GR

Καλάθι

Τα νέα μας

Ανακοινώσεις

Ο JO NESBO ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
«Δεν γράφω βιβλία, γράφω ιστορίες». Ο Jo Nesbo κέρδισε τις καρδιές των ελλήνων αναγνωστών του!

«Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ» ΤΟΥ JO NESBO ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ
Το πρώτο χιόνι πέφτει στις σκοτεινές αίθουσες και ο τρόμος επιστρέφει.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση με τη συνεργασία και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΛΑΣΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ
Ένα ξεχωριστό βιβλίο που οι γονείς δεν θα βαρεθούν ποτέ να διαβάζουν στα παιδιά τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ
Το παιδαγωγικό μανιφέστο του πολωνού Janusz Korczak συμπυκνώνει το έργο μιας σπουδαίας προσωπικότητας που θυσίασε τη ζωή της για τις ιδέες της.

Ο JO NESBO ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
O ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας έρχεται στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, για να γιορτάσει με τους έλληνες Nesbomaniacs τα 20 χρόνια του θρυλικού του πια ντετέκτιβ Χάρι Χόλε.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Γράψε τις καλύτερες ιστορίες με τη βοήθεια ενός βιβλίου που περιέχει πολύ υλικό για έμπνευση και πολύτιμες συμβουλές.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ
Δύο προτάσεις θεατρικών διασκευών για σχολική παράσταση από μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ QR CODE
Τώρα το διάβασμα παίρνει άλλες διαστάσεις!

ΟΚΤΩΒΡΗΣ
Μια διαφορετική ματιά στην ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα της λογοτεχνίας του φανταστικού China Miéville

Εκδηλώσεις

ΜΑΤΙΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ
Το έργο του σπουδαίου πολωνού παιδαγωγού Janusz Korczak που διασκεύασε για το θέατρο η Άλκη Ζέη ανεβαίνει στη σκηνή του Άλφα.Ιδέα. Κέρδισε προσκλήσεις για την πρεμιέρα.

Δείτε όλα μας τα νέα

Ημερολόγιο εκδηλώσεων


Οκτώβριος 2017
ΔΤΤΠΠΣΚ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

7ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ με τα βιβλία της Μαρίας Αγγελίδου
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού

Οκτώβριος 2017-Μάιος 2018

«Η Ιστορία από την αρχή»

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν για έβδομη συνεχή χρονιά ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και εν τέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο αξιόλογων συγγραφέων της παιδικής λογοτεχνίας.

Αποστολή: Διαβάζω Ιστορία από την αρχή και ανακαλύπτω μέσα από τα μάτια των ηρώων συναρπαστικές ιστορίες, ξεχασμένες και άλλες, γνώριμες μα τόσο διαφορετικές, πλεγμένες όλες τους σαν παραμύθι.
Η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα. Ιστορία σημαίνει αναζήτηση, σημαίνει έρευνα, σημαίνει διήγηση. Η Ιστορία είναι από μόνη της ολόκληρη επιστήμη, αλλά και ολόκληρη γνώση. Ιστορία αντικειμενική και υποκειμενική. Εξαρτάται σε ποια γωνιά θα κάτσεις και μέσα από ποιο πρίσμα θα την κοιτάξεις. Και αν την κοιτάξεις από πολλές πλευρές, τόσο περισσότερα πράγματα θα μάθεις.

Στον φετινό Μαραθώνιο έχουν επιλεγεί βιβλία της πολυβραβευμένης Μαρίας Αγγελίδου, μέσω των οποίων η συγγραφέας αφηγείται ιστορίες μέσα από την Ιστορία. Προτρέπουμε τους μικρούς μαραθωνοδρόμους να απολαύσουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο, παρέα με θεούς, ημίθεους, βασιλιάδες και αυτοκράτορες, ποιητές και φιλοσόφους, στρατηγούς και στρατηλάτες, και να ανακαλύψουν την Ιστορία αλλιώς. Γιατί η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα, αλλά «αυτό που μας βοηθάει να γνωρίσουμε, ν’ αγαπήσουμε, ν’ αντέξουμε τη ζωή και τον κόσμο».
Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας και υποστηρίζει το έργο του εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στον μαθητή να ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του καθώς και με επίκαιρα ζητήματα του τόπου του και του κόσμου εν γένει.

7ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τα βιβλία της Μαρίας Αγγελίδου «Η Ιστορία από την αρχή»
Ποιος μπορεί να πάρει μέρος
Όσα τμήματα των τάξεων Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού επιθυμούν, εφόσον δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 31 Οκτωβρίου 2017, συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά τη Φόρμα Συμμετοχής, την οποία και θα βρείτε παρακάτω (κάθε τμήμα συμπληρώνει ξεχωριστή φόρμα).

Γιατί να πάρω μέρος
Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο σε μια σχολική ομάδα. Υποστηρίζει και ενισχύει το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας των μαθητών εξυπηρετώντας τους στόχους του. Το πρόγραμμα του Μαραθωνίου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά δίνει αφορμή και κίνητρο στον δάσκαλο να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, να καθοδηγήσει τα παιδιά να εξετάσουν το θέμα από πολλές πλευρές, να ερευνήσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο με στόχο να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με καταξιωμένους συγγραφείς.

Πώς θα «τρέξουν» οι μαθητές/τριες στον 7ο Μαραθώνιο
Τα παιδιά κάθε τάξης διαβάζουν συγκεκριμένα βιβλία της Μαρίας Αγγελίδου και απαντούν σε ερωτήσεις.

Τα παιδιά της Β΄ Δημοτικού διαβάζουν βιβλία με θέμα τη Μυθολογία, από τη σειρά «Μυθολογικά Παραμύθια»:
1. Τα άλογα του Διομήδη
2. Ο Ταύρος της Κρήτης
3. Η ζώνη της Ιππολύτης

Τα παιδιά της Γ΄ Δημοτικού διαβάζουν βιβλία με θέμα τη Μυθολογία, από τη σειρά «Μυθολογικά Παραμύθια» και τη σειρά ιστορικών παραμυθιών:
1. Οι Στυμφαλίδες Όρνιθες
2. Το λιοντάρι της Νεμέας
3. Ιστορίες που τις είπε η πέτρα

Τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού διαβάζουν βιβλία με θέμα την Αρχαία Ιστορία, από τη σειρά ιστορικών παραμυθιών:
1. Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος
2. Ιστορίες που τις είπε η αγορά
3. Ιστορίες που τις είπε το φως

Τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού διαβάζουν βιβλία με θέμα τη Βυζαντινή Ιστορία, από τη σειρά «Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα»:
1. Κόκκινο
2. Χρυσό
3. Άσπρο

Η θεματική για τη ΣΤ΄ Δημοτικού περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα πώς αλλάζει το αφήγημα της Ιστορίας και η αλήθεια της Ιστορίας, ανάλογα με τον αφηγητή. Προτείνονται βιβλία με εναλλασσόμενους αφηγητές, μέσα από τα οποία γίνεται φανερή η μεταβολή του αφηγήματος σύμφωνα με την οπτική γωνία του εκάστοτε αφηγητή. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με τη Νεότερη Ιστορία, την οποία διδάσκονται οι μαθητές, επιδιώκεται μια πληρέστερη προσέγγιση της Ιστορίας. Τα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού διαβάζουν τα εξής βιβλία:
1. Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος, από τη σειρά ιστορικών παραμυθιών
2. Μαύρο, από τη σειρά «Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα»

• Τα έντυπα για κάθε τάξη με τις ερωτήσεις για απάντηση (ερωτηματολόγια) θα βρίσκονται στα σχολεία έως τις 22 Ιανουαρίου 2018.
• Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα συγκεντρώνονται από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του κάθε τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 31 Μαρτίου 2018.
• Τα τμήματα τα οποία θα επιστρέψουν τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα μπουν σε κλήρωση. Η κλήρωση θα αναδείξει τα 5 τυχερά τμήματα κάθε τάξης από τα οποία θα προκύψουν οι μαθητές που θα κερδίσουν πλούσια δώρα (5 μαθητές από κάθε τάξη, συνολικά 25 παιδιά). 
• Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο 2018 με την παρουσία της Μαρίας Αγγελίδου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.
• Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα μπουν σε κλήρωση, ώστε δέκα (10) από αυτά να παραλάβουν τιμής ένεκεν πολλούς τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους.
• Όλα τα παιδιά που θα ολοκληρώσουν τον Μαραθώνιο θα λάβουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση του σχολείου ένα αναμνηστικό συμμετοχής στον 7ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης.
• Η Μαρία Αγγελίδου προτίθεται να επισκεφθεί κάποια από τα σχολεία που θα συμμετάσχουν ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος με τα παιδιά, εφόσον το επιτρέπει το πρόγραμμά της και κατόπιν συνεννόησης με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.


ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΔΩΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.


Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον 7ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης με τα βιβλία της Μαρίας Αγγελίδου «Η Ιστορία από την αρχή» μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Προώθησης Παιδικού Βιβλίου (κα Δάφνη Βρέλλη, 211 3003500, εσωτ. 268, marathonios@metaixmio.gr).