ένα πρωί, τα υπέροχα αγόρια της ομάδας μπάσκετ του σχολείου εξαφανίζονται χωρίς ν’ αφήσουν ίχνη. Οι Άπαιχτοι Ντετέκτιβ αναλαμβάνουν την πρώτη τους υπόθεση και τα παίζουν όλα για όλα. Η σούπερ Μαίρη, η ντούπερ Νίκη, ο Μάκης ο Φούσκας κι ο απίθανος Μάνος τρέχουν και δε φτάνουν για να λύσουν το αίνιγμα της εξαφάνισης.
 
Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

 
Το κουτί                
του Κωνσταντίνου Πατσαρού  

Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας

Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2017

Ο εντεκάχρονος ήρωας της ιστορίας, μαθητής της έκτης δημοτικού, έχει μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Πακιστανό. Όταν χάνει το μολύβι του, θα το ψάξει στο κουτί με τα χαμένα αντικείμενα της τάξης. Αυτό το ασήμαντο συμβάν θα τον βοηθήσει να βρει τις ισορροπίες του μέσα στην τάξη και να αποκτήσει τον πρώτο του πραγματικό φίλο.
 
Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.


Από 10 ετών

Human Net
της Κατερίνας Ζωντανού 

Εικονογράφηση: Γιώργος Δημητρίου

Βραχεία λίστα Βραβείων Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2017
Βραχεία λίστα Κρατικών Βραβείων 2018


Ο Αντρέας κάνει δύσκολη τη ζωή του Λεωνίδα στο σχολείο. Ο Λεωνίδας δεν αντιδρά. Ο Πέτρος, ο διπλανός του Λεωνίδα, αντιμετωπίζει το δίλημμα: να πάει κόντρα στον φόβο του και να μιλήσει με κίνδυνο να γίνει κι αυτός στόχος ή να πάει κόντρα στη συνείδησή του και να σωπάσει για να προστατευτεί; Είναι άραγε μόνο αυτές οι επιλογές που έχει;

Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 

Η Έλλα στο περιθώριο
της Καθ Χάου 

Η Έλλα βρίσκεται σε μια καινούρια πόλη. Στο νέο της σχολείο και μην έχοντας μαζί της την Γκρέις, την παιδική της φίλη, νιώθει πολύ μόνη. Η προσαρμογή δεν είναι εύκολη. Ο καλύτερος τρόπος να ενσωματωθεί είναι να μπει στην παρέα της Λίντια, του πιο δημοφιλούς κοριτσιού στην τάξη. Κάνει το παν γι’ αυτό αγνοώντας τα εμφανέστατα στραβά του χαρακτήρα της…
 
Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
 
 
Η απίστευτη κούρσα της Φατίμα Μπραΐμι
του Γίργκεν Μπανσέρους 

Ο Γιάκομπ, φαν του στίβου, εντυπωσιάζεται από τις επιδόσεις στο τρέξιμο της καινούριας συμμαθήτριάς του από την Αλγερία και αναλαμβάνει να την προπονήσει και να την κάνει πρωταθλήτρια ακόμα και αν κάποιες αντιξοότητες προσπαθούν να του χαλάσουν τα σχέδια.
 
Ξεφυλλίστε ορισμένες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 
*** 
 
Εάν επιθυμείτε να επισκεφθεί κάποιος από τους παραπάνω Έλληνες συγγραφείς το σχολείο σας για έναν γόνιμο διάλογο με τα παιδιά, επικοινωνήστε με την κα Δάφνη Βρέλλη (τηλ.: 211 3003500, εσωτ. 268, e-mail: paidiko@metaixmio.gr).