×

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.

{{item.custom_attributes.author}}
Ποσότητα: {{item.quantity}}
{{item.total_price}} {{item.total_discounted_price}}
×
Υποσύνολο:
{{order.discounted_cost}}
Έκπτωση Προσφοράς:
{{order.promo_discount}}
Έκπτωση Κουπονιού:
{{order.extra_discount}}
Κόστος Αποστολής:
{{order.shipping_cost}}
Επιβάρυνση Πληρωμής:
{{order.payment_cost}}
ΣΥΝΟΛΟ:
{{order.final_cost}}
{{item.title}}
{{item.custom_attributes.author}}
{{item.price}} {{item.discounted_price}}
×
×
ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΤΑ EBOOKS ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ
ΑΙΣΧΥΛΟΣ – ΣΟΦΟΚΛΗΣ – ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΓΙΚΟΙ
03/12/2018
ΑΙΣΧΥΛΟΣ – ΣΟΦΟΚΛΗΣ – ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΓΙΚΟΙ
Σοφά λόγια από παλιά εμπνέουν μέχρι και σήμερα. Ένα χρήσιμο βιβλίο-ανθολόγιο με τα λόγια των τραγικών που μας αγγίζουν και σήμερα σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα από τότε που γράφτηκαν.

Τα κείμενα των αρχαίων τραγικών ποιητών έχουν επιζήσει ως τις μέρες μας λόγω της τεράστιας αξίας τους. Είναι κείμενα διαχρονικά, κείμενα που υπερνικούν τους χωροχρονικούς περιορισμούς, κείμενα που μιλούν για τον ίδιο τον άνθρωπο και τις ανησυχίες του. Και επειδή, παρά τους αιώνες που μας χωρίζουν από όλα αυτά, η φύση του ανθρώπου δεν αλλάζει, πάντα οι άνθρωποι θα χαίρονται, θα λυπούνται και θα προβληματίζονται με τα ίδια πράγματα.

Με αυτή τη σκέψη οι φιλόλογοι Ίνα Αναγνωστοπούλου και Λία Μπουσούνη-Γκέσουρα προχώρησαν στη συγγραφή του βιβλίου Αισχύλος – Σοφοκλής – Ευριπίδης: Τι μας λένε και σήμερα οι τρεις τραγικοί που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ανθολογούνται ρήσεις από 33 σωζόμενες τραγωδίες των τριών μεγάλων τραγικών σε μετάφραση των ίδιων των συγγραφέων. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται κυρίως γνώμες αλλά και ευχές, κατάρες, παρακλήσεις, επικλήσεις, καθώς και όρκοι και χαιρετισμοί. Οι ανθολογημένες ρήσεις οργανώνονται ανά θέμα. Ενδεικτικά: αγάπη, αλαζονεία, αλληλεγγύη, ανάγκη, αναρχία, απιστία, βασιλεία-τυραννία-διακυβέρνηση, Δίκη-τιμωρία-ανταπόδοση, δυστυχία, εκδίκηση, εξουσία, έρωτας, θάνατος-ζωή, θυμός-οργή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και οι συγγραφείς, μέσα από τα αποσπάσματα που υπάρχουν στο βιβλίο, όπως αυτά που ακολουθούν, μπορεί ο αναγνώστης να προσεγγίσει τον τρόπο σκέψης όχι μόνο των τραγικών ποιητών αλλά και γενικά των αρχαίων Ελλήνων στην καθημερινότητά τους, να γνωρίσει τον πολιτισμό τους και να διαμορφώσει προσωπική άποψη για τη βιοθεωρία τους. Η τραγωδία όπως κάθε μεγάλη τέχνη έχει αιώνια δύναμη, γιατί ανήκει σε κάθε εποχή και όχι μόνο στην εποχή κατά την οποία γράφτηκε.

  • Ποικίλα είναι τα βάσανα των ανθρώπων, πουθενά δεν θα βρεις τον ίδιο πόνο.
    (Αισχύλος, Ικέτιδες, Χορός, στ. 328)
  • Ποιος κρίνει το δίκιο ή θα αποφασίσει για την υπόθεση, πριν ακούσει καθαρά και τις δύο πλευρές;
    (Ευριπίδης, Ηρακλείδαι, Χορός, στ. 179)
  • Η ανέλπιστη και απρόσμενη χαρά δεν μοιάζει σε μέγεθος με καμιά άλλη ευχαρίστηση.
    (Σοφοκλής, Αντιγόνη, Φύλακας, στ. 392)

Διαβάστε παρακάτω ένα απόσπασμα από όσα γράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στο προλογικό του σημείωμα για το βιβλίο.

Οι δύο συλλογείς με συστηματική μελέτη των σωμάτων των τραγωδιών των τριών ποιητών μάς προσφέρουν ένα ωραιότατο εγχειρίδιο της πολυεπίπεδης και πολυπρισματικής οπτικής των μεγάλων τραγικών όσον αφορά όλες τις πτυχές του βίου. […]
Τώρα, μ’ αυτή την εξαίρετη εργασία, θα αντιληφθούν οι πάντες πως το αρχαίο δράμα κατέφυγε στους κοινόχρηστους μύθους ως άλλοθι. Σκοπός των ποιητών ήταν μέσω του μύθου να κινηθούν οι πολίτες στην αναζήτηση των αιτίων και των σκοπών των ανθρώπινων ενεργειών, ατομικών και ομαδικών, των παθών, των ελπίδων, των πόθων και των ταπεινώσεων, της ξενιτιάς και της εξορίας.
Οι δύο σπουδαίες συλλογείς προσφέρουν ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση, τον Τύπο, την υπαλληλία, τη δικαιοσύνη, αφού η συστηματική κατάταξη της ύλης προσφέρει κλειδιά, σχεδίες βίου, την παθογένεια και τα όνειρα των ανθρώπων κάθε εποχής και κάθε ιθαγένειας.
Το έξοχο αυτό ανθολόγιο ενισχύει την άποψη πως οι τραγικοί ήταν ανατόμοι της ανθρώπινης ψυχής, σκέψης και δράσης και μας προσφέρουν διεξόδους στα αδιέξοδα και πόρους στην απορία του βίου.
Ως δάσκαλο περισσότερο με συγκινεί η αφοσίωση των συγγραφέων της ανθολογίας ήθους των τραγικών στις ανάγκες των σύγχρονων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων για οάσεις και ιάσεις, για πολιτιστικό και εκπαιδευτικό λουτρό ψυχών και σωμάτων.

Σχετικά βιβλία

Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης
Ίνα Αναγνωστοπούλου, Λία Μπουσούνη-Γκέσουρα
Το βιβλίο συμπεριλαμβάνεται στη βάση συγγραμμάτων Εύδοξος (κωδικός βιβλίου: 86053494). Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα, τα περιεχόμενα και το οπισθόφυλλο εδώ. Στις αρχαίες τραγωδίες ανατέµνεται η ίδια η ζωή. Ο άνθρωπος, ως σύνθεση αντιθέσ...