×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ
31/08/2022
ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ
Πρακτικές ιδέες και συμβουλές για να μπείτε στην κουζίνα

Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι το παιδί έχει την ευθύνη να μάθει και να εξερευνήσει τον κόσμο, ενώ υποστηρίζεται από τον ενήλικα και το περιβάλλον. Ο στόχος μας λοιπόν δεν πρέπει να είναι να γεμίσουμε το παιδί με πληροφορίες, αλλά να καλλιεργήσουμε τη δική του έμφυτη επιθυμία για μάθηση και εξερεύνηση.

Έχοντας αυτή την ιδέα ως οδηγό, η Beth Wood, συγγραφέας του βιβλίου Μοντεσσόρι: 60 παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρά παιδιά, μοιράζεται μαζί μας ορισμένες πρακτικές συμβουλές και ιδέες για να βάλουμε το παιδί σε έναν χώρο που έχει τόσο πολλά πράγματα να εξερευνήσει και να επεξεργαστεί κανείς. Ποιος πιστεύετε ότι είναι; H κουζίνα φυσικά, εκεί που όλες μας οι αισθήσεις ενεργοποιούνται!
 

«Οι ασκήσεις της πρακτικής ζωής είναι διαμορφωτικές δραστηριότητες,
που συμβάλλουν στην προσαρμογή στο περιβάλλον.
Μια τέτοια προσπάθεια προσαρμογής στο περιβάλλον
είναι και η ουσία μιας χρήσιμης εκπαίδευσης».

Μαρία Μοντεσσόρι

 

1. Βάλτε το παιδί σας στην κουζίνα ακολουθώντας τη μέθοδο Μοντεσσόρι: Φρεσκοστυμμένος χυμός

Λατρεύουμε την ανεξαρτησία που προσφέρει στα παιδιά η εφαρμογή της μεθόδου Μοντεσσόρι στην κουζίνα.
Όταν ο γιος μου ήταν σχεδόν εφτά ετών, χρησιμοποιούσε κατά κύριο λόγο τους κανονικούς πάγκους της κουζίνας του σπιτιού μας, ωστόσο αξιοποιούσε και τη μικρή κουζίνα του για την προετοιμασία του φαγητού.
Έχουμε στύψει χυμούς από διάφορα φρούτα όλα αυτά τα χρόνια, ο αγαπημένος του όμως είναι από σταφύλι.
Φυσικά, για τη διαδικασία αυτή είναι απαραίτητο να επιλέξετε έναν αποχυμωτή που να μπορεί να τον χειρίζεται ένα μικρό παιδί. Προτιμήστε αυτούς που έχουν μανιβέλα και έμβολο και είναι διάφανοι. Έτσι, και θα προστατεύονται τα δαχτυλάκια του παιδιού και θα μπορεί το μικρό σας να παρακολουθεί όλη τη διαδικασία παρασκευής του χυμού.


Ο πολτός που απομένει μετά το στύψιμο των φρούτων προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών. Και είναι γεγονός ότι όλη η διαδικασία παρασκευής ενός χυμού τούς δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μπορεί να σας κάνει το παιδί σας είναι: «Γιατί ο χυμός μου δεν έχει την ίδια γεύση με τον χυμό που παίρνουμε από το σουπερμάρκετ;». Δεν αποκλείεται βέβαια να ακούσετε και το αντίστροφο: «Ο δικός μου χυμός δεν έχει τη γεύση εκείνου από το σουπερμάρκετ. Ο δικός μου έχει γεύση σταφύλι επειδή δεν περιέχει σκουπίδια». Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν στο παιδί σας δεν αρέσουν ιδιαίτερα οι χυμοί, μπορεί να τους δει με άλλο μάτι έχοντας ετοιμάσει κάποιους μόνο του.


2. Τα κατάλληλα εργαλεία κουζίνας για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας

Βάσει της μεθόδου Μοντεσσόρι, έξι είναι τα εργαλεία που θα μεταμορφώσουν τον ρόλο του παιδιού σας στην κουζίνα, ώστε με μια μικρή καθοδήγηση να είναι σε θέση να φτιάξει το δικό του σνακ και να βοηθήσει στην προετοιμασία των οικογενειακών γευμάτων. Για το ίδιο το παιδί είναι απίθανη αυτή η αίσθηση ανεξαρτησίας.

Ποια είναι τα εργαλεία αυτά; 
1. Εργαλείο κουζίνας πολλαπλών χρήσεων 
2. Κανάτα από χοντρό γυαλί, με καπάκι 
3. Ειδικό μαχαίρι κοπής
4. Αποφλοιωτής λαχανικών 
5. Κόφτης αυγών / μανιταριών / φρούτων 
6. Σουρωτήρι 

 

3. Τα κατάλληλα εργαλεία κουζίνας για παιδιά από 4 ετών

Ο γιος μου μαγειρεύει από δεκαεφτά μηνών. Όταν ήταν τεσσάρων ετών, προσθέσαμε στις δραστηριότητες στην κουζίνα το μαγείρεμα με θερμότητα. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε πραγματικά εργαλεία κουζίνας σε μικρότερο μέγεθος, ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει το παιδί σας. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και να του έχετε εμπιστοσύνη. Στην ηλικία των τεσσάρων ο γιος μου χρησιμοποιούσε ένα κανονικό μαχαίρι κουζίνας, αρκετά αιχμηρό για να κόβει καρότα και άλλα σκληρά λαχανικά. Και με το ηλεκτρικό του τηγάνι μπορούσε να μαγειρέψει πολύ γρήγορα διάφορα υλικά. Βέβαια, όλες αυτές τις δεξιότητες τις ανέπτυξε σταδιακά, με μικρά βήματα και φυσικά με την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.

Τα αντικείμενα που φαίνονται στην εικόνα είναι αυτά που ο γιος μου χρησιμοποιούσε συστηματικά στην κουζίνα. Το εργαλείο πολλαπλών χρήσεων είναι ιδανικό, γιατί χάρη στα πολλά εξαρτήματα που διαθέτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρίφτης ή αποχυμωτής.
Ο μικρός πλάστης έχει το τέλειο βάρος για τα χεράκια ενός παιδιού και έτσι μπορεί με αυτόν να ανοίγει εύκολα τη ζύμη. 

Η κουζίνα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σπιτιού. Σε αυτό συγκεντρώνονται τα μέλη μιας οικογένειας. Εάν το παιδί σας δεν έχει εμπλακεί ακόμη με κάποιο τρόπο στην προετοιμασία ενός φαγητού, μπορείτε να το ωθήσετε να το κάνει ξεκινώντας με αργά βήματα. Παρατηρήστε το για να καταλάβετε τι το ενδιαφέρει. Ο χρόνος που θα περνάτε μαζί μέσα στην κουζίνα θα σας βοηθήσει να έρθετε ο ένας πιο κοντά στον άλλο. 


4. Κουζίνα σε παιδικές διαστάσεις

Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τον σεβασμό απέναντι στο παιδί. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το κατάλληλα προετοιμασμένο περιβάλλον, ένα μέρος που ανήκει στο ίδιο το παιδί. Ένα σημείο που να μπορεί να αποθηκεύσει τα πράγματά του, τακτοποιημένα και πάντα εύκαιρα.

 

Σε αυτή την εικόνα βλέπετε την πρώτη κουζίνα του γιου μου. Στο ντουλάπι βρίσκονται τα μικροσκοπικά πορσελάνινα ποτήρια απογαλακτισμού του, τα πρώτα πιάτα του και μερικά άλλα χαριτωμένα εργαλεία κουζίνας.
Στήσαμε αυτή την κουζίνα πολύ νωρίτερα από ό,τι μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει. Το μυαλό ενός μικρού παιδιού είναι σαν σφουγγάρι – απορροφά τα πάντα. Εκείνο που χρειάζεται είναι ένας φροντιστής που θα ακολουθήσει μια σταθερή συμπεριφορά, ώστε το παιδί να αρχίσει από μόνο του να τη μιμείται. Ο γιος μου μας κοίταζε να βγάζουμε τα πιάτα του, να τα αποθηκεύουμε στη θέση τους, να πλένουμε ό,τι βρόμικο υπήρχε στον μικροσκοπικό νεροχύτη του. Κι έτσι δεν άργησε να τα κάνει όλα αυτά από μόνος του.
Η κουζίνα του λοιπόν δεν ήταν ποτέ παιχνίδι. Ο γιος μου ψιλόκοβε, στράγγιζε και ξεφλούδιζε πραγματικές τροφές. Μερικοί μπορεί να αισθάνονται ανησυχία όταν σκέφτονται μικρά παιδιά να χρησιμοποιούν μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά εργαλεία. Ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείχνετε εμπιστοσύνη στα παιδιά σας από μικρή ηλικία. Πρέπει να τους μάθετε διάφορα πράγματα για την ασφάλεια, τη συγκέντρωση, τη σωστή χρήση. Αυτά όμως δεν μπορεί να τα μάθει το παιδί σας όταν από τη μια του ζητάτε να είναι προσεκτικό και από την άλλη του δίνετε ένα μαχαίρι. Είναι απαραίτητο να του δείξετε τον τρόπο με τον οποίο θα κάνει διάφορα πράγματα, αλλά και να είστε σε διαρκή διάλογο με το παιδί.
Για παράδειγμα, είχα τα μάτια μου και την προσοχή μου στραμμένα πάνω του κάθε φορά που ο γιος μου χρησιμοποιούσε θερμότητα ή ένα κοφτερό μαχαίρι. Είχα την απόλυτη ευθύνη για την ασφάλειά του αλλά και την ελευθερία κινήσεων του παιδιού μου.
Αυτή εξάλλου είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά βήματα. Ξεκινήστε από τα μικρά, με μία εργασία τη φορά. 
Το «κλειδί» είναι να δείξετε στα παιδιά σας πώς να πλένουν πιάτα, να κόβουν φρούτα, να καθαρίζουν λαχανικά. Είναι ευχάριστη απασχόληση για τα παιδιά και σε καμία περίπτωση αγγαρεία.
Διατηρήστε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εργασίας στην κουζίνα. Εάν θέλετε το παιδί σας να κάνει δουλειές στην κουζίνα, τότε αυτή θα πρέπει να είναι πραγματική.

Στην αγορά υπάρχουν πολλές παιδικές κουζίνες που έχουν έντονα χρώματα, με φωτάκια που αναβοσβήνουν ή διάφορους ήχους. Και εκτός από αυτά υπάρχουν και παιχνίδια που αναπαριστούν τροφές ή σκεύη. Ωστόσο δεν χρησιμοποιείται ούτε νερό ούτε θερμότητα. Όλα αυτά λοιπόν μπορεί να μπερδέψουν το παιδί.
 

5. Μαγειρική: Από πού να ξεκινήσετε

Μαγειρεύετε στο σπίτι; Είναι μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες, όμως αρχικά δίσταζα να δώσω στον γιο μου την ευκαιρία να τη δοκιμάσει. Τι ήταν εκείνο που με εμπόδιζε; Δεν γνωρίζω. Μάλλον το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή ήταν σύνθετη ή το χάος που θα επικρατούσε έπειτα στην κουζίνα.

Τελικά αποφάσισα να το επιχειρήσω με κάτι πολύ απλό.

Στο τραπέζι απογαλακτισμού του τοποθέτησα κάποια υλικά σε ξεχωριστά σκεύη και σε ένα άλλο ανέμειξα κάποια από τα ξηρά συστατικά. Ο γιος μου ξεκίνησε ανακατεύοντας τη βρόμη. Έπειτα τον ρώτησα αν ήθελε να ρίξει μέσα το υγρό στοιχείο και είπε «ναι». Ανακάτεψε για λίγο ακόμα και μάλιστα δοκίμασε από το μείγμα, αλλά δεν του άρεσε. Έπειτα είπε «τέλος», σηκώθηκε, έβγαλε την ποδιά του και κάθισε να φάει το μεσημεριανό του ενώ εγώ καθάριζα το τραπέζι.

Τι συμπέρασμα έβγαλα από όλα αυτά; Ότι τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Ήταν καλό που είχα έτοιμο το μεσημεριανό για να συνεχίσει με το φαγητό του και να μπορέσω και εγώ να καθαρίσω. Ήταν επίσης καλό που η συνταγή δεν ήταν πολύπλοκη: τα υλικά ήταν απλά και δεν χρειαζόταν ακριβής μέτρηση. Εκτός από τα παραπάνω, είδα το παιδί μου να επικεντρώνεται στη διαδικασία και να την απολαμβάνει. Επαναλάμβανε την ονομασία κάθε υλικού που προσθέταμε και κατάλαβε ότι έφτιαξε κάτι για όλη την οικογένεια. Επομένως συνέβαλε στην οικογενειακή ζωή, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία βάσει της μεθόδου Μοντεσσόρι. Το σπουδαιότερο όλων όμως ήταν ότι μπόρεσα να μοιραστώ μαζί του κάτι που αγαπώ τόσο πολύ.

 

«Η χαρά και η αίσθηση επιτεύγματος κάθε παιδιού που είναι αυτόνομο,
που μπορεί να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του, να φορέσει τα ρούχα του
ή να τα βγάλει μόνο του αντικατοπτρίζουν την εικόνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η οποία πηγάζει από την αίσθηση της ανεξαρτησίας».

Μαρία Μοντεσσόρι
 

Σχετικά βιβλία

Μοντεσσόρι - 60 παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρά παιδιά
Beth Wood
Σοφία Γρηγορίου
Βοηθήστε τα µικρά παιδιά να αναπτυχθούν σωστά µε προσεκτικά επιλεγµένες µοντεσσοριανές δραστηριότητες. Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου είναι καθοριστικά για την κοινωνικο-συναισθηµατική και νευρολογική του εξέλιξη. Ενθαρρύνετε τη µάθηση...
Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί (1-3 ετών)
Simone Davies
Ελένη Στεργιοπούλου
Hiyoko Imai
Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα μικρά παιδιά. Χρησιμοποιώντας τις αρχές και τα εργαλεία της μεθόδου Μοντεσσόρι, η Simone Davies μας δείχνει πώς να μετατρέψουμε τη ζωή μας με παιδιά 1-3 ετών σε μια χαρούμενη και ...
Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό (0-12 μηνών)
Junnifa Uzodike, Simone Davies
Sanny van Loon
ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΜΩΡΑ Αξιοποιώντας τις αρχές και τα εργαλεία της μεθόδου Μοντεσσόρι, οι καταξιωμένες παιδαγωγοί Simone Davies και Junnifa Uzodike μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τις ανάγκες του μωρού, να το βοηθήσουμε στην...
Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό (0-12 μηνών) (ebook/pdf)
Junnifa Uzodike, Simone Davies
Sanny van Loon
ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΜΩΡΑ Αξιοποιώντας τις αρχές και τα εργαλεία της μεθόδου Μοντεσσόρι, οι καταξιωμένες παιδαγωγοί Simone Davies και Junnifa Uzodike μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τις ανάγκες του μωρού, να το βοηθήσουμε στην...
Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί (1-3 ετών) (ebook/pdf)
Simone Davies
Ελένη Στεργιοπούλου
Hiyoko Imai
Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα μικρά παιδιά. Χρησιμοποιώντας τις αρχές και τα εργαλεία της μεθόδου Μοντεσσόρι, η Simone Davies μας δείχνει πώς να μετατρέψουμε τη ζωή μας με παιδιά 1-3 ετών σε μια χαρούμενη και ...