GR

Καλάθι

Τα νέα μας

Ανακοινώσεις

Ο JO NESBO ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
«Δεν γράφω βιβλία, γράφω ιστορίες». Ο Jo Nesbo κέρδισε τις καρδιές των ελλήνων αναγνωστών του!

«Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ» ΤΟΥ JO NESBO ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ
Το πρώτο χιόνι πέφτει στις σκοτεινές αίθουσες και ο τρόμος επιστρέφει.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση με τη συνεργασία και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΛΑΣΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ
Ένα ξεχωριστό βιβλίο που οι γονείς δεν θα βαρεθούν ποτέ να διαβάζουν στα παιδιά τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ
Το παιδαγωγικό μανιφέστο του πολωνού Janusz Korczak συμπυκνώνει το έργο μιας σπουδαίας προσωπικότητας που θυσίασε τη ζωή της για τις ιδέες της.

Ο JO NESBO ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
O ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας έρχεται στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, για να γιορτάσει με τους έλληνες Nesbomaniacs τα 20 χρόνια του θρυλικού του πια ντετέκτιβ Χάρι Χόλε.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Γράψε τις καλύτερες ιστορίες με τη βοήθεια ενός βιβλίου που περιέχει πολύ υλικό για έμπνευση και πολύτιμες συμβουλές.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ
Δύο προτάσεις θεατρικών διασκευών για σχολική παράσταση από μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ QR CODE
Τώρα το διάβασμα παίρνει άλλες διαστάσεις!

ΟΚΤΩΒΡΗΣ
Μια διαφορετική ματιά στην ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα της λογοτεχνίας του φανταστικού China Miéville

Εκδηλώσεις

ΜΑΤΙΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ
Το έργο του σπουδαίου πολωνού παιδαγωγού Janusz Korczak που διασκεύασε για το θέατρο η Άλκη Ζέη ανεβαίνει στη σκηνή του Άλφα.Ιδέα. Κέρδισε προσκλήσεις για την πρεμιέρα.

Δείτε όλα μας τα νέα

Ημερολόγιο εκδηλώσεων


Οκτώβριος 2017
ΔΤΤΠΠΣΚ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ

Το παιδαγωγικό μανιφέστο του πολωνού Janusz Korczak συμπυκνώνει το έργο μιας σπουδαίας προσωπικότητας που θυσίασε τη ζωή της για τις ιδέες της.
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ

«Δεν είναι παιδιά - είναι άνθρωποι»: Αυτή η περίφημη φράση του Janusz Korczak (Γιάνους Κόρτσακ) συμπυκνώνει και αποτυπώνει το εξαιρετικό του έργο. Δεν είναι μόνο ένα «θεώρημα» ότι τα παιδιά είναι πρόσωπα και πολίτες με πλήρη δικαιώματα, είναι επίσης ένα υψηλής σημασίας ζήτημα, το οποίο ακόμα και σήμερα δεν πρέπει να σταματήσει να απασχολεί την κοινή γνώμη.

Το δικαίωμα του παιδιού στον σεβασμό, το παιδαγωγικό μανιφέστο του πολωνού Γιάνους Κόρτσακ, γράφτηκε το 1928, μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά από την Μπεάτα Ζουλκιέβιτς και κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Ο Janusz Korczak  ήταν παιδίατρος, παιδαγωγός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και αξιωματικός του πολωνικού στρατού. Γεννήθηκε στη Βαρσοβία από εβραϊκή οικογένεια. Από παιδί διάβαζε πολύ. Σπούδασε Ιατρική και έγινε γνωστός και περιζήτητος παιδίατρος. Παρακολούθησε επιμορφώσεις στο Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο, όπου αποφάσισε πως δεν θα δημιουργήσει ποτέ οικογένεια και «θα εξυπηρετεί τα παιδιά και τις υποθέσεις των παιδιών», υπόσχεση που έκανε πραγματικότητα με τη στάση ζωής και τις ιδέες του. Για τριάντα ολόκληρα χρόνια ήταν διευθυντής ενός ορφανοτροφείου της Βαρσοβίας για εβραιόπουλα, όπου εφάρμοσε πολλές από τις παιδαγωγικές του αντιλήψεις: την απόρριψη της βίας -σωματικής και λεκτικής-, την αρχή ότι η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου, την πεποίθηση ότι όλα τα παιδιά θα έπρεπε να κρίνονται όχι μόνο από τους ενήλικες, αλλά και από τους συνομηλίκους τους κ.ά. Καινοτόμος εκπαιδευτικός με ουσιαστική και ποικίλη πρακτική εμπειρία, ο Κόρτσακ διεκδικεί τον σεβασμό και την τήρηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Απαιτεί, μεταξύ άλλων, τον σεβασμό στην άγνοια του παιδιού, στις αποτυχίες και στα δάκρυά του, στην παρούσα στιγμή του, στο να είναι αυτό που είναι… Οι απόψεις του στηρίζονταν στις αρχές της δημοκρατίας και του διαλόγου.
Μένοντας πιστός στις αρχές του ο Κόρτσακ θανατώθηκε μαζί με τους μαθητές του στα κρεματόρια του ναζιστικού στρατοπέδου Τρεμπλίνκα, παρότι του προσφέρθηκε η ευκαιρία να γλιτώσει. Πρωτοπόρος παιδαγωγός, ο Κόρτσακ αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους συγγραφείς και παιδαγωγούς.

Με μια συγγραφική κληρονομιά που περιλαμβάνει περισσότερα από 20 βιβλία και πάνω από 1.400 κείμενα δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά, θεωρείται σήμερα πρόδρομος  της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς οι πρωτοποριακές μέθοδοι διαπαιδαγώγησης που εφάρμοζε επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη σύνταξη της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Στο Δικαίωμα του παιδιού στον σεβασμό συμπυκνώνεται και αποτυπώνεται η κεντρική ιδέα ολόκληρου του έργου του, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η ιδιαίτερη γλώσσα του και ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο κτίζονται και εκφράζονται οι σκέψεις του. Η έκδοση συμπληρώνεται από φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής , καθώς και από εκτενή αναφορά στη ζωή και στο έργο του.

Ο Συνήγορος του Παιδιού σε κείμενό του αναφέρει:
(Ο Γιάνους Κόρτσακ) διεκδικούσε μια ανθρωπότητα χωρίς βία, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, με σεβασμό στα παιδιά, ιδίως τα πιο ευάλωτα, το «ξυπόλυτο προλεταριάτο», όπως έλεγε. Μιλούσε για το δικαίωμά τους στην έκφραση και τη συμμετοχή και έφτιαξε μαζί τους εφημερίδα, σχολικές επιτροπές, σύνταγμα, αιτήσεις των παιδιών στις υπηρεσίες και «παιδικό δικαστήριο», που είχε ως ποινές τη συγγνώμη και την αποδοχή.
Το έργο του έχει μεγάλη αξία, διαχρονικά. Ιδίως όμως στις μέρες μας, που τόσα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων τους, λόγω της κρίσης, της αυξανόμενης ανεργίας, της διαρκώς εξαπλούμενης βίας, της προσφυγιάς και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Ο Συνήγορος του Παιδιού εκτιμά ότι τα διδάγματα από το έργο του Κόρτσακ χρειάζεται να ακουμπήσουν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά και ενηλίκους. Να τους εμπνεύσουν να δείχνουν έμπρακτα αλληλεγγύη στους αδυνάτους, αλλά και να διεκδικούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, τόσο αυτών που ζουν στη χώρα μας όσο και αυτών που περνούν μέσα από αυτήν, σε αναζήτηση μιας νέας πατρίδας. Να ποτίζουν με κάθε ενέργειά τους, όπως ο Κόρτσακ, τα λουλούδια αυτού του κόσμου, για να ανθίσει πάλι η παιδικότητα, ο ανθρωπισμός, η αξία παιδιών και ενηλίκων.

Στις 8 Νοεμβρίου 2017, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνίας, τον Συνήγορο του Παιδιού και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, διοργανώνουν αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Γιάνους Κόρτσακ, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα), στις 7:30 το βράδυ.
 
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί η ελεύθερη θεατρική διασκευή του γνωστού παιδικού έργου του Κόρτσακ Ο Βασιλιάς Ματίας ο Α’ που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της Άλκης Ζέη Θέατρο για παιδιά. Φέτος, το φθινόπωρο ο Ματίας ο Α΄ ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Άλφα-Ιδέα από τις 15 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία της Αρτέμιδος Γρύμπλα.


Επιστροφή