×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{ product.title }}
{{ product.custom_attributes.author }}
{{ product.price }} {{ product.discounted_price }}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΛΙΒΙΑ ΜΑΝΙΝΓΚ
25/02/2020
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΛΙΒΙΑ ΜΑΝΙΝΓΚ
Ένα μεγάλο έργο για έναν μεγάλο έρωτα κι έναν μεγάλο πόλεμο. Διαβάστε πώς μας συστήνει το σημαντικότερο λογοτεχνικό έργο της μεταπολεμικής βρετανικής σκηνής η μεταφράστριά του Κλαίρη Παπαμιχαήλ.

Ο Γκάι και η Χάριετ Πρινγκλ, μόλις επτά μέρες παντρεμένοι ύστερα από ένα ειδύλλιο τριών βδομάδων, εγκαθίστανται στο Βουκουρέστι το 1939, όπου ο Γκάι διδάσκει Αγγλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο. Οι διαφορές στον χαρακτήρα τους έρχονται αμέσως στο φως. Ο Γκάι είναι εκδηλωτικός και κοινωνικός, ένθερμος κομμουνιστής, με μια σχεδόν παιδική αφέλεια, γενναιόδωρος απέναντι σ’ όλους στους άλλους, ενώ η Χάριετ, που λαχταράει την αποκλειστική προσοχή του, είναι εσωστρεφής και κυνική, μια παρατηρήτρια της ζωής και της σχέσης τους, πάντα στις παρυφές της παρέας του, πάντα στη σκιά του. Συναναστρέφονται τους άλλους Άγγλους και ξένους που ζουν εκεί, μια πανδαισία μυθιστορηματικών χαρακτήρων, από τους οποίους ξεχωρίζει ο πρίγκιπας Γιάκιμοφ, ένας Λευκορώσος εμιγκρές, που συμπληρώνει το ελάχιστο εισόδημά του αρμέγοντας τους πάντες, πιστεύοντας πως οι πολιτικές διαμάχες δεν θα τον αγγίξουν. Στο τέλος, θα βρεθούν όλοι μαζί στην Αθήνα όταν θα κηρυχτεί κι εκεί ο πόλεμος και, με την κάθοδο των Γερμανών, θ’ αναγκαστούν να φύγουν για τη Μέση Ανατολή.
Όλα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής –η πτώση της Πολωνίας, η εισβολή της Γερμανίας στη Δανία, στη Νορβηγία και στις Κάτω Χώρες, η πτώση της Γαλλίας, η άνοδος του φασιστικού κινήματος στη Ρουμανία, οι διώξεις των Εβραίων– λειτουργούν σαν φόντο κι επηρεάζουν άμεσα την αγγλική παροικία, τη ρουμανική κοινωνία και τις μεταξύ τους σχέσεις. Η Ολίβια Μάνινγκ περιγράφει με ζωηρή αμεσότητα και λεπτομερείς πινελιές την καθημερινή ζωή στα Βαλκάνια στις απαρχές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, τους ανθρώπους, τους δρόμους, τα τοπία, τις μεταβαλλόμενες σχέσεις και πεποιθήσεις κι επίσης την αίσθηση πως τίποτε από τα παλιά δεν μένει ίδιο σε μια εποχή όπου κυριαρχούν η αβεβαιότητα, ο φόβος και η απόγνωση – τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στο μυθιστόρημα αυτό, αντλεί από την προσωπική της εμπειρία, όταν το 1939 βρέθηκε στο Βουκουρέστι μαζί με τον άντρα της, τον Ρέτζι Σμιθ, όπου εκείνος θα δίδασκε Αγγλική Φιλολογία – όπως ακριβώς και οι πρωταγωνιστές της. Με την προσχώρηση της Ρουμανίας στον Άξονα και την προέλαση των Γερμανών, έφυγαν για την Αθήνα και μετά για τη Μέση Ανατολή, όπου διαδραματίζεται η δεύτερη τριλογία της Μάνινγκ, η Τριλογία του Λεβάντε.
Η Βαλκανική Τριλογία ξεκινάει σ’ ένα τρένο και τελειώνει σ’ ένα καράβι. Είναι μια ιστορία διαδρομών. Η διαδρομή ενός νιόπαντρου ζευγαριού στα Βαλκάνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η διαδρομή του στα άγνωστα χωράφια του γάμου, η διαδρομή του γάμου τους με φόντο τα ιστορικά γεγονότα. Η διαδρομή μιας χώρας, της Ρουμανίας και του λαού της, μιας άλλης χώρας, της Ελλάδας και του λαού της, στη διάρκεια του πολέμου. Η διαδρομή, προσωπική κι επαγγελματική, των πολυάριθμων δευτερευόντων χαρακτήρων, καθώς δοκιμάζονται από τις καταστάσεις. Κι είναι όλες αυτές οι διαδρομές που οδηγούν στην αυτογνωσία με την ανατροπή όλων των γνωστών αξιών και την εμφάνιση ενός καινούργιου κόσμου.
Σ’ αυτό το επικό μυθιστόρημα, τη συναρπαστική ιστορία ενός γάμου κι ενός πολέμου, η Μάνινγκ, με ζηλευτή οξύνοια, αφήνει τον αναγνώστη να κρίνει τους ήρωες ανάλογα με τη στάση τους απέναντι στα γεγονότα, καθώς αναμετρούνται με τον εαυτό τους ενόψει του ολέθρου που σαρώνει τα Βαλκάνια.
Κλαίρη Παπαμιχαήλ

Σχετικά βιβλία

Βαλκανική Τριλογία (Η μεγάλη τύχη // Η κατεστραμμένη πόλη // Ήρωες και φίλοι)
Olivia Manning
Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Ένα μεγάλο έργο για έναν μεγάλο έρωτα κι έναν μεγάλο πόλεμο. Περιλαμβάνονται τα μυθιστορήματα: - Η μεγάλη τύχη - Η κατεστραμμένη πόλη - Ήρωες και φίλοι Στην καρδιά της τριλογίας βρίσκονται ο Γκάι και η Χάριετ Πρινγκλ, νιόπαντρο ζευγάρι...