/s3.gy.digital%2Fmetaixmio%2Fuploads%2Fasset%2Fdata%2F25909%2F978-618-03-3539-2_3.jpg)
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Ψάχνετε τρόπο να μιλήσετε στους μαθητές σας για τον αυτισμό και κατ’ επέκταση για την αποδοχή, τη συμπερίληψη και τον αλληλοσεβασμό; Σας προτείνουμε να αναζητήσετε το νέο βιβλίο της Άδας Σταματάτου, δημιουργού της σελίδας στο Facebook «Η ζωή μου με τον Γιάννη», με τίτλο Τι έχει ο Γιάννης; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό, που έχει εικονογραφήσει η Αγγελική Ρελάκη. Στις σελίδες του παρουσιάζει τον τετράχρονο Γιάννη που είναι αυτιστικός. Η ιστορία του θα σας δώσει την ιδανική αφορμή για να συζητήσετε με τους μαθητές σας για τη διαφορετικότητα, τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες των ανθρώπων στο φάσμα του αυτισμού.
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τι έχει ο Γιάννης;
Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό
Άδα Σταματάτου
Εικονογράφηση: Αγγελική Ρελάκη
Ο Γιάννης είναι τεσσάρων χρονών και είναι αυτιστικός. Ο αυτισμός δεν είναι αρρώστια. Δεν κολλάει όπως η ιλαρά…
Γνωρίστε τον Γιάννη και δείτε πώς συμπεριφέρεται το πρωί όταν ξυπνάει, τι κάνει στο σχολείο, στον δρόμο, στο εστιατόριο, πώς εκδηλώνει τα συναισθήματά του, πώς συμπεριφέρεται όταν συναντά τον παππού και τη γιαγιά.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Το βιβλίο περιλαμβάνει πρόσθετο υλικό για γονείς και εκπαιδευτικούς που έχει επιμεληθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου, παιδοψυχίατρος, διευθυντής Ι.Π.Α.Π. «Η Θεοτόκος», σε συνεργασία με την Α. Κορογιαννάκη, αναπτυξιακή ψυχολόγο MSc, συστημική θεραπεύτρια οικογένειας, στο οποίο θα βρείτε πολλές πληροφορίες για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), καθώς και μια περιγραφή των δυνατοτήτων, ελλειμμάτων και συμπεριφορών των ατόμων με ΔΑΦ.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Διαβάστε το βιβλίο στην τάξη στο πλαίσιο της θεματικής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα και μυήστε τους μαθητές σας στις αξίες της αποδοχής, της συμπερίληψης και του αλληλοσεβασμού. Έτσι θα τους βοηθήσετε να ζήσουν σε μια κοινωνία που η διαφορετικότητα δεν είναι αδυναμία. Γιατί αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς στόχους της εκπαίδευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Η ΑΔΑ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ
Κάποιες διαφορές είναι ορατές, είναι εύκολο να τις διακρίνουμε, όπως το ύψος, το χρώμα των ματιών, το φύλο… Υπάρχουν όμως και διαφορές που είναι αόρατες με την πρώτη ματιά, όπως τα συναισθήματά μας, οι φοβίες μας (π.χ. η φοβία για τις αράχνες) ή οι ικανότητές μας, όπως το να τα καταφέρνουμε στο ποδόσφαιρο! […]
Ο εγκέφαλός μας είναι ο υπολογιστής του σώματός μας και ελέγχει τον τρόπο που μαθαίνουμε, αισθανόμαστε, αντιδρούμε και επικοινωνούμε. Στον αυτιστικό άνθρωπο ο εγκέφαλος επηρεάζει περισσότερο τις αισθήσεις και ελέγχει τον τρόπο που αντιδρά σε καταστάσεις και αλληλεπιδρά με τους γύρω του.
Χάρη στον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου του, το αυτιστικό άτομο αναπτύσσει δεξιότητες και συμπεριφορές που ένας νευροτυπικός άνθρωπος θεωρεί δύσκολες, όπως οι μαθηματικοί υπολογισμοί. Επίσης, δεξιότητες που πολλοί έχουν εύκολα κατακτήσει, όπως το να κάνεις φίλους, ο αυτιστικός άνθρωπος είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις αποκτήσει. Οι αισθήσεις στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο σχετικά με το περιβάλλον και τους άλλους ανθρώπους, αλλά στον αυτιστικό άνθρωπο αυτή η λειτουργία μπερδεύεται, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην αντίληψη του κόσμου με διαφορετικό τρόπο.
Αυτό είναι ο αυτισμός.
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τη Δευτέρα 3 Απριλίου η συγγραφέας και ακτιβίστρια για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα του αυτισμού Άδα Σταματάτου με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου Τι έχει ο Γιάννης; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, προσκαλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς σε μια συζήτηση για την κατανόηση των αυτιστικών ανθρώπων.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.