×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
Η «ΙΣΤΟΡΙΑ» ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ
04/06/2019
Η «ΙΣΤΟΡΙΑ» ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ
Το έργο του αρχαίου ιστορικού σε μετάφραση του Ελευθέριου Βενιζέλου
 
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μόλις κυκλοφόρησε μια εμβληματική έκδοση, ένα έργο αναφοράς που αξίζει μια θέση σε κάθε βιβλιοθήκη: η «Ιστορία» του Θουκυδίδη σε μετάφραση Ελευθέριου Βενιζέλου.
 
Στο έργο αυτό ο Θουκυδίδης κατέγραψε την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου με σκοπό να αφήσει στους μελλοντικούς του αναγνώστες ένα «κτήμα ες αεί» για να γνωρίσουν όλα όσα συνέβησαν στον Πελοποννησιακό πόλεμο και έτσι να χρησιμοποιήσουν τη γνώση αυτή ώστε να ενεργήσουν «όμοια ή παραπλήσια» σε αντίστοιχες συνθήκες, εφόσον η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει ποτέ. Και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, ήταν ένας από αυτούς που επηρεάστηκαν από τα κείμενα του μεγαλύτερου ιστορικού όλων των εποχών.
 
Το 1921, αυτοεξόριστος στο Παρίσι, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ξεκίνησε τη μετάφραση της «Ιστορίας» σε απλή καθαρεύουσα. Στην πρώτη της μορφή η μετάφραση ολοκληρώθηκε το 1926 και δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα». Μετά τον θάνατο του Βενιζέλου το 1936, το χειρόγραφο με όλες τις διορθώσεις έπεσε στα χέρια της δικτατορίας του Μεταξά. Αργότερα παραδόθηκε στη χήρα του Έλενα Σκυλίτση-Βενιζέλου, η οποία και ανέλαβε να το δημοσιεύσει. Το 1940 λοιπόν εκδόθηκε σε δύο τόμους από την Oxford University Press και κυκλοφόρησε σε λίγα αντίτυπα, γι' αυτό θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο.
 
Σήμερα το έργο αυτό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και είναι βέβαιο ότι δεν θα αφήσει ασυγκίνητο κανέναν φιλόλογο, αλλά και οποιονδήποτε τρέφει ενδιαφέρον για την ιστορία και πολιτική.

 
Ιστορία
Θουκυδίδης

Μετάφραση: Ελευθέριος Βενιζέλος

Σελίδες: 536
Τιμή: 19,90 €
 


Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγικά σημειώματα του ιστορικού Θάνου Μ. Βερέμη και του συγγραφέα και αρθρογράφου Τάκη Θεοδωρόπουλου.

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, την απόπειρα δολοφονίας του και την ήττα του στις εκλογές, αυτοεξόριστος στο Παρίσι, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μετάφραση του Θουκυδίδη. […] Η μετάφρασή του έγινε χωρίς το σύμπλεγμα του ειδικού φιλολόγου ο οποίος, από τον φόβο μην του διαφύγει κάποιος ρηματικός τύπος του πρωτοτύπου, αδιαφορεί για το αν θα στριμώξει τον αναγνώστη σε κάποια άκομψη διατύπωση που θα διακόψει τη ροή της σκέψης του, άρα για το δικαίωμα στην απόλαυση που σου προσφέρει ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του πολιτισμού μας. 
Απέδωσε τα ελληνικά του Θουκυδίδη στα δικά του ελληνικά. Στη γλώσσα που μιλούσε και με την οποία σκεφτόταν. Σήμερα αυτήν τη γλώσσα εμείς την αποκαλούμε «απλή καθαρεύουσα». Ο Θουκυδίδης του Βενιζέλου είναι η απόδειξη, μία από τις αποδείξεις, που αναιρούν τα επιχειρήματα του γλωσσικού μανιχαϊσμού μας. Αυτός καταδίκασε την καθαρεύουσα ως γλώσσα τεχνητή. Η εκπαίδευσή μας την έχει εξορίσει παραγνωρίζοντας ότι σημαντικά έργα της λογοτεχνίας μας, άρα ένα σημαντικό κεφάλαιο του δικού μας πολιτισμού, έχουν γραφτεί στην καθαρεύουσα. Κι όταν μια γλώσσα μπορεί να δημιουργήσει λογοτεχνία, μόνο τεχνητή δεν είναι. Η απόδοση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο είναι ένα από τα λογοτεχνικά μνημεία της σύγχρονης Ελλάδας. 
Από το εισαγωγικό σημείωμα του Τάκη Θεοδωρόπουλου
 
Η πολιτική ιστορία του Θουκυδίδη είναι σίγουρα ελληνική εφεύρεση. Πρόκειται για την αναζήτηση της ισχύος στις σχέσεις των κοινωνιών, αλλά ειδικότερα στην πόλη-κράτος, μια ιδεώδη κοιτίδα για την ανάπτυξη του πολιτισμού. Η αφοσίωση στο πνεύμα της πόλης προϋποθέτει μια πίστη του πολίτη, πίστη σχετική με τη χριστιανική πίστη στην αθανασία της ψυχής. Χωρίς την αφοσίωση αυτή, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης δεν θα μπορούσαν να αφιερώσουν κάποια από τα σημαντικότερα έργα τους στο καλό της πολιτείας.
Από το εισαγωγικό σημείωμα του Θάνου Μ. Βερέμη
 
***

Αναζητήστε την «Ιστορία» του Θουκυδίδη στα βιβλιοπωλεία. Μπορείτε επίσης να την παραγγείλετε ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού μας τόπου (www.metaixmio.gr). Τα έξοδα συσκευασίας και αποστολής καταβάλλονται από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, εφόσον η παραγγελία σας υπερβαίνει τα 15,00 €.