×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
«ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ» ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ
15/11/2019
«ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ» ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Αναζητήστε σε όλα τα βιβλιοπωλεία το νέο παιδικό της βιβλίο και πάρτε μέρος στον διαγωνισμό μας ψηφίζοντας το αγαπημένο σας βιβλίο από την εργογραφία της.
Η πολυαγαπημένη και αειθαλής Άλκη Ζέη, δώδεκα χρόνια μετά τον Ψεύτη παππού, επανέρχεται με φρέσκια και ακμαία ματιά, με ένα νέο βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και έχει τίτλο Ένα παιδί από το πουθενά. Η Άλκη Ζέη γράφει με τη φωνή ενός παιδιού και αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα. Μπορεί η λύση που αναζητά ο μικρός της ήρωας να κρύβεται στα απλούστερα πράγματα; Μπορεί ο κόσμος να εξημερωθεί;
 
Ας γνωρίσουμε τον ήρωά της, τον δεκάχρονο Ίκαρο, έτσι όπως μας συστήνεται ο ίδιος:
Με λένε Ίκαρο Λαμπρίδη και μένω στο Παγκράτι στην οδό Δικαιάρχου με την οικογένειά μου. Η οικογένειά μου είναι η θεία μου, η Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια, το Αγόρι κι εγώ. Είμαι δέκα χρονών. Την ιστορία της οικογένειάς μου τη μαθαίνω κάθε Πέμπτη, όταν έρχονται οι φίλες της Ελένης-Ιοκάστης να παίξουν μπιρίμπα. Κάθονται στο καθιστικό γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και παίζουν μιλώντας ασταμάτητα. Ακούω τη θεία μου να λέει στις φίλες της: «Από πού βρέθηκαν αυτά τα ξανθά μαλλιά; Κανείς στο σόι μας δεν είχε. Θαρρείς και αυτό το παιδί ήρθε από το πουθενά». Ώρες ώρες το πιστεύω κι εγώ πως ήρθα από το πουθενά.
 
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών, αλλά και σε όλους όσοι μεγάλωσαν με τα βιβλία της Άλκης Ζέη ή θέλουν να το διαβάσουν με τα παιδιά τους. Μετά το βιβλίο Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της το Ένα παιδί από το πουθενά είναι ακόμα ένα βιβλίο χωρίς κανένα αυτοβιογραφικό στοιχείο της συγγραφέα, αλλά επινοημένο εξολοκλήρου από την ίδια, μια καθ’ όλα φανταστική ιστορία για τα παιδιά και όσα τα απασχολούν σήμερα, όπως τα αφουγκράζεται η ίδια με τον μοναδικό, ξεχωριστό τρόπο της.
Μπορείτε να πάρετε μια γεύση διαβάζοντας ένα απόσπασμα ΕΔΩ.
Η συγγραφή του ήταν επεισοδιακή, αφού οι 80 περίπου σελίδες που είχε γράψει χάθηκαν ξαφνικά από τον υπολογιστή της. Διαβάστε ΕΔΩ την περιπέτεια της συγγραφής του βιβλίου έτσι όπως την αφηγείται η ίδια στην επιμελήτριά της Ελένη Μπούρα.
 
 
 
Η βιβλιοθήκη της Άλκης Ζέη
«Αν διάλεξα να γράψω για παιδιά είναι γιατί θέλησα να αποτυπώσω όσα σηµαντικά έζησε η γενιά µου, που φοβάµαι µην ξεχαστούν όταν θα έχουµε φύγει εµείς».

Αν τώρα ξεκινήσατε να εξερευνάτε το σύμπαν της Άλκης Ζέη ή θέλετε να συμπληρώσετε τη συλλογή σας και με τα υπόλοιπα βιβλία της και να βυθιστείτε στον μαγικό κόσμο της, αναζητήστε τη συλλεκτική κασετίνα που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Η κασετίνα περιλαμβάνει έξι από τα πιο δημοφιλή βιβλία της αγαπημένης μας συγγραφέα. Δείτε παρακάτω τους τίτλους και πώς μας τους συστήνει η ίδια.

 

 

Το καπλάνι της βιτρίνας είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό και περιγράφει τα παιδικά µου χρόνια στη Σάμο.

Έγραψα τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου για να μάθουν τα παιδιά για την Κατοχή και την Αντίσταση.

Ο θείος Πλάτων είναι η ιστορία µε το πάνινο γαϊδουράκι, δώρο του θείου Πλάτωνα στα παιδιά µου, όταν ζούσαμε στη Ρωσία.

Στο βιβλίο Κοντά στις ράγιες η ηρωίδα µου η Σάσα είμαι εγώ, σε µια άλλη εποχή όμως από αυτή που περιγράφεται στο βιβλίο.

Δυο ξεχωριστοί κόσμοι, παιδιά και μεγάλοι, που ζουν και αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα γεγονότα, μικρά και μεγάλα· χωράνε όλοι κάτω από µια Μωβ ομπρέλα.

Στον Ψεύτη παππού δεν γράφω για γεγονότα της Ιστορίας, αλλά µια σύγχρονη ιστορία. Ο παππούς όμως είναι ο ίδιος Ιστορία.

 
Επίσης κυκλοφορούν τα βιβλία της:

Για παιδιά

Γατοκουβέντες

Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων

Μια Κυριακή του Απρίλη

Μια μικρή ιστορία για έναν μεγάλο γάτο, δυο μικρά παιδιά, μια παχουλή γιαγιά και έναν μεγάλο καύσωνα. Το ταξίδι της Αλίκης στη Χώρα των Μαρμάρων φέρνει τους νεαρούς αναγνώστες σε επαφή με την ιστορία και το όραμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.
 
Η φαντασία, τα όνειρά μας και τα πράγματα που μας αρέσουν περισσότερο μπορούν να κάνουν όλες τις Κυριακές του Απρίλη να είναι χαρούμενες.

Τα παπούτσια του Αννίβα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

Θέατρο για παιδιά

Ο Μάνος που τρελαίνεται για μπάλα ονειρεύεται να τον πάρουν στη δυνατή ομάδα, μα πρέπει να φοράει παπούτσια ΑΝΤΙΝΤΑΣ και δεν έχει. Θα του αγοράσουν η μαμά και ο μπαμπάς; Μα πώς γκρεμίστηκαν όλα για την Κωνσταντίνα; Μια στα ουράνια και μια στον γκρεμό, στο δικό της σύμπαν όπου κυριαρχεί το ψέμα, παγιδευμένη στις αράχνες της παλεύει με χέρια και με πόδια να ξεμπλεχτεί και να μην μπορεί. Ή μήπως μπορεί;
 
Το βιβλίο περιλαμβάνει τα θεατρικά έργα: 1. Ο κεραμιδοτρέχαλος (ελεύθερη διασκευή από μυθιστόρημα της Άστριντ Λίντκρεν), 2. Ματίας ο πρώτος (ελεύθερη διασκευή από το μυθιστόρημα του πολωνού συγγραφέα Γιάννους Κόρτσακ).

Για μεγάλους και εφήβους
 
 
Γράψτε μας ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο έργο της Άλκης Ζέη και γιατί. Στείλτε μας μια φράση που αγαπάτε και ξεχωρίζετε από αυτό, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα ΕΔΩ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019. Δέκα από εσάς θα κερδίσουν το βιβλίο που θα επιλέξουν. Ανυπομονούμε να διαβάσουμε τις εντυπώσεις σας από το καινούργιο βιβλίο, τις οποίες μπορείτε να μοιραστείτε με όλους τους αναγνώστες γράφοντας το σχόλιό σας στη σελίδα του βιβλίου.
Το Megaron Plus τιμά την Άλκη Ζέη που θεωρείται πρύτανης της παιδικής λογοτεχνίας με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο της, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, στις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μικροί και μεγάλοι θα είμαστε εκεί για να ακούσουμε τους φίλους της διανοοούμενους, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων να μιλούν για το φαινόμενο Άλκη Ζέη: τη συγγραφέα και τον άνθρωπο. Σημειώστε από τώρα την ημερομηνία στο ημερολόγιό σας. Δείτε ΕΔΩ λεπτομέρειες για την εκδήλωση.

 

Ήξερες ότι:

  • Το έργο της Άλκης Ζέη, εκτός από τον αντίκτυπό του στην Ελλάδα, έχει τεράστια απήχηση και εκτός συνόρων. Τα βιβλία της έχουν κατ’ επανάληψη βραβευτεί στο εξωτερικό, ενδεικτικά: Mildred Batchelder στην Αμερική για Το Καπλάνι της Βιτρίνας, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Κοντά στις ράγιες· Acerbi στην Ιταλία για το Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα· Βραβείο βιβλιοφάγων στη Γαλλία για το Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της. Πάνω απ’ όλα Το καπλάνι της βιτρίνας, που από το 1963 όταν πρωτοκυκλοφόρησε και με τις συνεχείς του επανεκδόσεις, αποτέλεσε σταθμό για την νεότερη ελληνική λογοτεχνία για παιδιά, έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα καλύτερα βιβλία για παιδιά στον κόσμο, περιλαμβάνεται σε διεθνείς καταλόγους προτεινόμενων βιβλίων για ανάγνωση και μελέτη στο σχολείο.
  • Τα τρία βιβλία της Άλκης Ζέη Το καπλάνι της βιτρίνας, Η μωβ ομπρέλα και Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου μπορούν να θεωρηθούν μια άτυπη τριλογία, γιατί αναβιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών, από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά ως την Απελευθέρωση, και αναδεικνύουν τη στάση τους απέναντι στις καταστάσεις που βιώνουν.
  • Το 2010 η Άλκη Ζέη τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 τιμήθηκε από τη Γαλλία με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.
  • Το 2017 προβλήθηκε στις αίθουσες το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της με τίτλο Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης σε σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Μαντά.

«Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου λοιπόν έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία… Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει».
Α.Ζ.


Σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, η Άλκη Ζέη μπορεί να γράφει κυρίως για παιδιά, όμως απευθύνεται και στους ενήλικες. Μέσα στα έργα της, η συγγραφέας μετατρέπει προσωπικά της βιώματα σε μυθιστορηματικές καταστάσεις, κρατώντας πάντα την απαραίτητη απόσταση από το αυτοβιογραφικό στοιχείο αλλά επιτρέποντας στους ήρωές της να βλέπουν τα πράγματα με τη δική της θεώρηση.  Ανήκοντας σε μια γενιά της οποίας οι ατομικές φιλοδοξίες υποχώρησαν μπροστά στα συλλογικά οράματα και στα συνταρακτικά γεγονότα που αναγκαστικά ισοπέδωναν την προσωπική ζωή, κι έχοντας συμβαδίσει με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, των ανατροπών, των διωγμών, της αγωνίας για το αύριο, της συμμετοχής στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία, αισθανόταν ανέκαθεν το χρέος να καταγράψει σημαντικές ιστορικές στιγμές για χάρη των νεότερων γενιών· χωρίς ίχνος διδακτισμού αλλά με τη διάθεση να προκαλέσει προβληματισμό πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων θεμάτων που αποτυπώνει στα έργα της με εξαιρετική λογοτεχνικότητα, καλοδουλεμένη πλοκή και διάσπαρτο χιούμορ.
Η Άλκη Ζέη θεωρείται η πιο σημαντική ελληνίδα συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται επίσης για ανάγνωση και για μελέτη στα σχολεία του εξωτερικού. Τα σημερινά παιδιά έχουν πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν κείμενά της και μέσα στα σχολικά τους βιβλία, όπου είναι ανθολογημένα έργα της.

Δείτε ΕΔΩ την ομιλία της στο
TEDxAthens τον Μάρτιο του 2016, όπου μας εξομολογείται το περιπετειώδες ταξίδι της ζωής της και πώς οι δικές της εμπειρίες επηρέασαν και διαμόρφωσαν το έργο της.

Έγραψαν για την Άλκη Ζέη
 

«Η Άλκη Ζέη πρέπει, νομίζω, να χαιρετισθεί σαν συγγραφικό φαινόμενο».
Έλλη Αλεξίου
 

«Χωρίς να χρησιμοποιεί ποτέ λεκτικά και φιλολογικά πυροτεχνήματα, η συγγραφέας συναρπάζει το κοινό της με την απαράμιλλη δύναμη της παρατήρησής της, με τον διακριτικό αλλά υποβλητικό της στοχασμό, με το αβίαστο χιούμορ. Τα βιβλία της είναι από τα πιο μεστά κείμενα που φτάνουν στα χέρια των παιδιών αλλά και των μεγάλων».
Ζωή Βαλάση
 

«Η Άλκη Ζέη έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανανέωση του παιδικού βιβλίου τόσο με την αισθητική όσο και με την κοινωνική και παιδαγωγική αξία των έργων της».
Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
 

«Η Ζέη αποδεικνύει πως γνωρίζει τους τρόπους να κρατά τους αναγνώστες της δεμένους στην αφηγηματική τεχνική της… είναι ένας αληθινός ταλαντούχος εργάτης της τέχνης του λόγου και τα βιβλία της δικαίως όχι μόνο αγαπιούνται από τα παιδιά και τους μεγάλους, αλλά έχουν ήδη καταγραφεί στα σημαντικά έργα της νεοελληνικής γραμματείας».
Μάνος Κοντολέων
 

«Η Άλκη κατορθώνει με τη γραπτή της κατάθεση αλλά και τη συνολική διαχρονικώς στάση και κοινωνική τοποθέτησή της να στέκεται αλώβητη από τις συγκυριακές κατρακύλες και τα ζαβολιάρικα σκέρτσα των εποχών της κακοήθειας, του πνευματικού ρατσισμού και της μιζέριας. Σαν να μην την πιάνει τίποτα».
Θωμάς Κοροβίνης
 

«Η Άλκη Ζέη δεν ξεχνάει ποτέ το παιδί. Δεν ξεχνάει ποτέ να είναι η ίδια παιδί. Τόσο μάλιστα που πολλές είναι οι στιγμές που μας προκαλείται η έκπληξη για το πώς πιάνει την όραση του παιδιού. Γιατί υπάρχει στη συγγραφέα η ταύτιση με την ψυχολογία του παιδιού και όχι ο μιμητισμός της παιδικής συμπεριφοράς... Η λογοτεχνία για το παιδί στην Άλκη Ζέη έχει βρει τον συγγραφέα της».
Γιάννης Νεγρεπόντης
 

«Στο έργο της Άλκης Ζέη, το ύφος της γραφής ταιριάζει απόλυτα με το ήθος του προσώπου. Εξαιρετικά καλλιεργημένο γούστο που απεχθάνεται τον στόμφο και την επιμελημένη πόζα. Εκφραστική λιτότητα και νοηματική διαύγεια που πηγάζει από μια καλά αφομοιωμένη γνώση. Σωστή κρίση που πατάει ποιο πολύ στη διαίσθηση και στην παρατήρηση και λιγότερο στη λογική των αναλύσεων. Βίωμα της ιστορίας που βαθαίνει την προοπτική της. Απροσποίητη κουβέντα που μεταγγίζεται στη ζωντάνια των διαλόγων της. Χαρά της ζωής που συνδυάζεται με τη χαρά της γραφής και φτάνει αβίαστα στον αναγνώστη. Σπάνια αίσθηση του χιούμορ».
Χριστίνα Ντουνιά

Σχετικά βιβλία

Διαθέσιμο
EBOOK
10%
ΒΙΒΛΙΟ
13,30€
11,97€
Ένα παιδί από το πουθενά
Άλκη Ζέη
Στη Χρυσή Λίστα 2020 του βραβευμένου εκπαιδευτικού portal Elniplex Στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού βιβλίου 2020 Στη βραχεία λίστα για το βραβείο εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυ...
Διαθέσιμο
AUDIO
EBOOK
10%
ΒΙΒΛΙΟ
15,50€
13,95€
Το καπλάνι της βιτρίνας
Άλκη Ζέη
ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; είναι η συνθηματική ερώτηση που ανταλλάσσουν μεταξύ τους η Μέλια και η Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν. Δυο μικρές αδερφές που ζουν σ’ ένα νησί του Αιγαίου το 1936 ακούνε τον παππού τους να τους μιλάει ώρες ατέλειωτες για τους «αρχαίους»...
Διαθέσιμο
AUDIO
EBOOK
10%
ΒΙΒΛΙΟ
16,60€
14,94€
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
Άλκη Ζέη
27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος που πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να του λέει: «Σήκω…, έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;» Όταν ο πόλεμος έφτασε...
Διαθέσιμο
EBOOK
10%
ΒΙΒΛΙΟ
12,20€
10,98€
Ο θείος Πλάτων
Άλκη Ζέη
Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει! Και μάλιστα μιλάει. Μόνο όμως με τον Γιάννη και την Ειρήνη ή αλλιώς τον Βάνια και την Ίρα, δυο αδέρφια που ζουν με τους γονείς τους εξόριστοι στη Μόσχα. Ένα πάνινο γαϊδουράκι, δώρο του θείου Πλάτωνα από την Ελλάδα, με ...