×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ

Δράσεις για το νέο βιβλίο της Άλκης Ζέη

Δράσεις για το νέο βιβλίο της Άλκης Ζέη
ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

Το νέο βιβλίο της Άλκης Ζέη μόλις κυκλοφόρησε και συνοδεύεται από όμορφες δράσεις που σας δίνουν τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων
 
H πολυαγαπημένη και αειθαλής Άλκη Ζέη, δώδεκα χρόνια μετά τον Ψεύτη παππού, επανέρχεται με φρέσκια και ακμαία ματιά, με ένα νέο, σύγχρονο βιβλίο με τίτλο Ένα παιδί από το πουθενά. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και έχει ως βασικούς θεματικούς άξονες το προσφυγικό, την ιστορία με επίκεντρο την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τις συχνά προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, το bullying εντός του σχολικού χώρου αλλά και τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένα δεκάχρονο αγόρι, ο Ίκαρος Λαμπρίδης. Ο πατέρας του ήταν αεροπόρος που σκοτώθηκε σε μια δοκιμαστική πτήση, ενώ η μητέρα του εξαφανίστηκε μετά το ατυχές αυτό συμβάν. Έτσι, ορφανός από πατέρα και σχεδόν ορφανός από μητέρα, μένει στο Παγκράτι με τη θεία του Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια, με την οποία δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις, και έναν παπαγάλο που εκείνη τον αποκαλεί «αγόρι μου». Ο Ίκαρος είναι ένα μοναχικό παιδί. Στο σχολείο δεν έχει πολλούς φίλους και συχνά υφίσταται bullying από τους συμμαθητές του. Βασική παρέα του είναι ένας άστεγος της γειτονιάς και ο γυμναστής του σχολείου. Τη νέα σχολική χρονιά ένα περιστατικό έρχεται να ταράξει τις ισορροπίες στο σχολείο του Ίκαρου. Γονείς συμμαθητών του διαμαρτύρονται με σκοπό να διώξουν τα προσφυγόπουλα που έρχονται στο σχολείο από τον καταυλισμό. Τότε αναλαμβάνει δράση η θεία του που στα νιάτα της συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το περιστατικό αυτό αποτελεί και την αφορμή για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις θείας και ανιψιού.
Η Άλκη Ζέη γράφει με τη φωνή ενός παιδιού και αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα.

Τώρα έχετε τη δυνατότητα να συνδυάσετε την ανάγνωση του νέου βιβλίου της Άλκης Ζέη με δύο δράσεις που προωθούν τη φιλαναγνωσία και σας φέρνουν σε έναν γόνιμο διάλογο και επαφή με την αγαπημένη σας συγγραφέα.
Προσοχή: Η συμμετοχή στις δράσεις είναι ομαδική. Δεν συμμετέχουν μεμονωμένοι μαθητές.
 
ΔΡΑΣΗ 1 – «ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ»: ΛΕΩ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Εφόσον διδάσκετε στη Δ’, Ε’ ή ΣΤ’ Δημοτικού μπορείτε να επεξεργαστείτε με τους μαθητές σας το νέο βιβλίο της Άλκης Ζέη και να ετοιμάσετε μία από τις παρακάτω δραστηριότητες:
1. Γράψτε ένα μήνυμα/γράμμα/επιστολή προς τη συγγραφέα όπου θα αναφέρεστε στα συναισθήματα και στα ερωτηματικά που σας δημιούργησε η ανάγνωση του νέου της βιβλίου. Τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στο σχολικό περιβάλλον σάς είναι οικεία; Έχετε βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις;
2. Φανταστείτε ότι είστε μάρτυρας ενός επεισοδίου εκφοβισμού στην αυλή του σχολείου σας. Ένας συμμαθητής σας τρομοκρατεί ένα μικρότερο παιδί με «ξενική» καταγωγή. Πώς θα αντιδράσετε; Γράψτε τον μεταξύ σας διάλογο.
3. Υποθέστε ότι ένας καινούριος μαθητής πρόσφυγας πρόκειται να έρθει στην τάξη σας. Τι συμβουλές θα του δίνατε;
4. Γράψτε ένα γράμμα στον δήμαρχο της πόλης σας ή στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του σχολείου σας για να διαμαρτυρηθείτε ενάντια στην απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων γονιών που εμποδίζουν τη φοίτηση αλλοδαπών μαθητών στο σχολείο.
5. Φτιάξτε με την τάξη σας μια αφίσα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Σκεφτείτε το μήνυμα και την εικόνα/σκίτσο που θα χρησιμοποιήσετε.
6. Γράψτε δέκα τρόπους για το πώς μπορείτε να εμποδίσετε τον σχολικό εκφοβισμό και δημιουργήστε τον δικό σας δεκάλογο αντι-bullying. Δώστε έναν τίτλο, γράψτε τον δεκάλογο σε ένα μεγάλο χαρτόνι και κρεμάστε το σε έναν τοίχο του σχολείου σε εμφανή θέση.
 
ΔΡΑΣΗ 2 – ΓΙΟΡΤΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ

Η δράση αφορά αποκλειστικά και μόνο τα σχολεία που έχουν λάβει μέρος και στη ΔΡΑΣΗ 1. Για να συμμετάσχετε θα πρέπει να ετοιμάσετε με τους μαθητές σας μέχρι δύο ερωτήσεις που θα θέλατε να απευθύνετε στην Άλκη Ζέη. Οι ερωτήσεις μπορούν να αφορούν τη ζωή και το έργο της, να προκύψουν έπειτα από την επεξεργασία κάποιου βιβλίου της ή από μια συνέντευξή της που πιθανώς έχετε διαβάσει στην τάξη.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ:

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ 1
  • Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε παρακάτω έως τις 2/3/2020 και ανεβάστε το υλικό σας σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Στις 8/4/2020 θα πραγματοποιηθεί κλήρωση από την οποία θα προκύψουν 20 σχολεία που θα κερδίσουν ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του νέου βιβλίου της Άλκης Ζέη για τη βιβλιοθήκη τους.
  • Τα τυχερά σχολεία θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ www.metaixmio.gr και θα ειδοποιηθούν μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Η Άλκη Ζέη θα μελετήσει τα έργα της τάξης σας και τα δέκα που θα ξεχωρίσει θα αναρτηθούν στον ιστότοπο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΔΡΑΣΕΙΣ
  • Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε παρακάτω έως τις 2/3/2020. Ανεβάστε το υλικό σας και πληκτρολογήστε τις δύο ερωτήσεις προς τη συγγραφέα σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Στις 8/4/2020 θα πραγματοποιηθεί κλήρωση από την οποία θα προκύψουν 20 σχολεία που θα κερδίσουν ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του νέου βιβλίου της Άλκης Ζέη για τη βιβλιοθήκη τους.
  • Τα τυχερά σχολεία θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ www.metaixmio.gr και θα ειδοποιηθούν μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Η Άλκη Ζέη θα μελετήσει τα έργα της τάξης σας και τα δέκα που θα ξεχωρίσει θα αναρτηθούν στον ιστότοπο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
  • Όλες οι ερωτήσεις θα σταλούν στην Άλκη Ζέη η οποία θα επιλέξει ορισμένες από αυτές και θα τις απαντήσει σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) στις 2 Απριλίου 2020 (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου) και ώρα 11:00-12:00.

Όσα σχολεία στείλουν ερωτήσεις μέσω της φόρμας συμμετοχής θα ενημερωθούν στο e-mail που θα δηλώσουν για τις λεπτομέρειες του live streaming, ώστε να το παρακολουθήσουν.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επικοινωνήστε με το Τμήμα Προώθησης Παιδικού Βιβλίου (κα Δάφνη Βρέλλη) στο τηλέφωνο 211 3003500 (εσωτ. 268) ή μέσω e-mail paidiko@metaixmio.gr