×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής

Το εργαστήρι είναι διαδικτυακό και οι συναντήσεις διεξάγονται μέσω της πλατφόρμας Zoom.

  • Υπεύθυνη – Διδασκαλία: Τατιάνα Αβέρωφ, συγγραφέας
  • Διάρκεια: 25 ώρες / 10 συναντήσεις
  • Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη, 17:30-20:00
  • Κόστος: 260 € - Για φοιτητές και ανέργους: 235 €
  • Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το μυθιστόρημα Το μοναστήρι της Πάρμας του Σταντάλ.


Το εργαστήρι είναι ανοικτό σε όλους όσοι αγαπούν το γράψιμο και θέλουν να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους ή να εμβαθύνουν σε βασικές όψεις της αφηγηματικής τέχνης.

Θέματα και μοτίβα που θα μας απασχολήσουν: Εισαγωγή στο μυθιστόρημα. Ρεαλισμός, μοντερνισμός, μεταμοντερνισμός. Μικρή και μεγάλη φόρμα. Το προσωπικό στίγμα του συγγραφέα. Ταλέντο ή εξάσκηση. Προγραμματισμός και αυθορμητισμός. Βαθύτερα μοτίβα-εμμονές. Η πρώτη ιδέα: Σύλληψη και σχεδιασμός. Έρευνα και πηγές. Βίωμα και φαντασία. Πώς «ζωντανεύεις» έναν μικρόκοσμο. Πιστότητα, πειστικότητα και «αλήθεια». Δομή. Αρχή-μέση-τέλος. Ανάπτυξη πλοκής. Μοτίβα σύγκρουσης. Εξέλιξη, κατεύθυνση, κορύφωση πλοκής. Οπτική γωνία. Ποιος είναι ο αφηγητής. Τριτοπρόσωπη και πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Απόσταση αφήγησης. Εσωτερική-εξωτερική εστίαση. Ανάπτυξη χαρακτήρων. Διάλογος. Μονόλογος. Μυθιστορηματικός χρόνος, περάσματα και αναδρομές στο παρελθόν. Εναλλαγή έντασης και ρυθμού. Αφήγηση ή δραματοποίηση. Επεισόδια, σκηνές. Ατμόσφαιρα. Περιγραφή. Εικόνες και λεπτομέρεια. Χρήση γλώσσας. Οικονομία. Ισορροπία και σύνθεση. Διορθώσεις και ξανά διορθώσεις. Πρώτη και δεύτερη γραφή. Το τελειωμένο έργο και αναζήτηση εκδότη.

Τρόπος λειτουργίας του εργαστηρίου:  Στις συναντήσεις μας θα μιλήσουμε για τεχνικές και τρόπους γραφής, εστιάζοντας κάθε φορά σε συγκεκριμένες όψεις της συγγραφικής διαδικασίας. Θα δίνονται επίσης ερεθίσματα για τη συγγραφή σύντομων κειμένων, τα οποία θα διαβάζουμε και θα συζητάμε όλοι μαζί. Με άλλα λόγια, οι θεωρητικές παρουσιάσεις, η προσωπική εμπειρία της γραφής και το προσεκτικό διάβασμα κειμένων άλλων αποτελούν το τρίπτυχο για να διερευνήσει ο καθένας τα ενδιαφέροντά του και τις δυνάμεις του ως συγγραφέα σ’ ένα περιβάλλον όπου όλοι είμαστε εξ ορισμού συνοδοιπόροι στην «περιπέτεια της γραφής».

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος και δείγματος γραφής (σύντομο απόσπασμα πεζού κειμένου έκτασης έως τριών σελίδων) στο e-mail polychoros@metaixmio.gr

Επιπλέον προσφορές για τους συμμετέχοντες καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο εγγραφής σας θα βρείτε ΕΔΩ.

Η Τατιάνα Αβέρωφ γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας έξι μυθιστορημάτων: Το Ξέφωτο, 2000, Αύγουστος, 2002, Ανοιχτή Γραμμή, 2005, Θράσος, 2009,  Δέκα ζωές σε μία, 2014 και Έγκλημα στον Παράδεισο, 2017. Έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνική μετάφραση και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικές εκδόσεις και αφιερώματα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Στο διάστημα 2007-2011 δίδαξε μυθιστόρημα στα εργαστήρια δημιουργικής γραφής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου - δραστηριότητα που βρήκε ιδιαίτερα παθιαστική. Από το 2011 έως σήμερα συνεχίζει την ενασχόλησή της με τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, καθώς και με άλλους φορείς και ιδιωτικά.
Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων 2001 για το μυθιστόρημα Το Ξέφωτο. Ήταν υποψήφια για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω (short list, 2001, για το μυθιστόρημα Το Ξέφωτο), και για το Βραβείο Μυθιστορήματος του ίδιου περιοδικού δύο χρόνια αργότερα (short list, 2003, για το μυθιστόρημα Αύγουστος). Το μυθιστόρημά της Θράσος ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βιβλίο Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου 2010 (αν και πρόκειται για βιβλίο λογοτεχνίας που απευθύνεται καταρχήν σε ενηλίκους), ενώ το τελευταίο της μυθιστόρημα Έγκλημα στον Παράδεισο προτάθηκε για το Athens Prize for Literature 2018 του λογοτεχνικού περιοδικού Δέκατα.
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών & Συγγραφέων Ηπείρου.