×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ
24/01/2020
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ
Με αφορμή το νέο βιβλίο της συγγραφέα «Ένα παιδί από το πουθενά»
 
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
 
Το νέο παιδικό βιβλίο της πολυαγαπημένης Άλκης Ζέη με τίτλο Ένα παιδί από το πουθενά είναι σίγουρα μεγάλο εκδοτικό γεγονός. Σε πρώτο πρόσωπο με τη φωνή ενός δεκάχρονου παιδιού αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα. Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με αφορμή το βιβλίο αλλά και το συνολικό έργο της ιέρειας της παιδικής μας λογοτεχνίας έχουν σχεδιάσει πολλές δράσεις φιλαναγνωσίας, αλλά και ένα καινούριο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα φέρει πιο κοντά τους μαθητές σας με τη ζωή της και το σύμπαν των ηρώων της. Οι πρωτοβουλίες αυτές επιδιώκουν την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου και την επαφή με τη σπουδαιότερη εν ζωή Ελληνίδα συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, καθώς και την προώθηση της φιλαναγνωσίας και την αγάπη για το καλό βιβλίο.
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών, αλλά και σε όλους όσοι μεγάλωσαν με τα βιβλία της Άλκης Ζέη ή θέλουν να το διαβάσουν με τα παιδιά τους. Μετά το βιβλίο Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της το Ένα παιδί από το πουθενά είναι ακόμα ένα βιβλίο χωρίς κανένα αυτοβιογραφικό στοιχείο της συγγραφέα, αλλά επινοημένο εξολοκλήρου από την ίδια, μια καθ’ όλα φανταστική ιστορία για τα παιδιά και όσα τα απασχολούν σήμερα, όπως τα αφουγκράζεται η ίδια με τον μοναδικό, ξεχωριστό τρόπο της.
Μια δυνατή ιστορία με βασικούς θεματικούς άξονες το προσφυγικό, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τις συχνά προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, το bullying εντός του σχολικού χώρου αλλά και τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
 
Ας γνωρίσουμε τον ήρωά της, τον δεκάχρονο Ίκαρο, έτσι όπως μας συστήνεται ο ίδιος:
Με λένε Ίκαρο Λαμπρίδη και μένω στο Παγκράτι στην οδό Δικαιάρχου με την οικογένειά μου. Η οικογένειά μου είναι η θεία μου, η Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια, το Αγόρι κι εγώ. Είμαι δέκα χρονών. Την ιστορία της οικογένειάς μου τη μαθαίνω κάθε Πέμπτη, όταν έρχονται οι φίλες της Ελένης-Ιοκάστης να παίξουν μπιρίμπα. Κάθονται στο καθιστικό γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και παίζουν μιλώντας ασταμάτητα. Ακούω τη θεία μου να λέει στις φίλες της: «Από πού βρέθηκαν αυτά τα ξανθά μαλλιά; Κανείς στο σόι μας δεν είχε. Θαρρείς και αυτό το παιδί ήρθε από το πουθενά». Ώρες ώρες το πιστεύω κι εγώ πως ήρθα από το πουθενά.
 
 
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
 
 
 
ΔΡΑΣΗ 1 – «ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ»: ΛΕΩ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
 
Εφόσον διδάσκετε στη Δ’, Ε’ ή ΣΤ’ Δημοτικού μπορείτε να επεξεργαστείτε με τους μαθητές σας το νέο βιβλίο της Άλκης Ζέη και να ετοιμάσετε μία από τις παρακάτω δραστηριότητες:
 
1. Γράψτε ένα μήνυμα/γράμμα/επιστολή προς τη συγγραφέα όπου θα αναφέρεστε στα συναισθήματα και στα ερωτηματικά που σας δημιούργησε η ανάγνωση του νέου της βιβλίου. Τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στο σχολικό περιβάλλον σάς είναι οικεία; Έχετε βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις;

2. Φανταστείτε ότι είστε μάρτυρας ενός επεισοδίου εκφοβισμού στην αυλή του σχολείου σας. Ένας συμμαθητής σας τρομοκρατεί ένα μικρότερο παιδί με «ξενική» καταγωγή. Πώς θα αντιδράσετε; Γράψτε τον μεταξύ σας διάλογο.
 
3. Υποθέστε ότι ένας καινούριος μαθητής πρόσφυγας πρόκειται να έρθει στην τάξη σας. Τι συμβουλές θα του δίνατε;
 
4. Γράψτε ένα γράμμα στον δήμαρχο της πόλης σας ή στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του σχολείου σας για να διαμαρτυρηθείτε ενάντια στην απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων γονιών που εμποδίζουν τη φοίτηση αλλοδαπών μαθητών στο σχολείο.
 
5. Φτιάξτε με την τάξη σας μια αφίσα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Σκεφτείτε το μήνυμα και την εικόνα/σκίτσο που θα χρησιμοποιήσετε.
 
6. Γράψτε δέκα τρόπους για το πώς μπορείτε να εμποδίσετε τον σχολικό εκφοβισμό και δημιουργήστε τον δικό σας δεκάλογο αντι-bullying. Δώστε έναν τίτλο, γράψτε τον δεκάλογο σε ένα μεγάλο χαρτόνι και κρεμάστε το σε έναν τοίχο του σχολείου σε εμφανή θέση.
 
ΔΡΑΣΗ 2 – ΓΙΟΡΤΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ
 
Η δράση αφορά αποκλειστικά και μόνο τα σχολεία που έχουν λάβει μέρος και στη ΔΡΑΣΗ 1.
Για να συμμετάσχετε θα πρέπει να ετοιμάσετε με τους μαθητές σας μέχρι δύο ερωτήσεις που θα θέλατε να απευθύνετε στην Άλκη Ζέη. Οι ερωτήσεις μπορούν να αφορούν τη ζωή και το έργο της, να προκύψουν έπειτα από την επεξεργασία κάποιου βιβλίου της ή από μια συνέντευξή της που πιθανώς έχετε διαβάσει στην τάξη. 
 
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ:
 
ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ 1
  • Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε ΕΔΩ έως τις 2/3/2020 και ανεβάστε το υλικό σας σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Στις 8/4/2020 θα πραγματοποιηθεί κλήρωση από την οποία θα προκύψουν 20 σχολεία που θα κερδίσουν ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του νέου βιβλίου της Άλκης Ζέη για τη βιβλιοθήκη τους.
  • Τα τυχερά σχολεία θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ www.metaixmio.gr και θα ειδοποιηθούν μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Η Άλκη Ζέη με χαρά θα μελετήσει τα έργα της τάξης σας και τα δέκα που θα ξεχωρίσει θα αναρτηθούν στον ιστότοπο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
 
ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΔΡΑΣΕΙΣ
  • Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε ΕΔΩ έως τις 2/3/2020. Ανεβάστε το υλικό σας και πληκτρολογήστε τις δύο ερωτήσεις προς τη συγγραφέα σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Στις 8/4/2020 θα πραγματοποιηθεί κλήρωση από την οποία θα προκύψουν 20 σχολεία που θα κερδίσουν ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του νέου βιβλίου της Άλκης Ζέη για τη βιβλιοθήκη τους.
  • Τα τυχερά σχολεία θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ www.metaixmio.gr και θα ειδοποιηθούν μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Η Άλκη Ζέη με χαρά θα μελετήσει τα έργα της τάξης σας και τα δέκα που θα ξεχωρίσει θα αναρτηθούν στον ιστότοπο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
  • Όλες οι ερωτήσεις θα σταλούν στην Άλκη Ζέη η οποία θα επιλέξει ορισμένες από αυτές και θα τις απαντήσει σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) στις 2 Απριλίου 2020 (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου) και ώρα 11:00-12:00.
Όσα σχολεία στείλουν ερωτήσεις μέσω της φόρμας συμμετοχής θα ενημερωθούν στο e-mail που θα δηλώσουν για τις λεπτομέρειες του live streaming, ώστε να το παρακολουθήσουν.
 
Προσοχή: Η συμμετοχή στις δράσεις είναι ομαδική. Δεν συμμετέχουν μεμονωμένοι μαθητές.
 
 
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ»
 
 
Μέσα από βιβλία και σημειώματα, αποστολές εξερεύνησης, καθημερινά και αναμνηστικά αντικείμενα, αρχειακό υλικό και ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια, αλλά και μέσω μιας e-πύλης από την οποία η Άλκη Ζέη θα απαντά στις ερωτήσεις των παιδιών, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τι σχέση έχουν οι περιπέτειες των ηρώων στα βιβλία της με τη ζωή της, με τα μαθήματα του σχολείου, αλλά και με την καθημερινότητα των μαθητών του 2020.
  • Για μαθητές Α’ & Β’ Δημοτικού: «Οικογενειακά ταξίδια με την Άλκη»
Τι είναι «οικογένεια», από ποιους μπορεί να αποτελείται και πώς νιώθουμε μέσα σε αυτή; Πόσο διαφορετικές είναι οι οικογένειες μεταξύ τους και μέσα στα χρόνια; Μπορεί μια Κυριακή που είναι βαρετή να γίνει συναρπαστική; Τι ρόλο μπορεί να παίζει για μια οικογένεια ένα αντικείμενο με καραμελένια καρδιά, μια πόλη ή ένα ζευγάρι παπούτσια;
Με σημεία εκκίνησης τα βιβλία Γατοκουβέντες, Μια Κυριακή του Απρίλη, Τα παπούτσια του Αννίβα, Ο θείος Πλάτων και Το καπλάνι της βιτρίνας, οι μαθητές θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις και, μέσα από το κοινό τους ταξίδι με τη συγγραφέα, θα δημιουργήσουν «δείγματα γραφής» για τις δικές τους οικογένειες.
  • Για μαθητές Γ’ & Δ’ Δημοτικού: «Ταξίδια… ένα σωρό ταξίδια με την Άλκη»
Όλα τα ταξίδια τα κάνουν άραγε οι άνθρωποι για διακοπές; Για ποιους λόγους μπορεί να φεύγει ένας άνθρωπος από το σπίτι του σε ξένο τόπο και πώς να νιώθει για αυτό; Πόσα σπίτια μπορεί να αλλάξει κάποιος στη ζωή του; Πώς να είναι η «ζωή» ενός μαρμάρινου κεφαλιού, μακριά από το μαρμάρινο σώμα του;
Με σημεία εκκίνησης τα βιβλία Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων, Ο θείος Πλάτων, Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο ψεύτης παππούς, καθώς και το νέο Ένα παιδί από το πουθενά, οι μαθητές θα ακολουθήσουν την πορεία της Άλκης Ζέη στον χάρτη και θα προσεγγίσουν τις έννοιες του ταξιδιού, της μετακίνησης, του αποχωρισμού και της «επιστροφής στις ρίζες» με όχημα αφηγήσεις, εικόνες, ήχους και μυρωδιές.
  • Για μαθητές Ε’ & ΣΤ΄ Δημοτικού: «Ταξίδια αντίστασης και αγώνα με την Άλκη»
Τι σημαίνει ένας πόλεμος για τον κόσμο, για μια κοινωνία και για ένα παιδί; Υπάρχουν άραγε μάχες που δίνονται χωρίς όπλα; Τι αγώνες έδωσαν οι παππούδες μας και γιατί αξίζει να αγωνιζόμαστε εμείς, στις μέρες μας;
Με σημεία εκκίνησης τα βιβλία Το καπλάνι της βιτρίνας, Η μωβ ομπρέλα, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Κοντά στις ράγιες, καθώς και το νέο Ένα παιδί από το πουθενά, οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν μια διαδρομή στην ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, θα επεξεργαστούν τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία δόθηκαν σημαντικοί κοινωνικοί και προσωπικοί αγώνες και θα δώσουν τα δικά τους «δείγματα γραφής» για τους αγώνες και τις μάχες που αξίζει να δίνει ένα παιδί το 2020.
 
Τον σχεδιασμό του προγράμματος έχει επιμεληθεί η μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός Καλλιόπη Κουτρουμπή.
 
Το πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ή στο σχολείο σας. Διαρκεί 90 λεπτά και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 25 παιδιά (ελάχιστος αριθμός 15).
 
Κόστος: 4 ευρώ + ΦΠΑ 24% το κάθε παιδί
 
*Με τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, θα λάβετε για τη βιβλιοθήκη της τάξης σας τιμής ένεκεν ένα βιβλίο της συγγραφέα.
 
Προκειμένου να γνωρίσετε το νέο μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά το έργο και τη ζωή της σπουδαιότερης εν ζωή Ελληνίδας συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων, σας καλούμε να δηλώσετε συμμετοχή για τη δωρεάν παρακολούθησή του. 
 
Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε ΕΔΩ έως τις 31/1/2020 και μπείτε σε κλήρωση για τη δωρεάν συμμετοχή της τάξης σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).
 
Για μαθητές Α’ ή Β’ Δημοτικού στις 10/2/2020, 10:00-12:30.
 
Για μαθητές Γ’ ή Δ’ Δημοτικού στις 17/2/2020, 10:00-12:30.
 
Για μαθητές Ε’ ή ΣΤ’ Δημοτικού στις 24/2/2020, 10:00-12:30.

Τρεις τάξεις θα προκύψουν ύστερα από κλήρωση για κάθε μία από τις παραπάνω ημερομηνίες και οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν τηλεφωνικά. Σε περίπτωση που κάποια τάξη δεν δύναται να παρακολουθήσει το πρόγραμμα τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα ενημερωθεί η επόμενη επιλαχούσα.  

Έγραψαν για το νέο βιβλίο Ένα παιδί από το πουθενά:
 
Η Ελλάδα του 2019 μέσα από τα καθάρια μάτια ενός 10χρονου αγοριού. […] O μικρούλης Ίκαρος Λαμπρίδης προσπαθεί μέσα από τον λαβύρινθο της οικογενειακής του ιστορίας και στο ψηφιδωτό της σύγχρονης Αθήνας να βρει τη θέση του στον κόσμο. Μαζί με τους αναγνώστες ανακαλύπτει άγνωστες λέξεις, όπως «άστεγος», «Πολυτεχνείο», «γητευτής», συλλογίζεται πάνω στη φιλία, στη δικαιοσύνη, στην καλοσύνη, στην αγάπη και παίρνει υπέροχα μαθήματα ζωής, άλλοτε με βήμα βαρύ από τη λύπη, την αγωνία και τον φόβο και άλλοτε χοροπηδώντας με χαρά από λέξη σε λέξη και από σελίδα σε σελίδα.
Μαρία Αθανασίου, κριτικός περ. Κ
 
Μέσω του Ίκαρου, του παιδιού από το πουθενά, [η Άλκη Ζέη] μας θυμίζει ότι οικογένεια δεν είναι απαραίτητα και αποκλειστικά οι άνθρωποι που συνδέονται με δεσμούς αίματος. Μας προκαλεί να βγούμε από το καβούκι στο οποίο τείνουμε να κλειστούμε, να ξεπεράσουμε φοβίες και στερεότυπα και να αντικρίσουμε τον κόσμο με άλλα μάτια. Κι αν αυτό δυσκολεύονται να το κάνουν οι μεγαλύτεροι, τουλάχιστον ας το προσπαθήσουν οι μικρότεροι, γιατί αυτοί είναι η αυριανή κοινωνία. Η Άλκη Ζέη δεν γίνεται ποτέ διδακτική, επιδιώκει όμως να παραδίδει με τον δικό της τρόπο αξίες και πρότυπα στη νέα γενιά.
Αγγελική Βουλουμάνου, www.diastixo.gr

Με τη χαρακτηριστική καθαρή γραφή της και ροή κινηματογραφική, η Άλκη Ζέη διαχειρίζεται ζητήματα όπως το μπούλινγκ, ο κομβικός ρόλος του καλού δασκάλου, το προσφυγικό […], η αλληλεγγύη, ενώ από τους βασικούς χαρακτήρες της ιστορίας της είναι ένας άστεγος. Καθώς οι σελίδες τρέχουν, η απολαυστική περιπέτεια γίνεται ανάσα ελπίδας, νηφάλια παρακαταθήκη σε μια κοινωνία που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της.
Ειρήνη Ορφανίδου, Huffington Post
 
***

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με το Τμήμα Προώθησης Παιδικού Βιβλίου (κα Δάφνη Βρέλλη) στο τηλέφωνο: 211 3003500 (εσωτ. 268), ή μέσω e-mail: paidiko@metaixmio.gr.